Luisteren

Altijd als ik in een oude Donald Duck een verhaal van Tokkie Tor tegenkom leg ik de strip geopend op de keukentafel bij de plek waar Henk altijd zit. Henk houdt van Tokkie Tor 🙂 Vanochtend lag er op de keukentafel een Donald Duck open op mijn plek. Henk had een verhaaltje zó leuk gevonden dat hij graag wilde dat ik dat ook las. Ik vind dat zó lief! Vooral omdat het betekent dat hij naar me geluisterd heeft iedere keer dat ik hem liet delen en dat hij zo ook met mij delen wil. ❤

Fennek of Woestijnvos; dier met de mooiste oren der wereld als je het mij vraagt

De lezing van vandaag gaat ook over luisteren en zien. En dan vooral wat wil je dat anderen van je meekrijgen en wat wil je graag in het verborgene houden.

Als men een lamp aansteekt, wordt er toch niet iets overheen gezet om het licht te verbergen? Nee, men zet de lamp ergens neer waar iedereen die binnenkomt, het licht goed kan zien. Zo zal ook alles wat geheim of verborgen is, aan het licht komen. Het hangt er dus van af hoe u luistert. Want wie iets heeft, zal er veel bij krijgen. Maar wie niets heeft, zal ook nog kwijtraken wat hij meent te hebben.’ Luc.8, 16-18

In de overweging van BiddenOnderweg over deze tekst, lees ik : ‘Wie iets heeft zal nog meer krijgen; maar wie niets heeft, hem zal zelfs wat hij denkt te hebben worden ontnomen.’ Dit eerder paradoxaal standpunt vinden we terug in alle evangeliën, en is voor christenen altijd een beetje een raadsel geweest. Maar hier, in het evangelie van Lucas, komt het onmiddellijk na de instructie ‘let dus goed op hoe jullie luisteren’. Geeft de suggestie dat het misschien iets met ons luisteren en begrijpen te maken heeft voor jou meer zin aan deze paradox? *einde citaat https://biddenonderweg.org/speler/gebed/2021-09-20

Ik voel dit niet echt als een paradox. Is het niet zo dat hoe meer je geeft, hoe meer je krijgt? Je kunt alleen delen als je bereid bent afstand te doen van (de helft van) hetgeen je delen gaat, maar door het delen groeien andere dingen. Van delen word je sowieso een beter mens en dat is altijd winst 😉 Ik denk dat het veel meer gaat over het verschil in materieel bezit en emotioneel bezit. Materieel bezit is niet waar het om gaat. Leven gaat over zien en gezien worden, over liefde uitdelen en ontvangen, over goed zijn voor elkaar. Een mens met veel bezit zal alles kwijtraken; een doodshemd heeft immers geen zakken. Maar een rijk mens, een mens vol liefde, die zal nóg meer krijgen. Hij zal nog meer liefde ontvangen en daardoor nog meer liefde kunnen geven en daardoor nog meer liefde enz. Oftewel: wie iets heeft, zal er veel bij krijgen! Soms denken theologen gewoon veel te diep na en zit hun kennis naïef begrip in de weg.

Wat ik dan weer opmerkelijk vind en wat ik wel vaker tegenkom in het leesrooster is dat het vers ervóór (Lucas 9 vers 15 dus) genegeerd wordt, terwijl dit volgens mij veel duidelijkheid geeft. Het is natuurlijk het laatste vers van een vorige lezing, maar het slaat zeker ook op de lezing van vandaag:

Maar het zaad dat in goede, vruchtbare grond terechtkomt, zijn de mensen die met een goed, oprecht hart naar de woorden van God luisteren en zich eraan houden. Het zaad brengt vrucht voort in hun leven, omdat zij volhouden. Luc.8, 15

Het is nooit een goed idee om naar het één te luisteren en de ander te negeren. Elk verhaal heeft meer dan één kant. Luisteren met oren en hart naar de naaste is als het luisteren naar God. Heeft Jezus niet gezegd: wat je voor de minste onder u doet hebt ge voor mij gedaan? (Mat. 25, 40) Dus als je luistert en doet naar de ander, luister en doe je naar God.

Moeder Teresa schreef over de lezing van vandaag het volgende:

Luister in stilte, want als je hart vol is van andere dingen kun je de stem van God niet horen. Maar als je in de stilte van je hart hebt geluisterd naar Gods stem, is je hart gevuld met God. Daar is veel zelfopoffering voor nodig, maar als het echt in onze bedoeling ligt om te bidden en we willen bidden, moeten we daartoe nu bereid zijn. Dit zijn slechts de eerste stappen in de richting van het gebed, maar als we nooit het besluit nemen om de eerste stap te zetten, bereiken we nooit de laatste: de aanwezigheid van God.
Dat is wat we van meet af aan moeten leren: dat we luisteren naar de stem van God in ons hart, dan spreekt God in de stilte van ons hart. Dan moet onze mond spreken vanuit de volheid van ons hart. Dat is de verbinding. God spreekt in de stilte van het hart en je moet luisteren. Dan spreekt je mond vanuit de volheid van je hart, omdat het vol is van God, vol van liefde, vol van mededogen, vol van geloof.
Bedenk dat het, vóór je spreekt, nodig is dat je luistert, pas dan kun je spreken vanuit de volheid van je hart en luistert God.

Luisteren, horen, spreken, het hoort allemaal bij elkaar. Een wijs woord gesproken zonder oren om het te horen, is verspilt. Op zijn minst zou je kunnen proberen naar het eigen hart te luisteren en te doen vanuit liefde en geloof. Er van uit gaande dat in het hart van een ieder liefde en geloof te vinden is….ik ga altijd uit van het positieve (vooral omdat narigheid en ellende er toch wel komt 😉 )

nare geit (narigheid)

Als musicus ben ik getraind in luisteren zodat ik kan horen dat de tweede stem op de derde rij de verkeerde noten speelt of zingt, maar daardoor luister ik ook harder naar andere dingen. Het helpt ook niet dat ik hoogsensitief ben natuurlijk; er ontgaat mij niet veel. Maar het horen is niet voldoende. Horen heeft geen waarde zonder luisteren en luisteren heeft weer geen waarde zonder begrip en van begrip komt actie…..oftewel het moge duidelijk zijn dat de eerste stap, de eerste klap een daalder waard is.

Neem een momentje voor jezelf 😀 Printen en kleuren maar! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s