Silvester

We gedenken vandaag leven en werk van st. Silvester. Hij is gestorven in 335 en was bisschop van Rome (wie wij tegenwoordig paus noemen) vanaf 314.  Hij werd vooral bekend om het Concilie van Nicea waar de leer van Arius als ketterij werd veroordeeld. De leer van Arius, aanhangers worden Arianen genoemd, verkondigde wel de bijzondere mens Jezus, maar geloofde niet in Zijn goddelijke natuur. Silvester is zelf niet eens bij het concilie aanwezig geweest, maar stuurde twee priesters hem te vertegenwoordigen. Verder is er niet veel over hem bekend.

Dat valt me wel vaker op: de meest populaire heiligen zijn die heiligen waar veel legendes maar weinig feitelijk over bekend is. Ik denk aan st. Cecilia, schutspatroon van de (kerk)muziek, maar ook aan st. Nicolaas van Myra, schutspatroon van o.a. de stad Amsterdam. Mijn favoriete heiligen zijn natuurlijk st. Franciscus van Assisi, o.a. schutspatroon van milieu, milieubeschermers en ecologen. Niet voor niets vieren wij Werelddierendag op st. Franciscus, 4 oktober; Franciscus stond er om bekend dat hij dieren als medeschepselen aanvaardde. Misschien wel het meest bekende verhaal over hem is de keer dat hij preekte voor de vogels en dat de vogels ook naar hem schenen te luisteren.

En natuurlijk de heilige Rita van Cascia, schutspatroon van de hopeloze zaken. Zij is misschien wel één van de meest aangeroepen heiligen. Behalve misschien st. Antonius van Padua, schutspatroon van de verloren zaken (Als je iets kwijt bent, roep je hem aan met het rijmpje: sint Antonius, beste vrind, zorg dat ik mijn  … weer vind!) Op heiligen.net kun je al die heiligen terugvinden. Erg leuk om eens te bezoeken.

Vandaag, op Silvester, 31 december 2020, is het 62 jaar geleden dat mijn vader en moeder trouwden. Toen ik vanmorgen wakker werd, hing de zware geur van oliebollen in de lucht. Ik ben blij dat sommige dingen gewoon hetzelfde blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s