Vreeswijk

Ik was met Rob een dagje naar Vreeswijk en die dag heeft nogal wat sporen nagelaten. Ik ben op zoek gegaan naar wortels aan vaderskant van mijn familie. Ik heb mijn broer en mijn zus allerlei vragen gesteld, ben op zoek gegaan naar verdere familieleden en gaan neuzen in gemeentearchieven. Ik heb diverse mensen met dezelfde achternaam aangeschreven en de website http://www.Barnard.nl nogal wat keren aangeklikt! Ik vraag me af waarom ik opeens zo obsessief met de familie bezig ben, terwijl Barnards nu bepaald niet bekend staan als familieziek. Ik denk toch dat het komt omdat er nogal wat mysterie hangt rond die familie. Mijn vader had het eigenlijk nooit over zijn jeugd. Een aantal verhalen werden keer op keer verteld, maar er was weinig substantiële informatie. Eén van die verhalen heeft mn oma mij zelf verteld. Mijn oma was niet zo sterk van gezondheid en had een gebedsgenezer of magnetiseur die bij hen thuis kwam om haar de handen op te leggen of te masseren o.i.d., dat vermeldt de historie niet. In ieder geval als deze man kwam, verzocht hij altijd mijn vader, toen nog een kleine jongen, de kamer te verlaten. Zijn verhaal was dat de energie van mijn vader zo groot en sterk was dat hij niet kon werken als mijn vader te dicht in de buurt was; de energiebanen zouden elkaar tegenwerken. Zo heb ik het verhaal onthouden, ik was natuurlijk nog maar heel jong toen ik het hoorde. Mijn oma vertelde mij dat omdat ze bij mij dezelfde energie voelde.
Op zoek naar familieleden kom ik ook steeds dominees, kerkmusici, schrijvers en dichters tegen. Natuurlijk is daar Willem Barnard, die ook veel publiceerde onder de naam Guillaume van de Graft en in de familie liefkozend de Grote Willem wordt genoemd, maar veel meer Barnards vonden de weg naar kerk, kansel en orgelbank. Het doet me vragen of het zoeken naar God, spiritualiteit, het vragen om zingeving wellicht genetisch bepaald is of zelfs wel erfelijk?!
Ook denk ik dat juist het feit dat er zoveel verzwegen werd in de familie en er zoveel mysterie omheen hing, mijn nieuwsgierigheid prikkelt. Over de familie van mijn moeder weet ik vrij veel. Ik heb, weliswaar onregelmatig, contact met mijn ooms en tantes, neven en nichten. Mijn moeder heeft heel veel verteld over haar jeugd en over de tijd dat vader en zij elkaar leerde kennen. Daar zit weinig mysterie. Maar toch zit er meer achter, denk ik. Ik denk dat de familie Barnard behept is met een heel direct lijntje, een talent voor mystiek en mysterie en vooral ook een verlangen dat uit te dragen en de mensheid te helpen dichter bij God te leven.
Ik was met Rob in Vreeswijk om het geboortehuis van mijn vader te (be)zoeken. Mijn opa was directeur van het Christelijk Internaat voor Schipperskinderen en toen ik dat aan Rob vertelde, bleek dat ook zijn geboortehuis in Vreeswijk stond. Zo klein is de wereld. Rob heeft me dus rondgeleid door het dorp van mijn vaders jeugd. Eindelijk begreep ik mijn vaders obsessie voor sluizen: heel Vreeswijk is één grote sluis! Ook is daar de Beatrixsluis; toen die geopend werd in 1938 was het de grootste sluis van Europa. Toen Rob en ik er waren, werd er net geschut en het was heel bijzonder om te bedenken dat mijn vader daar als 11 of 12-jarig jongetje ook heeft gestaan. Het was voor mij al bijzonder indrukwekkend, terwijl ik toch al heel wat enorme machines in werking heb gezien in mijn leven. (En als je orgels als machines rekent, ook al heel wat grote machines heb bedient 😉 ) Voor een jochie van 12 in een wereld waar grote machines nog zeldzaam waren, moet het helemaal een enorme indruk hebben achtergelaten. Beatrixsluis Vreeswijk

protestantse kerk in Vreeswijk
Rob onder poortje in Vreeswijk
tegenwoordig een appartementencomplex, maar bij de restauratie hebben ze zoveel mogelijk authenticiteit bewaard
Rachel op een terrasje in Vreeswijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s