Heilig

Wat betekent dat eigenlijk…..heilig? Wikipedia zegt het heeft te maken met heelheid, voorbeeldfunctie, bemiddelaar tussen godheid en de mensen…https://nl.wikipedia.org/wiki/Heilig

Het Katholiek woordenboek geeft het woord heilig niet, wel een aantal woorden met het woord heilig ervóór (heilig Bloed, heilige Familie enz.) maar bij heiligverklaring staat: inschrijving in de canon van de heiligen nadat de paus in een plechtige verklaring heeft bekendgemaakt dat de heilige in het openbaar vereerd mag worden. De heiligverklaring volgt na een langdurig en uitvoerig proces naar het leven van de desbetreffende persoon. Oorspronkelijk werden martelaren en later ook monniken en bisschoppen kort na hun dood door het volk of een bisschop tot heiligen uitgeroepen en vereerd. De pauselijke goedkeuring en bevestiging volgde soms veel later. (einde citaat)

Je kunt sowieso pas heilig worden verklaard na je dood en dat is waarschijnlijk de makkelijkste van alle eisen waaraan moet worden voldaan. In de geschiedenis van de kerk is het vaak voorgekomen dat mensen als heiligen werden vereerd en gevierd terwijl er nog helemaal geen sprake was van bijschrijving in de canon van heiligen. Sommige heiligen zijn heilig verklaard juist omdat ze fanatiek vereerd werden. Sommige heilige mensen worden maar niet heilig verklaard, terwijl ze dat misschien wel verdienen, bijvoorbeeld Titus Brandsma. Andere heiligen genieten grote volksverering en hun dag wordt uitgebreid gevierd, terwijl we feitelijk en/of historisch niet veel van ze afweten. Die hele heiligencultuur is wat omfloerst en onduidelijk. Het is ook niet helemaal duidelijk wanneer iemand nou heilig verklaard zal worden. Er moeten na zijn/haar dood wonderen zijn geschied die zijn gebeurd in naam van of naar aanleiding van het bidden om voorspraak van … Er moet volksverering zijn en bewijs van goed gedrag, om het maar even plat te zeggen. En inmiddels zijn er zoveel heiligen dat er elke dag wel meerdere heiligen gevierd en herdacht mogen worden.

Vandaag gedenken we bijvoorbeeld onder andere Elisabeth Tubback. Zij was een Cisterciënzerin die gestorven is rond 1560. Zij kwam op jonge leeftijd naar het klooster en was een trouwe kloosterling. Na haar dood waren er blijkbaar aanwijzingen dat ze in de hemelse heerlijkheid was opgenomen. In Roosendaal stond zij in hoog aanzien. Zij lag daar begraven in de kloosterkerk die helaas tijdens de Franse Revolutie is afgebrand. Ze is dan wel niet heilig, maar toch zalig verklaard. En een zaligverklaring is maar één stapje verwijderd van een heiligverklaring.

Elisabeth Tubback
1635, paneelschildering België, Kerniel-Borgloon, Mariënlof

Voor vandaag staan er wel elf namen op het lijstje Heiligen van de Dag: https://heiligen.net/heiligen_dag.php?MD=0104

Wat hebben we toch een mooi geloof 😉

lieve groet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s