WORTELS

Ik houd van wortels. Ik houd heel erg veel van wortels. Ik houd zoveel van wortels dat zelfs als we de hele moestuin vol wortels zouden zetten (385 m2) ik nog niet genoeg wortels zou hebben. Bovendien zouden we dan al die andere lekkere groente moeten missen, van aardbeien tot en met zuurkool 🙂 Dus zaaien we twee rijtjes zomerwortels en twee rijtjes winterwortels. En als die op zijn dan gaan we wortels kopen. Want had ik al gezegd dat ik HEEL ERG VEEL van wortels houd? Ik eet ze rauw als snack in plaats van een appel. Ik doe ze door de soep en door de pastasaus. Ik gebruik er elke morgen een paar voor mijn smoothie. Altijd samen met gember, soms met venkel of appel of een biet…net wat ik in de la van de koelkast vind.

Een jaar geleden hadden we winterwortels gezaaid, maar er kwamen regenboogwortels op. Regenboogwortels zijn ook erg lekker, maar die kun je niet inkuilen dus hebben we die zomer heel veel wortels gegeten en die winter heel veel wortels gekocht. Een moestuin is altijd een gok en je eet wat er is.

Bij de Welkoop om de hoek verkopen ze zogenaamde voederwortels. Dit zijn gewoon winterwortels die door de sorteermachine ongeschikt zijn geacht voor menselijke consumptie. Dit wil niet veel meer zeggen dat ze te groot, te klein of te raar van vorm zijn voor de supermarkt. Deze wortels zijn prima wortels, alleen zien ze er niet uit als standaard wortels. (Tsjonge, wat heb ik al vaak wortels getypt!) Ze worden verkocht als diervoer. Voor de schapen of de paarden of andere dieren die van wortels houden….konijnen? Cavia’s? Kweenie, de hond van mijn broer houdt ook erg van wortels, maar dat is een Schipperke; daar hoef je geen tien kilo wortels voor te kopen! Ze gaan voor 2,50€ per 10 kilo. Spotgoedkoop dus! Koel en donker kan ik ze zeker drie weken bewaren, maar dat hoeft niet want ik gebruik een zak in de twee weken. Mijn moeder was oprecht geschrokken toen ze hoorde dat ik bijna een kilo wortels per dag eet. Zelfs toen ik uitlegde dat er toch gauw een stuk of vijf wortels in mijn smoothie gaan, kon ze er maar niet over uit.

Henk (mijn man) ging naar de winkel voor wortels en laadde een zak van tien kilo op de wagen. Onderweg naar de kassa kwam hij wat oud-collega’s tegen: “Heee, Vanderknip (zijn bijnaam van vroeger toen hij nog in de bouw werkte) wie ga je voeren?’ “Mijn vrouw!” antwoordde hij, naar waarheid. Iedereen lachen natuurlijk.

Wij gedenken vandaag leven en werk van Thomas Becket die leefde van 1118 tot 1170. Hij werd bisschop van Canterbury in 1162, maar werd al snel verbannen naar Frankrijk wegens zijn onmin met koning Henry II. Na zes jaar keerde hij terug alleen om door getrouwen van de koning te worden vermoord. Een klein stukje uit een van zijn brieven:

Wie twijfelt eraan dat de kerk van Rome het hoofd is van alle kerken en de bron van de katholieke leer? Wie weet niet dat de sleutels van het rijk der hemelen aan Petrus zijn toevertrouwd? Rust het hele gebouw van de kerk niet op het geloof en de leer van Petrus, totdat wij allen samen de volmaakte gestalte van Christus bereiken in de eenheid van het geloof en de ware kennis van de Zoon van God? Er zijn veel mensen nodig om te planten en veel om te begieten. De voortgang van het Woord en de uitbreiding van de volkeren vragen hierom.

Dussssss, dat ga ik dan vandaag maar weer doen, zaadjes zaaien en begieten. Figuurlijk dan, want de moestuin is in winterslaap en het eerste wat gaat gebeuren is de composthoop onderspitten.

lieve groet

Een gedachte over “WORTELS

  1. Geweldig! Ik ben de dag ook gestart met wortels als snack omdat ik er nog niet aan toe was om een ontbijt te maken en eerst wat wilde mediteren. Ik begrijp je echt helemaal! Mooi beschreven overigens! As usual…. klaar voor publicatie…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s