Geen woorden, maar daden

Thuis drinken we altijd losse thee, maar bij Moeder zijn er zakjes. Op het label van zo een zakje staat een vraag of opmerking. Ik denk dat dit is … ik weet eigenlijk niet, het zal wel zijn om discussie of gesprek op gang te brengen. In ieder geval. Gisteren was de vraag bij de thee: waar werd u als kind blij van? Ik zei: van muziek en van de nieuwe Donald Duck. Er is dus niet zo erg veel veranderd HAHAHAHAHAHA 😀

Ik lees Mysteries of John van Charles Fillmore. Een bijzondere kijk op het evangelie van Johannes en (dus) ook op Jezus. Fillmore legt alle parabels van Jezus uit door er op een andere manier naar te kijken. De mensen, de ziektes, de gebeurtenissen in de verhalen zijn geen van allen letterlijk te nemen. Alle situaties en dingen moet je metaforisch begrijpen, zegt hij. Het is een mooie manier om eens heel anders te gaan denken over het liefhebben van je naaste en het vergeven van je vijand. Die vrouw die 18 jaar krom liep, was haar rug vergroeid of leefde ze onder de last van de zonde?

Fillmore maakt het heel duidelijk dat er slechts één weg is naar God en dat is via Jezus. Hij verbindt alle monotheïstische godsdiensten door Jezus aan te wijzen als leidsman ten leven en wegwijzer naar God. Fillmore maakt ook een duidelijk onderscheid tussen de mens Jezus en de god Christus. En dan is het niet voldoende, zegt hij, om te zéggen dat je christen bent en Hem navolgt. Alleen je daden zullen laten zien wie je werkelijk bent.

Laat u door niemand iets wijsmaken, vrienden: een rechtvaardige is iemand die rechtvaardig leeft, zoals ook Christus rechtvaardig is. Maar wie blijft zondigen, bewijst daarmee dat hij bij de duivel hoort, die nadat hij voor het eerst gezondigd had, altijd is blijven zondigen. Maar de Zoon van God is gekomen om aan de activiteiten van de duivel een einde te maken. Wie uit God geboren is, zondigt niet, omdat de levenskracht van God in hem is. Hij kan niet doorgaan met zondigen, omdat God zijn Vader is. Wij kunnen nu dus zien wie een kind van God en wie een kind van de duivel is. Wie verkeerde dingen doet en ook niet van zijn broeder houdt, hoort niet bij het gezin van God. Want u hebt vanaf het begin gehoord dat wij elkaar moeten liefhebben. Wij moeten niet zijn als Kaïn, die bij de duivel hoorde en zijn broer vermoordde. Waarom deed hij dat? Omdat Kaïn verkeerde dingen had gedaan en wist dat zijn broer eerlijk en goed leefde. Het hoeft u dus niet te verbazen, broeders en zusters, als de wereld u haat. Als wij van elkaar houden, blijkt daaruit dat wij van de dood naar het leven zijn overgegaan. Maar wie niet liefheeft, blijft in de dood. Wie zijn broeder of zuster haat, heeft hem in zijn hart eigenlijk al vermoord. En u weet dat er in het hart van een moordenaar geen plaats is voor het eeuwige leven van God. Door het voorbeeld van Christus, die voor ons gestorven is, weten wij wat echte liefde is. Daarom moeten ook wij ons leven opofferen voor onze broeders. Als iemand genoeg heeft om van te leven en ziet dat zijn broeder of zuster gebrek lijdt, maar zich verhardt en hem niet helpt, hoe kan Gods liefde dan in hem blijven? Vrienden, wij moeten ophouden te zéggen dat we van elkaar houden. Wij moeten echt van elkaar houden en het uit onze daden laten blijken. Daaraan kunnen wij weten of de waarheid onze vader is. Dan zullen wij niet bang voor God hoeven te zijn. Maar ook als ons geweten ons aanklaagt, is God toch groter dan ons geweten. Hij weet alles. Als ons geweten ons niet aanklaagt, vrienden, kunnen wij vol vertrouwen naar God opkijken. 1 Joh.3, 7-21

Henk heeft het grote mes gewet omdat ik voor de derde (en laatste) keer kool ga fermenteren tot zuurkool. Het enige wat ik denk terwijl ik drie grote witte kolen in superfijne sliertjes snijd, hoe heerlijk dat mes zou voelen door mijn huid en hoe heerlijk het zou zijn als ik niet meer zou zijn …. maar ik snijd kool in superdunne sliertjes, weeg en voeg zout toe, gebruik mijn hele gewicht om de kool te persen en herhaal. Geen woorden, maar daden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s