blind geloof

Niet ver van de stad Jericho zat een blinde man langs de weg te bedelen. Toen hij zoveel mensen hoorde voorbijgaan, vroeg hij wat er aan de hand was. ‘Jezus van Nazareth komt eraan,’ zei men. De man begon onmiddellijk te roepen: ‘Jezus! Zoon van David! Heb medelijden met mij!’ De mensen die voor Jezus uit liepen, zeiden tegen hem dat hij zijn mond moest houden. Maar hij trok zich er niets van aan en begon nog harder te schreeuwen: ‘Zoon van David! Heb medelijden met mij!’ Jezus bleef staan. ‘Breng die blinde man eens bij Mij,’ zei Hij. Hij vroeg hem: ‘Wat wilt u van Mij?’ ‘Here,’ zei de man. ‘Ik wil zo graag weer zien.’ En Jezus zei: ‘Goed. Nu kunt u weer zien. Door uw geloof bent u genezen.’ De man kon op dat moment weer zien. Hij ging met Jezus mee en prees God. De mensen die het hadden gezien, begonnen ook God te prijzen. Luc. 18, 35-43

Door uw geloof bent u genezen. Of: Uw geloof heeft u gered. Ik houd pas echt van God als mijn liefde voor Hem niet afhankelijk is van Zijn liefde voor mij. Mijn liefde voor, mijn geloof in moet onafhankelijk en onvoorwaardelijk zijn. Ik word gered als mijn geloof groot genoeg is, volwassen geworden en op zichzelf staat. Paus Gregorius de Grote zegt over deze lezing het volgende:

Merk op dat de Heer aan de blinde die dichterbij komt, vraagt: “Wat wil je dat Ik voor je doe?” Negeerde Hij hiermee de macht die Hij had om het zicht terug te geven, zoals de blinde wilde? Natuurlijk niet! Maar Hij wil dat wij de dingen vragen, hoewel Hij van te voren weet wat wij zullen vragen en dat Hij het ons zal schenken. Hij verhoort ons gebed op het moment dat het lastig wordt, toch bevestigt Hij: “Uw Vader in de hemel weet wat u nodig hebt voordat u het vraagt” (Mt 6,8). Als Hij het vraagt, dan is dat opdat we het Hem vragen; als Hij het vraagt dan is het om ons hart in gebed te laten oefenen.

Gregorius de Grote (540-604)

Gregorius was inderdaad de paus die zijn naam heeft gegeven aan het gregoriaans. Echter was hij geen musicus of componist, al zal hij ongetwijfeld gregoriaans hebben gezongen op enig moment in zijn leven (al heette het toen nog niet zo 😉 ) Zijn grootste talent was organisator en tijdens zijn pontificaat is er dan ook heel wat vastgelegd aan regels en gewoontes in de kerk. Ook heeft hij ervoor gezorgd dat er een soort standaard gregoriaans kwam door er mensen op uit te sturen overal in de wereld de kerkgezangen vast te leggen. De bedoeling was natuurlijk eenheid te creëren, wat maar ten dele is gelukt, het heeft er vooral voor gezorgd dat er een schat aan informatie over de (kerk)muziek in zijn tijd op dezelfde plaats werd verzameld. Lees meer over een van de vier kerkvaders van de rooms-katholieke kerk hier: https://www.heiligen.net/heiligen/09/03/09-03-0604-gregorius.php

Zelfs al is mijn geloof groot en volwassen genoeg dan blijft nog altijd de vraag wat de juiste vraag is. Ik kan wel vinden dat er dingen in mijn leven anders zouden kunnen en daaraan werken op elke manier die mij gegeven is, maar als God iets anders wil … dan ziet mijn leven er zo uit:

Het is derhalve van belang te onderzoeken welke de juiste vraag is. Bidden met een open hart in plaats van een vraag op de lippen. Misschien dat er dan ruimte in hart en ziel ontstaat die God kan invullen met antwoorden en wegen te bewandelen. De blinde had het makkelijk(er): het enige wat hij verlangde was zicht. Wat als het voor mij ook zo eenvoudig is en ik er gewoon overheen kijk?

Wat de blinde aan de Heer vraagt is geen goud, maar het licht. Hij maakt zich er geen zorgen over om iets anders te vragen dan het licht. (…) Laten wij ook doen zoals deze man, dierbare vrienden. Laten we aan de Heer niet om de valse rijkdommen vragen, noch om aardse cadeaus, noch om voorbijgaande eer, maar om het licht: niet het licht afgebakend door een ruimte, beperkt door de tijd, onderbroken door de nacht, en waarmee we het zicht delen met de dieren, maar wij vragen dat licht dat alleen de engelen zien samen met ons, dat nergens begint en niet begrensd is door een einde. Welnu, de weg om bij dat licht te komen is het geloof. Het is dus met reden dat de Heer meteen antwoord geeft aan de blinde door het geven van het licht: “Zie! Uw geloof heeft u gered“. (Gregorius)

Dan kan alleen het geloof nog uitweg bieden. Maak leeg dus mijn hart van elk verlangen en open het voor de heilige Geest!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s