Ome Max

Ik was vijf toen ik begon met piano spelen. De eerste vijftien jaar draaide eigenlijk alles om Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) Zijn muziek raakte me diep in mijn wezen en meer dan zijn muziek had ik niet nodig. Toen ging ik naar het conservatorium en bleek dat er veel componisten pianomuziek hadden gecomponeerd en de meest favoriete onder de pianisten (Chopin, Liszt) waren nou niet direct mijn favorieten….Lang heb ik gezocht naar de muziek die mij lag tot ik vlak voor mijn bachelor de sonate opus 1 van Alban Berg (1885-1935) op de lessenaar kreeg. Dit was het voor mij! Ik ging verder studeren voor mijn master in Maastricht en specialiseerde mij daar in wat men noemde Contemporary music. Eigentijdse muziek, een beetje vreemde term want de muziek die mij het diepst raakt, is vrijwel allemaal gecomponeerd in de laatste helft van de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw en zelf leef ik toch het grootste deel van mijn leven in de 20e eeuw (tot nu toe dan, vraag het me nog eens na 2031)

In de loop van mijn carrière als pianist heb ik Paul Hindemith (1895-1963) en Olivier Messiaen (1908-1992) als mijn componisten aangenomen. Hindemith, met zijn bitonale (niet één, maar twee of zelfs meer toonsoorten zijn dominant in een compositie) en Messiaen met zijn mystieke muziek en vogelgeluiden raken mij diep in mijn ziel. Ik heb van allebei dan ook heel veel stukken gestudeerd en bestudeerd. En toen ik in 2018 orgel ging studeren, duurde het niet lang voor composities voor het orgel van deze componisten mijn aandacht trokken.

In het leven van elke organist komt er een moment dat er een compositie van Max Reger (1873-1916) voor de neus staat. En in het leven van de meeste organisten duurt het niet zo lang voor deze bladmuziek weer in de kast gegooid wordt. De orgelmuziek van Reger is notoir ingewikkeld, moeilijk, lastig, onspeelbaar. Let wel, dit is mijn ervaring! Natuurlijk zijn er organisten die de muziek van Reger kunnen spelen! Gelukkig maar. Anyways, in het kader van mijn project “orgelcomponisten op de piano” dacht ik ineens, goh, zou Reger ook voor piano gecomponeerd hebben? En jawel hoor. Lang leve IMSLP https://imslp.org/wiki/Main_Page waar vrijwel alle (klassieke) bladmuziek te vinden is. Ik ging aan de slag. De pianomuziek van Reger bleek een samenkomen van Hindemith en Messiaen op een onwerkelijke manier en ik raakte verslingerd.

Of ik nu veel beter piano kan spelen dan orgel of dat Regers composities voor piano (veel) eenvoudiger zijn dan zijn orgelwerken….wie zal het zeggen? Feit is dat ik de pianowerken van Reger werkelijk geniaal vind en de volgende keer dat iemand naar mijn lievelingscomponisten vraagt, zeg ik Hindemith, Messiaen en Reger. Niet per se in die volgorde 🙂 Mijn BFF is behalve een zeer gewaardeerd koorzanger ook een uitstekende registrant. Een registrant is iemand die de organist helpt met bladzijdes omslaan en registers open en dicht doen. Meestal tijdens een concert, maar soms ook bij vieringen of opnames. Natuurlijk is het streven dat allemaal zelf te kunnen en te doen als organist zijnde, maar soms is een registrant handig. En er zijn maar weinig registranten zo goed als zij. Zij is ook dol op Reger en noemt hem liefkozend Ome Max, een bijnaam die ik met graagte heb overgenomen. Waarschijnlijk is ze dol op Reger omdat zijn muziek ook bijzonder veeleisend is voor de registrant.

Paul Hindemith
Olivier Messiaen
Max Reger
Improvisatie no. 1 opus 18 van Max Reger (1873-1916)