Woensdag?

Nu ik langere tijd werkloos ben, is mijn leven een versnelling of drie terug geschakeld. ’s Morgens om een uur of zeven brengt mijn man eerst de hond en daarna een kopje thee. Dan bid ik mijn morgengebed en als ik uit de hangmat stap, blijft de hond nog even liggen. Ja, ik slaap nog steeds buiten in de hangmat. Maak je niet ongerust; ik heb een heel goede slaapzak die volgens de beschrijving gegarandeerd warm houdt tot -7 graden Celsius. Ik vraag me af hoe ze dat kunnen garanderen, maar oké. Het moet gezegd dat de slaapzak echt heel warm is! Maar over dat buiten slapen wilde ik het nu niet hebben. Dat vertel ik later nog weleens. Dan ga ik rustig aan ontbijten en koffie drinken, misschien zelfs wel douchen en aankleden 😉 en met de hond wandelen. Daarna zit ik vaak uren muziek te lezen op de onvolprezen website IMSLP en als ik een stuk tegenkom wat me aanspreekt, print ik het en ga ik het doorspelen. Pas als ik besluit dat het écht de moeite waard is, ga ik blaadjes aan elkaar plakken. En serieus studeren, vinger-, en voetzettingen bijschrijven, aantekeningen maken en proberen te vatten wat de componist wil uitdrukken. En de week wordt maar zelden onderbroken door afspraken. Het is moeilijk de dagen uit elkaar te houden en ik weet vaak oprecht niet welke dag het is.

Ik ben in mei begonnen met het zoeken van pianostukken van orgelcomponisten, Stanford, Rheinberger, Parry, Tournemire. De ballade opus 170 van Stanford en Douze Préludes-Poèmes opus 58 van Tournemire heb ik met veel liefde aan mijn repertoire toegevoegd. En daarna zocht ik orgelmuziek van pianocomponisten, Liszt, Schumann, Brahms. De laatste weken zoek ik vrouwelijke componisten, nergens om, gewoon omdat ik onlangs een berg orgelmuziek van Carlotta Ferrari heb opgenomen (helaas staan die nog niet op soundcloud, ik hoop u er binnenkort mee te kunnen verblijden) En zo studeer ik weer heel wat nieuwe muziek in. Af en toe is het dan ook gewoon heel lekker om een stuk op te pakken wat ik al vaak gespeeld heb. En gelukkig mag ik aanstaande Zondag orgel spelen in de Petrus en Pauluskerk in Den Helder. We vieren dan Driekoningen, ook al is het pas 3 januari. Ik blij dat ik mocht spelen! Want één van mijn favoriete stukken is toch wel de Marche de rois mages van Theodore Dubois. De landziekmakende telgang van de kamelen, de hangende hoge B als symbool voor de ster, de blijdschap van de Wijzen als ze eindelijk Bethlehem bereiken. Echt programmatische muziek ten top. En natuurlijk zingt mijn cantor (of eigenlijk ben ik zijn organist) Drie koningen zagen een sterre (GvL 597) als slotlied. Dit lied staat op mijn lijst van liederen waar ik een haat-liefde verhouding mee heb. Toen ik daar een keertje over klaagde bij Michael (Hedley, de onlangs overleden muziekdirecteur van de basiliek van de heilige Nicolaas) leerde hij mij hoe een passende orgelbegeleiding de vaart in het lied houdt en het een stuk leuker maakt!

Dus vanochtend ging ik weer even in een hogere versnelling en nam de boot van tien uur voor de repetitie. Onderweg naar de boot en ook tijdens de overtocht enorm kunnen genieten van de prachtige luchten en vergezichten. Heerlijk muziek gemaakt samen met de cantor en nog fijner orgel gestudeerd. Het was even lastig om een goede registratie te vinden voor Dubois; het orgel in de PP is niet zo heel groot. Maar ik denk toch dat ik erin geslaagd ben.

lieve groet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s