De heks van Limbricht

In Nederland vond in 1674 het laatste heksenproces plaats. Beschuldigde Entgen Luijten, volgens eigen zeggen op dat moment 81 of 82 jaar oud. Er is geen doopakte o.i.d van haar gevonden, maar de dooparchieven in die streek beginnen pas in 1608 dus het is aan te nemen dat ze voor 1608 geboren is en ten tijde van het proces en haar dood dus in ieder geval achter in de 60 was. Lees meer over haar proces hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Entgen_Luyten

Mensen die werden aangewezen als heksen waren vrijwel vrouwen en dan vooral alleenstaande vrouwen die zichzelf zeer goed wisten te redden; die ongehoorzaam waren aan de algemeen geldende regels en natuurlijk ongehoorzaam aan de kerk. Ze waren lastig in de maatschappij, opruiend misschien zelfs wel en moesten dus uit de weg geruimd worden. Of op z’n minst monddood gemaakt.

Susan Smit schreef een boek over Entgen: de heks van Limbricht. (zie hier voor meer informatie: https://kasteel-limbricht.nl/de-heks-van-limbricht/) Ik heb dit boek net uit. Het was nogal wat, want niet alleen lees ik eigenlijk nooit een Nederlands boek ook vind ik het ingewikkeld een boek te lezen dat in de eerste persoon enkelvoud is geschreven. Dat komt omdat er dan geen keus is in wie ik me moet inleven en voel ik mij gedwongen de hoofdpersoon leuk te vinden. Slaat nergens op, ik weet het, maar zo voel ik dat. Ik vind het ook een nogal onverschrokken keus een verhaal wat gebaseerd is op feiten in de ik-vorm te schrijven! En zeker de beschrijvingen van de martelingen die Entgen moest ondergaan en de tijd die ze in de kerker heeft doorgebracht worden prachtig beschreven. Ook vind ik het mooi hoe het levensverhaal van Entgen (wat natuurlijk grotendeels verzonnen is) verweven wordt door het verslag van het proces (wat in zijn geheel bewaard is gebleven.)

heksenmarteling

Ik vind het echt een mooi boek en raad het van harte aan. Vooral in deze tijd waarin verdeeldheid onder het volk gemeengoed lijkt te worden en de overheid dat propageert. Juist in deze tijd waarin gezondheid een duister iets wordt waar niemand dan de gevestigde medische orde vat op heeft, lijkt het me van belang dat een ieder kan leren begrijpen dat gezondheid iets is wat voornamelijk iets is wat je zelf kunt bevorderen. Door gezond en afwisselend te eten (geen dierlijke producten!), door veel buiten te zijn, door te bewegen. Zelf ben ik ook overtuigd van de waarde van buiten slapen, maar ik begrijp dat dat niet voor iedereen een (aantrekkelijke) optie is. En vooral door stressfactoren uit de weg te gaan.

Zelf ben ik alweer een tijdje aan het oefenen met nergens iets van vinden. Want dat is bijzonder behulpzaam bij het weghouden van stress uit mijn leven. Mijn nieuwe motto vond ik in dit boek: Je doof houden scheelt een hoop trammelant. *einde citaat* Ook de volgende citaten komen uit het boek De heks van Limbricht van Susan Smit. Wellicht dat door deze citaten de zin om het boek te lezen wordt aangewakkerd.

Zoals zo vaak in een mensenleven wordt maar langzaam duidelijk wat we al in de onderstroom dachten waar te nemen- en dan is het niet zelden te laat.

Als iemand die zich het liefst op het open veld bevindt een heks is, dan ben ik er beslist een. Mijn plek van verering is niet het kerkgebouw, maar het veld, de heide, het bos. Als ik naar boven kijk, hoop ik geen mollige cherubijnen te zien, maar de sterren en de maan, de wolken die voorbij ijlen met de zon erachter die ze een gouden rand geeft.

Alles is onderdeel van een magnifieke, sacrale samenzang, perfect op elkaar ingespeeld, elkaar aanvullend en van elkaar afhankelijk. Niets staat onder mij. Niets heb ik te vertrappen of naar mijn wil te buigen.

Zoals ik het zie zijn er twee soorten daders: zij die door woede worden overmand en door gewelddadigheid of zelfs moordlust worden bevangen en zij die hun misdaad zorgvuldig plannen in de overtuiging dat ze het juiste doen. Niet alleen zijzelf, maar ook de wereld wordt er beter van, jawel. Die laatste soort is de gevaarlijkste. Zij doen in hun ogen iets slechts in dienst van het goede: zij helen de wereld door mensen of gedrag te vernietigen, alsof ze een ziektekiem in een lichaam uitroeien.

Wat ik nooit eerder begreep is waarom God Adam en Eva uit het paradijs verbande toen ze van de vrucht aten van de boom van kennis van goed en kwaad. Het was toch juist belangrijk om dat onderscheid te kunnen maken? Maar hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik inzie hoe gevaarlijk het is om te denken in goed en kwaad, heilige en duivel, mens en onmens, want je kunt het zomaar mis hebben. Misschien is de kennis, of liever gezegd het oordeel, over goed en kwaad geen beletsel voor het kwaad, maar juist de bron ervan.

Alleen de waarheid, uitgesproken met klaarheid en waardigheid, brengt genade en maakt vrij.

P.S. het laatste Nederlandse boek dat ik las was Week 31 van Nish Barnard, over het belang van goedgeregelde mantelzorg. Ook een aanrader! Koop het hier: https://www.droomvalleiuitgeverij.nl/product/week-31-debuut-van-nish-barnard/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s