Wat ik (niet) weet

Vanochtend stuurde mijn beste vriend me een berichtje om me een gezegende Doop van de Heer te wensen. Ik was even in de war; ik had de doop van de Heer eerder deze week al gevierd (op 6 januari) maar het klopt wel wat hij zegt! Want in de kerk viert men de doop van de Heer de eerste Zondag na 1 januari maar 1 januari viel dit jaar op een zaterdag en toen hebben we Maria, Moeder van God gevierd. Maar omdat het in deze tijd zeer ongebruikelijk is om op een andere dag dan Zondag naar de kerk te gaan (een eucharistieviering mee te vieren) vieren we vrijwel alle hoogfeesten op de dichtstbijzijnde Zondag. Niet alle parochies vinden dezelfde hoogfeesten belangrijk zodat er in de ene parochie wel Maria Lichtmis (2 februari) wordt gevierd en in de andere niet. Er zijn ook parochies die ervoor kiezen wél op de dag zelf te vieren en dan accepteren dat er maar weinig mensen in de kerk zitten en/of de viering uit te zenden. Echter ga ik minder en minder naar de kerk; één keer in de maand is momenteel gewoon, waar ik vóór de crisis wel vier of vijf vieringen per week bijwoonde. Ach, ik word er niet meer of minder Christen van, al mis ik het wel. Ik bid dus meestal alleen en volg het brevier, vandaar dat ik op 6 januari de doop van de Heer vierde en vanochtend het gebed van 9 januari.

Al die verwarring komt vooral doordat het kerkelijk jaar eigenlijk in vier blokken verdeelt wordt en één van die blokken is bewegelijk in het jaar. Kersttijd staat natuurlijk vast: op 25 december vieren we het hoogfeest van Kerst en de vier Zondagen daarvoor vieren we Advent. Kersttijd duurt feitelijk tot 2 februari wanneer we Maria Lichtmis vieren, maar kerst vieren doen we sinds Vaticanum II vanaf de avond voor kerst tot twaalf dagen erna. https://youtu.be/iQ6K967Kk3I Pasen daarentegen valt op de eerste Zondag na de eerste volle maan in de lente en is dus elk jaar op een andere datum. 48 dagen voor Pasen vieren we Aswoensdag en de drie dagen voor Aswoensdag valt Carnaval (jazeker, dat is een katholiek feest….of in ieder geval een feest met katholieke oorsprong) Er zijn 48 dagen in de vastentijd, terwijl er maar 40 dagen gevast hoeft te worden. Dat heeft te maken met de Zondagen in de Vastentijd; dan hoef je niet te vasten omdat Jezus heeft dat heeft gezegd in Lucas 5, 34: Jezus vroeg: ‘Wilt u dat de bruiloftsgasten vasten, terwijl de bruidegom nog bij hen is? De tijd tussen Kerst en Aswoensdag en tussen Pinksteren en eerste Advent noemen we gaten. Het Grote Groene Gat (de tijd tussen Pinksteren en eerste Advent) heeft uiterlijk 34 Zondagen. Het Kleine Groene Gat is de tijd tussen kerst en Aswoensdag. De kleur van het gat is groen omdat groen de liturgische kleur is voor elke dag dat er niks bijzonders is.

liturgische kleuren en wanneer ze te gebruiken
een uitgebreidere versie voor de liefhebbers

Ik volg sinds een paar weken een online cursus veldbiologie bij SoortenNL. Ik was/ben vooral geïnteresseerd in insecten, maar ik wilde ook meer weten over egels. (natuurlijk om Egel in mijn leven) en de cursus kwam met een mooi boek Basis Veldbiologie en vijftien lessen van een uur of anderhalf uur met een speciaal thema. Zo leerde ik inmiddels een heleboel over insecten, zoogdieren, planten, mossen en paddenstoelen. Alle docenten doen mij denken aan mijn biologielerares op de middelbare school Mies de Wilde-Stuurman; ze praten met liefde en aandacht en kennis van zaken over de natuur en alles wat je wel en vooral niet moet doen om die natuur te respecteren en je in de natuur te bewegen zonder al te veel schade aan te richten of dieren en planten te verstoren.

Op ons binnenplaatsje, waar eerst alleen een voedertafel stond voor de mussen, is nu naast de voedertafel voor de kleine vogeltjes een voederplaats bijgekomen voor grote vogels, vooral voor duiven maar ik zie en hoor ook eksters, merels en lijsters langskomen. Bovendien is er een voederplaats ingericht voor Egel. Kreeg hij (of fingers-crossed: zij) eerder kattenbrokjes, sinds kort heb ik een emmer met officieel egelvoer. En heeft Henk een egelhuis gebouwd. Egel is al wel een paar wezen kijken; dat zie ik aan de voetspoortjes en de egelpoep. Maar ik durf nog niet hardop te zeggen dat hij ook daadwerkelijk bij ons is ingetrokken. Hopelijk doet Egel dat nog, in ieder geval voor het voorjaar en er kleine egeltjes komen.

van deze tekening bouwde Henk een egelhuis

Meestal zet ik de koptelefoon op als ik de lessen beluister, gewoon omdat ik me dan beter kan concentreren. Henk kijkt af en toe over mijn schouder mee omdat hij het toch wel erg interessant vindt allemaal, al dat kan hij natuurlijk nooit toegeven. Soms vraagt hij of hij ook mee mag luisteren of vraagt hij mij iets uit te leggen. Vanochtend vroeg hij: hoe kun je dat toch allemaal onthouden? Tsja, dat weet ik ook niet. Ik luister en maak aantekeningen en probeer dan de informatie te reproduceren…..precies zoals ik al mijn hele leven informatie tot mij neem. De kwaliteit van onthouden of leren zou misschien minder moeten worden met het klimmen der jaren, maar ik merk daar niet zoveel van. Misschien ben ik daar nog te jong voor; Henk is tenslotte tien jaar (negen jaar en negen maanden om precies te zijn) ouder dan ik! Maar aan de andere kant ben ik nooit opgehouden met leren. Als musicus is dat ook gewoon geen optie; je moet altijd weer nieuwe muziek instuderen. Nou ja, dat móet natuurlijk niet maar is wel één van de belangrijkste redenen voor mij om musicus te worden (ik verveel me nogal snel). Als ik het interessant vind, onthoud ik het. Of als ik besluit dat ik het wil onthouden. Zoiets.

Mijn hoofd zit boordevol nutteloze informatie. Die er op de meest ongewenste (en soms ook gewenste) tijd zomaar uit komt. Sommige mensen vinden dat leuk, anderen ergeren zich eraan. Het is niet iets dat ik makkelijk onder controle houd, maar ik doe mijn best. Gelukkig heb ik nog een paar leerlingen die altijd vol vragen zitten en heb ik ze goed getraind alle vragen bij mij neer te leggen in het kader van dat domme vragen niet bestaan. De enige domme vraag is de vraag die niet gesteld wordt.

goed eten helpt ook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s