Favoriet

Iedereen heeft zo zijn favorieten. Niet alleen in het echte leven en met mensen die je persoonlijk kent, ook kiest ieder zo zijn favoriete schrijver, componist, denker….Het heeft, denk ik niet eens zoveel te maken met wie diegene is maar meer met wie je zelf bent op dat moment. Het denken, het schrijven, de muziek raakt een snaar in de eigen ziel. Er ontstaat zoiets als herkenning en een warm gevoel van begrepen worden of begrijpen…

Als kind bijvoorbeeld was er voor mij maar één componist en dat was Wolfgang Amadeus Mozart. Zijn muziek raakte me en bracht me naar hogere sferen. Nog steeds houd ik veel van Mozart; zijn muziek is bedrieglijk eenvoudig en resoneert een ander, beter leven in dit aardse tranendal. Maar door studie en heel veel andere muziek, is zijn muziek een beetje op de achtergrond geraakt. En zo een voorliefde voor een bepaalde componist heb ik heel lang moeten ontberen tot ik kennis maakte met de muziek van Charles Tournemire, wiens muziek ik het laatste jaar heb gestudeerd of mijn leven ervan af hing. https://soundcloud.com/user-542842040/charles-tournemire-prelude-poeme-op58-7-union-licite-et-divine

Dan heb ik wel favoriete boeken, maar echt een favoriete schrijver heb ik niet. De enige schrijver van wie ik echt alles wil lezen, maakt niet uit wat, is Ken Follett. Zijn beroemde trilogie die zich afspeelt in Kingsbridge heb ik verslonden en daarna vond ik elk boek van zijn hand de moeite van het lezen waard. Zelfs al ben ik van mening dat de trilogie zijn meesterwerk is. Overigens is zijn nieuwste boek ‘The evening and the morning’ een prequel op de trilogie en ook zeker de moeite van het lezen waard.

Ook onder theologen en heiligen heb ik zo mijn voorkeuren. Natuurlijk ben ik als veganist een groot fan van sint Franciscus en als kerkmusicus van sint Cecilia, maar dichterbij in de geschiedenis ben ik een groot bewonderaar van kardinaal John Henri Newman. Hij leefde van 1801 tot 1890 en had een veelbewogen leven. Hij was opgegroeid in de Anglicaanse kerk en heeft zich ingezet de RK-kerk en de Anglicaanse kerk te verzoenen. Hij streefde ernaar de Anglicaanse kerk te herintroduceren met haar Roomse wortels, maar toen dat een schier onmogelijke taak bleek stapte hij over naar de Roomse kerk. Hij heeft ongelooflijk veel geschreven en was bij leven ook een gedreven orator. Veel van zijn preken en lezingen zijn in druk uitgebracht en zijn zeer de moeite waard. Misschien wel zijn beroemdste gedicht Lead kindly light, heb ik meer dan eens gezongen in de zetting van John Stainer tijdens Chorale Evensong in de basiliek van de h. Nicolaas in Amsterdam. https://youtu.be/HqlzJhdwaO0

Newman schreef dit gebed/gedicht onderweg tijdens een storm op een schip in een tijd waarin hij verscheurt werd door zijn trouw aan de Anglicaanse kerk en zijn verlangen toe te treden in de Roomse kerk. Luister naar het hele verhaal: https://youtu.be/YTD-swtA8JM (Engels gesproken)

John Henri Newman 1801-1890

Gids, teder Licht, temidden van deze schaduwen, gids mij verder op de weg.

De nacht is donker en ik ben ver van mijn woonplaats, gids mij verder op de weg.

Let op mijn voetstappen; wat maakt mij het uit wat ik aan de horizon zie?

Een ding is slechts belangrijk.

Ik heb niet altijd tot U gesmeekt om zo te zijn, zoals ik nu doe, U bent mijn Gids.

Ik hield van keuzes maken en mijn weg te kennen; wees voortaan mijn Gids.

Ik hield van de schittering van de dag; ondanks mijn vrees.

De trots regelde mijn wegen: vergeet dit hele verleden.

Te lang, en ik ben er zeker van, heeft Uw macht mij gezegend door niet meer mijn Gids te zijn door

heideveld en moeras, en rots en stroom, terwijl de nacht voortduurt.

En met de ochtend zullen deze gezichten me toelachen; ik heb altijd van ze gehouden,

wat een tijd heb ik verloren.

(vertaling evangelize.org)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s