voorbij

Ik lig nog in de hangmat. Het is al ochtend. Het leven trekt aan mij voorbij. Letterlijk. Ik hoor de buurman naar zijn werk gaan. Ik hoor kinderen langskomen op weg naar school. Op de fiets, op de step, in groepjes of met een ouder. Ik hoor de vrachtwagens die de supermarkt komen bevoorraden achteruit manoeuvreren met luid gepiep en hoor de chauffeurs luidruchtig elkaar en het winkelpersoneel begroeten. Ik hoor de kraan van het bouwterrein verderop en het suizen van de vleugeltjes van de mussen die hun ochtendmaaltje komen halen. Henk loopt langs met een bakje duivenvoer. In de boom en op de poort zitten in totaal zes duiven te wachten, zoals elke morgen. Reinier en ik liggen hier in de hangmat in een dekentje gewikkeld in een slaapzak en geen haan die er naar kraait als we hier de hele dag blijven liggen.

Maar zoals elke morgen dwingt lichamelijke behoefte mij op te staan. Henk brengt eerst de hond, dan een kop thee en dan een kopje koffie met opgeklopte havermelk (nomnomnom) en soms, als er vers brood is, brengt hij me ook een kapje vers brood met hagelslag. Al met al moet ik dan toch echt een keer plassen en als ik geen vers kapje heb gekregen, vraagt mijn lijf om een rösti met sla (mijn favoriete ontbijt) Het is 25 oktober, maar in mijn hoofd draait al het gedicht NOVEMBER één van mijn lievelingsgedichten van één van mijn lievelingsdichters J.C. Bloem.

November J. C. Bloem

Het regent en het is november:
weer keert het najaar en belaagt
het hart dat droef maar steeds gewender,
zijn heimelijke pijnen draagt.

En in de kamer waar gelaten
het daag’lijks leven wordt verricht,
schijnt uit de troosteloze straten
een ongekleurd namiddaglicht.

De jaren gaan zoals ze gingen,
er is allengs geen onderscheid
meer tussen dove erinneringen
en wat geleefd wordt en verbeid.

Verloren zijn de kille wegen
om te ontkomen aan de tijd
altijd november, altijd regen
altijd dit lege hart, altijd
.

Ik voel het vaak zo: een leeg hart, een leeg leven…ook al voor ik thuis kwam te zitten, maar sinds die tijd is het wel veel erger geworden. Ik voel het leven letterlijk aan mij voorbij gaan. Niet dat ik de hele dag elke dag verschrikkelijk verdrietig, chagrijnig en nutteloos rondloop (al voel ik me vaker wel zo dan niet) maar het is vooral dat ik geen enkel licht zie aan het eind van de tunnel. Ik probeer maar steeds te wennen aan de situatie omdat ik geen enkele mogelijkheid zie om er UIT te komen. Acceptatie is een lange weg…..

en dan is dit de lezing van vandaag:

Toen Jezus op een sabbat in een synagoge sprak, viel zijn oog op een vrouw die helemaal krom liep. Zij had deze ziekte al achttien jaar en kon helemaal niet rechtop lopen. Jezus riep haar bij Zich en zei: ‘U bent van uw ziekte verlost.’ Hij legde zijn handen op haar en op hetzelfde moment werd haar rug recht. De vrouw loofde en dankte God. Maar de leider van de synagoge was boos, omdat Jezus de vrouw op de sabbat had genezen. ‘De week heeft zes dagen om te werken!’ zei hij tegen de mensen. ‘Dan kunt u komen om genezen te worden. Maar niet op de sabbat!’ ‘Huichelaar!’ antwoordde Jezus. ‘U werkt nota bene zelf op de sabbat! Maakt u soms niet op de sabbat uw vee los van de voerbak om het buiten te laten drinken? Mocht Ik deze gelovige vrouw dan niet verlossen uit de greep van Satan, die haar achttien jaar gevangen heeft gehouden? Enkel en alleen omdat het sabbat is?’ Zijn tegenstanders schaamden zich. Maar de andere mensen waren heel blij over de geweldige dingen die Hij deed. Lucas 13, 10-17

en dan denk ik: misschien, heel misschien is het toch nog niet te laat. Misschien is er toch nog hoop op een beetje leven, op een nieuwe wending in mijn carrière, in iets nieuws. En hoop doet leven.

J. C. Bloem (1887- 1966)

En er is altijd nog poëzie, muziek en de tuin!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s