egel

Sinds de sloop van ons buurhuis, dankzij de weken dat we geen schutting of andere goede afscheiding hadden, hebben we een egeltje in de tuin. Toen de bouwers de schutting kwamen plaatsen, hebben we een speciaal verzoek gedaan naast de poort een klein stukje vrij te houden (d.w.z. dat naast de poort de schutting niet helemaal tot de grond loopt) zodat het egeltje vrij naar onze binnenplaats kon komen en ook weer terug. Natuurlijk altijd de vraag of zo een diertje dat dan ook doet, maar het lijkt erop dat hij/zij onze binnenplaats als thuis beschouwt. 🙂

De eerste keer dat we hem zagen, heb ik hem wat hondenbrokjes gegeven. Ik wist dat kattenvoer wordt aanbevolen, omdat dat veelal van hogere kwaliteit is dan hondenvoer, maar ja ik heb wel een hond (en dus hondenvoer) en geen kat. Hij had er een paar opgegeten en een paar laten liggen. De volgende dag had ik hem wat van het andere voer van Reinier gegeven Reinier krijgt twee keer per dag een bakje voer, de ene keer menu en de andere keer gewone brokken. Reinier vindt de droge brokken het lekkerst. De egel was het met hem eens.

Mijn Moeder heeft wel een poes, Koena, dus ik nam wat van dat kattenvoer mee naar huis en jawel hoor, dat ging in één keer op!

Egel is nog maar heel klein en hoogstwaarschijnlijk afgelopen voorjaar geboren. Ik weet dat onze buren een moeder-egel met vijf jonkies in de tuin had en één van hen is de straat overgestoken om bij ons te komen wonen … denk ik. Van Nish leerde ik dat een egel de eerste winter van zijn leven vaak niet in winterslaap gaat omdat hij te weinig vet heeft.

Dus ik heb nu een afdakje gemaakt zodat Egel droog kan eten als het regent. Daaronder staat een klein bakje waar ik elke avond wanneer ik ga slapen een paar kattenbrokjes in doe. Daarna hang ik de hangmat op en doe mijn slaapzak erin en als het nodig is, rol ik de tarp uit. Als ik dan eindelijk lig te lezen, hoor ik Egel rondscharrelen en de brokjes verorberen.

Gisteravond was ik wat later dan normaal. Ik begin mijn normale routine en als ik me buk om brokjes in het egelbakje te doen, sta ik oog in oog met Egel. Hij kijkt aan alsof te vragen: waar bleef je zolang? En blijft rustig zitten terwijl ik de brokjes in het bakje doe en de hangmat ophang. Ik loop nog wat te heen-en-weeren met slaapzak en zo en ondertussen hoor ik Egel tevreden aan zijn brokjes knagen. ❤

Door uw standvastigheid zult gij uw ziel behouden. Lucas 21, 19

Wil je graag in een leven komen waar je altijd behoed bent tegen fouten? Wie zou dat niet willen? Wij willen allen het leven en de waarheid. Maar hoe kom je daar? Welke weg moet je dan volgen? Wij zijn zeker nog niet aan het einde van de reis, maar we zien het al, wij verlangen naar het leven en de waarheid. Christus is zowel het een als het andere. Hoe kom je daar? “Ik ben de Weg”, zei Hij. Waar kom je uit? “Ik ben de Waarheid en het Leven.” (Joh 14,6)
      Dat is waar de martelaren van hielden; dat is waarom ze de liefde voor de huidige dingen en vergankelijkheid achter zich hebben gelaten. Verbaas je niet over hun moed; in hen heeft de liefde het lijden overwonnen. Laten we hun spoor volgen, de ogen gericht op Hem die zowel hun Gids als de onze is; als wij wensen om tot zo’n groot geluk te komen, laten we dan niet bang zijn om over moeilijke wegen te gaan. Degene die het ons heeft beloofd is waarheidsgetrouw; Hij is trouw, Hij kan ons niet bedriegen. Waarom zou je bang zijn voor de harde wegen van lijden en van beproevingen? De Verlosser is deze weg zelf gegaan.
Je zult antwoorden: “Maar Hij is de Verlosser!” Weet dat de apostelen deze weg ook gevolgd hebben. Je zult zeggen: “Dat waren apostelen!” Ik weet het. Vergeet niet dat een groot aantal mensen zoals jij over deze weg gegaan zijn in navolging van hen; vrouwen hebben die weg gevolgd; kinderen, zelfs jonge meisjes zijn over die weg gegaan. Waarom zou die weg die door zoveel passanten al platgelopen is, nog zwaar zijn?
Augustinus van Hippo (354-430, uit preek no. 306)

Er wordt ons gevraagd te zijn zoals Christus. Er wordt ons gevraagd van onze naasten te houden zoals van onszelf. Waarom zou Egel niet mijn naaste zijn? En als hij niet mijn naaste is, is hij toch op zijn minst een medeschepsel, gezien en geliefd bij God. Er wordt ons gevraagd te doen zoals Christus en er te zijn voor een ieder die nood heeft. Egel is nog maar klein en onervaren. Hij heeft hulp nodig de winter door te komen. God geeft hem die hulp in de vorm van mijn persoon. Het is voor mij niet meer dan normaal om anderen te eten te geven. Of dit nu mensen, vogels, honden of egels zijn. Ik word daarvoor beloond: het is eind november en ik eet nog steeds dagelijks verse sla uit eigen tuin. Wie goed doet, goed ontmoet.

Daar alleen kan liefde wonen. Daar alleen is ’t leven goed. Waar men stil en ongedwongen, alles voor elkander doet.

2 gedachten over “egel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s