boekjes en boeken

Toen ik een jaar of 19, 20 was, had ik een vreemde voorliefde voor kleine boekjes. En dan bedoel ik echt kleine boekjes, van die boekjes die in je handpalm passen. Dat kwam zo: In de boekenkast van mijn moeder vond ik zo een boekje. De kaft was rood en de letters waren van goud, of tenminste goudkleurig. De kaft was verlucht met tierlantijnen, ook goud(kleurig) en de zijkant van het boek (zeg maar de randen van de bladzijden) eveneens. Ik was totaal bevangen door de schoonheid van de miniatuur. Ik pikte het uit de kast, las het en begon zo mijn verzameling mini-boekjes. Het was Het Huwelijksgeluk van L. Tolstoj. šŸ˜€

Overal waar ik kwam, bezocht ik de tweedehands boekwinkel en zocht van die kleine boekjes. Zo las ik in miniatuur uitgave o.a. The importance van being Earnest van Oscar Wilde, Hamlet van Shakespeare, brieven over literatuur van Marsman en Vestdijk en Brieven van Calamity Jane aan haar dochter. Een zeer uiteenlopende verzameling, al met al.

Op een dag vond ik ergens achteraf in een schimmige tweedehands boekwinkel De navolging van Christus van Thomas Ć  Kempis (Augustijner kanunnik en mysticus) en De Geestelijke Oefeningen van Ignatius de Loyola (stichter van de sociĆ«teit der JezuĆÆeten). Niet gehinderd door enige achtergrondkennis of kennis in het algemeen over het onderwerp of de schrijvers begon ik die boekjes te lezen. Met Thomas was ik niet gauw klaar; ik denk dat ik zeker drie jaar met dat boekje op zak heb rondgelopen. Steeds weer pakte ik het ter hand en las en dacht. Ik vond het intrigerend en moeilijk te begrijpen en ik heb dat boekje letterlijk stukgelezen. Heel anders ging dat met de Geestelijke Oefeningen. Ik vond het allemaal heel logisch en eenvoudig te begrijpen en ik kan me herinneren dat ik de hele tijd dacht: “dat doe ik allang. Dat doe ik ook zo. Dat heb ik zelf al bedacht.” En woorden van gelijke strekking. Toen ik het “uit” had, heb ik het in de kast gezet en zeker dertig jaar niet aan gedacht.

Heel veel omzwervingen later kwam ik in 2017 JezuĆÆeten tegen in mijn leven, in mijn werkzaam leven maar ook tijdens mijn zevende studie. Van Ć©Ć©n van die JezuĆÆeten, Nikolaas Sintobin, kreeg ik les in Ignatiaanse spiritualiteit. Ik heb een zeer dubbel gevoel bij Ignatiaanse spiritualiteit. Aan de ene kant denk ik dat het totaal niet aansluit bij mijn gedachtengoed en aan de andere kant vind ik het allemaal te logisch voor woorden. Ik weet nooit zeker of het nu juist als een puzzelstukje bij mij aansluit of dat ik er gewoon niets van begrijp en het helemaal niet bij mij past. En eerlijk gezegd hebben de jaren dat ik als kerkmusicus in een JezuĆÆetenkerk werkte alleen aan die verwarring bijgedragen. Aan de andere kant heb ik me nooit eerder (of later) zo thuis en op mijn gemak gevoeld als in die kerk…

Nikolaas is behalve internetpastor ook schrijver. Onlangs kwam zijn boek ‘Vertrouw op je gevoel. Keuzes maken met Ignatius van Loyola’ uit. Eerder las ik van zijn hand: JezuĆÆetengrappen, Leven met Ignatius op het kompas van de vreugde en Wat deed God voor Hij de wereld schiep. Ik ben niet zo’n fan van zijn schrijven, maar ik ben wel een groot fan van Nikolaas dus ik wil toch even reclame maken voor zijn nieuwste boek.

Ik heb dit boek natuurlijk gelezen met inmiddels enige voorkennis. De boodschap die Ignatius ons geeft door middel van Nikolaas’ schrijven is een heel belangrijke. Dit boek legt ontzettend goed uit wat de bedoeling is, wat onderscheiding betekent en hoe je dit zelf in je eigen leven kunt toepassen en begrijpen. Wat mij vooral stoort aan het boek zijn de talloze praktijkvoorbeelden. Wellicht is dit voor veel mensen juist heel fijn. In plaats van heel abstract komt het middels anekdotes van echte mensen heel dichtbij. Voor iemand als ik met HSP en een (te) groot inlevingsvermogen en fantasie leidt het alleen maar vreselijk af. In plaats van serieus na te denken over hoe onderscheiding in deze situatie toe te passen en hoe dat in mijn eigen leven gaat, vind ik mezelf een heel verhaal te bedenken omtrent de mensen in genoemd praktijkvoorbeeld. Het duurde even voor ik begreep dat ik die voorbeelden gewoon over moest slaan. Dat kan vrij gemakkelijk omdat ze weliswaar in de tekst staan, maar schuingedrukt. Dus als je bang bent dat de praktijkvoorbeelden afleiden in plaats van verduidelijken, neem dan mijn raad aan en lees het boek en sla alle schuingedrukte stukjes over.

Als je enigszins geĆÆnteresseerd bent in spiritualiteit in het algemeen en Ignatiaanse spiritualiteit in het bijzonder, raad ik je aan dit boek te lezen. Nikolaas weet waar hij over praat. Hij kan het zo uitleggen dat iedereen het kan begrijpen, terwijl het toch ingewikkelde materie is. Wist je trouwens dat hij ook de bedenker is van de gebedsapp BiddenOnderweg? https://biddenonderweg.org/ Een heel mooie en eenvoudige manier om dagelijks bidden tot goede gewoonte te maken.

Koop het boek hier: https://www.bol.com/nl/p/vertrouw-op-je-gevoel/9300000016761926/?bltgh=gQgOFQSr5hvvIwmMVEhDyg.2_9.10.ProductImage

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s