traditie?

De liefde vergaat nimmermeer; maar profetieën, zij zullen afgedaan hebben; tongen, zij zullen verstommen; kennis, zij zal afgedaan hebben. Want onvolkomen is ons kennen en onvolkomen ons profeteren. Doch, als het volmaakte komt, zal het onvolkomene afgedaan hebben. Toen ik een kind was, sprak ik als een kind, voelde ik als een kind, overlegde ik als een kind. Nu ik een man ben geworden, heb ik afgelegd wat kinderlijk was. Want nu zien wij nog door een spiegel, in raadselen, doch straks van aangezicht tot aangezicht. Nu ken ik onvolkomen, maar dan zal ik ten volle kennen, zoals ik zelf gekend ben. Zo blijven dan: Geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de liefde. 1 Kor.13, 8-13

Zoals elke koningsdag (en voorheen elke koninginnedag) stonden er vanochtend om 8.00 twee trompetters op de kerktoren het volkslied te blazen. Omdat ik buiten slaap, was het alsof ze op het balkon van de buren stonden. Ik ben heel vaak boven op die toren geweest. Het orgel in die kerk staat ongeveer ín het trappenhuis dus het is heel verleidelijk even verder te klimmen. Het is een hoge toren en ik begrijp dat ze die niet alleen voor het volkslied willen beklimmen. (Wil je meer lezen over deze kerk, klik dan hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Burght_(Den_Burg) ) Maar echt serieus! Na het volkslied werd ik vergast op een aantal vaderlandsche liederen waarvan ik echt denk dat dat niet meer kan. De tekst van het volkslied zelf vind ik al vrij dubieus, eerlijk gezegd. We zingen eigenlijk alleen couplet één en zes, maar kijk eens naar couplet zeven, negen of elf (ter informatie: er zijn vijftien coupletten.)

7: Van al die mij bezwaren en mijn vervolgers zijn, mijn God, wil toch bewaren den trouwen dienaar dijn dat zij mij niet verrassen in hunnen bozen moed, hun handen niet en wassen in mijn onschuldig bloed! Oftewel God staat aan onze kant en zal de vijand wel even voor ons de kop afslaan, voordat zij ons de kop afslaan. Mmm, ten eerste denk ik dat God zich niet voor welk karretje dan ook maar laat spannen. En ten tweede is het helemaal niet gezegd dat de vijand, de vervolger, niet net zo hard tot God bidt om overwinning.

op de toren van De Burcht, Den Burg met mijn nichtje Cecilia (2013)

En dan die Nederlandse volksliederen, schaamteloos generaliserend. Ferme jongens, stoere knapen
Foei hoe suffend sta je daar
Zijt ge dan niet welgeschapen
Zijt ge niet van zessen klaar
Schaam je jongens en ga mee
Naar de zee, naar de zee
Schaam je jongens en ga mee
Naar de zee, naar de zee

Vroeger was er geen aandacht voor diversiteit. Jongens werden opgevoed tot mannen die niet huilen, hard werken en voor vrouw en kinderen te zorgen. Meisjes moesten met poppen spelen en helpen in de huishouding opdat ze later zelf een huishouden konden voeren, mits ze natuurlijk de geboorte van kind zes of zeven overleefde…Dit lijkt misschien achterhaald gedachtengoed, maar deze instelling van eeuwen speelt door tot in de kleinste details van onze samenleving. Plus het is nog helemaal niet zo lang geleden dat meisjes na de lagere school gewoon thuis bleven om te helpen met de huishouding totdat ze zelf gingen trouwen. Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw was het gebruikelijk werkende vrouwen te ontslaan zodra ze gingen trouwen. En vrouwen kregen pas kiesrecht in 1917.

Traditie.

Ook zo een fraaie traditie in onze samenleving is het zwarte knechtje van Sint Nicolaas. Omwille van de traditie zijn veel mensen tegen de afschaffing, of het veranderen van de stereotiepe Zwarte Piet. Ze hebben het nooit als racistisch of discriminerend ervaren en ergeren zich aan het feit dat dat voor anderen anders voelt. Ze denken dat ze uitgemaakt worden voor racist en dat wil natuurlijk niemand! Maar niets is minder waar. Het is begrijpelijk dat mensen met mooie herinneringen aan het Sinterklaasfeest dit graag in ere willen houden, maar is het zo moeilijk te begrijpen dat onze traditie voor anderen wellicht aanstootgevend, pijnlijk zelfs kan zijn?

Pieterknecht die komt eraan, Pieterknecht de neger. Kijk eens, wat een Moriaan, ’t lijkt wel een schoorsteenveger! Mag ik je eens wassen, Pieterknecht? Het helpt niet, jongens, het zwart is echt.

Al is dit een onbekend sinterklaasliedje; het staat nog wel in het boek met sinterklaasliederen gedrukt in 1995! Ik hoop toch dat iedereen het met me eens is dat dit écht niet meer kan!

Zo gaat dat vaak met tradities. Iedereen is eraan gewend. Niemand kijkt of luistert meer kritisch. En als er dan iemand komt die zegt: mensheid, luister! Wat we doen, is niet goed. Het kwetst mensen onnodig en we kunnen er beter iets anders voor in de plaats doen, dan is het huis te klein en begint iedereen door elkaar te schreeuwen om de traditie te bewaren. En dan klinkt vaak de allergevaarlijkste zin die ik ken: we hebben het altijd zo gedaan. Het feit dat iets al lange tijd zo gedaan wordt, maakt het niet per definitie goed! Wellicht is het zelfs zo dat wanneer je een fout herhaalt en herhaalt, dit alleen nog maar fouter wordt…vooral als je er moedwillig mee doorgaat nadat iemand je gezegd heeft aanstoot te nemen aan je gedrag. Als je niet bereid ben gedrag te veranderen naar aanleiding van betere informatie, dan is er weinig hoop voor verandering. Wanneer je zegt: we hebben het altijd zo gedaan, sluit je je oren en hart voor kritiek die misschien pijnlijk is, maar zeker kan leiden tot verbetering. Dit is allemaal groei en bij groeien hoort nu eenmaal groeipijn.

When you know better, you do better.

uitzicht vanaf de toren van De Burcht; als je weet waar ik woon, kun je mijn huis zien 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s