Barmhartige Samaritaan

Vandaag, op de dag dat st Franciscus en (dus) Werelddierendag vieren, de dag dat mijn beste vriend aan zijn laatste chemokuur begint, de dag waarop het sloopbedrijf is begonnen met het slopen van ons buurhuis en ook nog een neef van mij zijn verjaardag viert, vandaag dus lezen we één van mijn favoriete stukjes uit het Nieuwe Testament:

Meester,’ vroeg hij, ‘wat moet ik doen om eeuwig leven te krijgen?’ Jezus vroeg: ‘Wat zegt de wet van Mozes daarover?’ Hij antwoordde: ‘Heb de Here, uw God, lief met heel uw hart, met heel uw ziel, heel uw kracht en heel uw verstand. En heb uw naaste net zo lief als uzelf.’ ‘Goed!’ zei Jezus. ‘Doe dat en u zult eeuwig leven krijgen.’ De man voelde zich aangesproken. Om zich te rechtvaardigen, vroeg hij: ‘Wie is eigenlijk mijn medemens?’ Als antwoord gaf Jezus hem dit voorbeeld: ‘Een man reisde van Jeruzalem naar Jericho. Onderweg werd hij door rovers overvallen. Zij rukten hem de kleren van het lijf, sloegen hem bont en blauw en lieten hem halfdood langs de weg liggen. Toevallig kwam er een priester langs. Maar toen hij de man zag liggen, ging hij aan de overkant van de weg voorbij. Een tempeldienaar die voorbijkwam, deed hetzelfde en liet de man gewoon liggen. Gelukkig kwam er ook iemand langs die medelijden kreeg toen hij hem daar zag liggen. Het was een Samaritaan, een vijand van de Joden. De Samaritaan knielde naast hem neer, verzorgde zijn wonden met olie en wijn en legde er verband om. Daarna tilde hij hem op zijn ezel en ging er zelf naast lopen. Zij kwamen bij een herberg, waar hij hem verder verzorgde. De volgende morgen gaf hij de herbergier twee zilveren munten en zei: “Zorg goed voor hem. Mocht dit geld niet genoeg zijn, dan betaal ik de rest de volgende keer wel.” Wat denkt u? Wie van deze drie was de medemens van het slachtoffer van de roofoverval?’ ‘De man die medelijden met hem had,’ was het antwoord. ‘Precies,’ zei Jezus. ‘Volg zijn voorbeeld dan. Luc. 10, 25-37

de barmhartige Samaritaan

Laten wij elkaar tot naaste zijn…. zeker in deze tijd waarin we door diegene die ons tot voorbeeld zouden moeten zijn en die ons zouden moeten leiden min of meer gedwongen worden elkaar te veroordelen en bang voor elkaar te zijn. Wees niemands naaste en houd voldoende afstand! roep de overheid al een aantal jaar en helaas gaan steeds meer mensen erin mee…

De zaligverklaarde Charles de Foucauld (1858-1916) die als kluizenaar in de Sahara leefde en werkte, schreef over deze lezing: Hoe goed bent u geweest, o goddelijke Samaritaan, om deze gewonde wereld terug te brengen, zo jammerlijk gevallen op de weg, begraven in dat slijk, en zo onwaardig van uw goedheid! Laten wij goed zijn voor de zondaars, omdat God zo goed is voor ons; laten wij voor hen bidden en hen liefhebben. *einde citaat. Een beetje zoals ik altijd zeg: wees aardig voor onaardige mensen; zij hebben het hardste nodig.

angst is een slechte raadgever

Zelf ben ik al een aantal keer getest op mijn barmhartigheid. Situaties waar ik in terechtgekomen ben die om onmiddellijke actie en reactie vragen en waarin ik accuraat gehandeld heb; ik heb diverse voorbeelden. Toch vraag ik me elke dag opnieuw af of ik voldoende heb gedaan. Vraag ik God elke dag om kracht er te zijn voor de ander. Probeer ik te zien en te handelen naar wat de ander nodig heeft.

Er is een kracht in de wereld aan het werk die ik niet anders dan satanistisch kan noemen. De beste truc die de duivel ooit heeft uitgehaald, is ons doen geloven dat hij niet bestaat. En als de duivel niet bestaat, wie heeft er dan belang bij God te kennen? Zo leven we in een steeds koudere, steeds onbarmhartiger wereld die van overheidswege wordt aangestuurd mensen uit te sluiten. Segregatie en discriminatie wordt meer en meer de norm en verschillende groeperingen worden tegen elkaar opgezet in het kader van verdeel en heers. Divide et imperat; de oude Romeinen wisten het al. Zolang de mensen onderling ruzie maken, komen ze niet in opstand. Toch denk ik dat het tijd is om de verdeeldheid achter ons te laten en als één mens op te staan tegen de overheid die ons op de knieën dwingt. Ik ga in ieder geval door op mijn zelfgekozen pad en bij mij is altijd iedereen welkom. (tenzij ik natuurlijk overprikkelt ben en rust nodig heb! :D)

Leesvoer: https://gedachtenvoer.nl/2021/10/04/als-je-denkt-dat-het-weer-normaal-gaat-worden/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s