Specht

Twee dagen in de week mantelzorg ik voor mijn moeder. We komen dan halverwege de middag, na haar middagslaapje. Henk steekt de open haard aan, we spelen een spelletje of zingen wat liedjes bij de piano. Later ga ik koken en eten we samen en om een uur of acht gaan we weer naar huis. Moeder wordt naar bed geholpen door professionele thuiszorg.

Op Zondag nemen we meestal ons nichtje Cecilia mee, zo ook gister (14 februari) Ik had thee gezet en zelfgebakken gevulde speculaas aangesneden; een beetje extra feestelijk omdat het onze trouwdag was. Henk had net de open haard aangestoken en Cecilia was al verdwenen naar de aan de achtertuin grenzende ijsbaan om te schaatsen. Moeder zat wat in een prentenboek te bladeren en ik zat te kleuren, toen we opeens een harde knal tegen de ruit hoorde. Ik ging poolshoogte nemen en zag een versufte specht liggen die blijkbaar een navigatiefout had gemaakt en tegen de ruit aan was gevlogen. Ik ging vlug naar buiten en nam de vogel in mijn handen. Ik herinnerde mij dat ik versufte vogels het meest gebaat zijn bij warmte en stimulatie (ooit ergens gelezen natuurlijk), dus ik aaide haar verenkleed zachtjes en schudde haar een beetje, sprak hem bemoedigend toe. Na een minuut of vijf was ze weer wakker genoeg om uit mijn handen via het hoofd van Cecilia, die inmiddels terug was gekomen van schaatsen, in een boom te vliegen. Daar bleef ze nog een kwartiertje, twintig minuten zitten en daarna was ze verdwenen.

Een specht is ook een schepsel Gods en op dat moment had ze mijn hulp nodig. Gelukkig was ik in de buurt om die te geven! Met een beetje warmte en liefde was ze zo weer op de been. Volgens mij is dat een onderdeel van het allerbelangrijkste gebod: Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf. Een bijbelgeleerde die stond te luisteren, hoorde hoe raak Jezus de Sadduceeën antwoordde. Hij kwam dichterbij en vroeg: ‘Wat is het belangrijkste gebod?’ Jezus antwoordde: ‘Dat is: “Luister Israël, de Here is onze God, de Here is één. Heb de Here, uw God, lief met heel uw hart, met heel uw ziel, met heel uw verstand en met heel uw kracht.” En het gebod dat daarna komt, is dit: “Heb uw naaste net zo lief als uzelf.” Belangrijker geboden dan deze twee zijn er niet.’  (Marcus 12, 28-31) Alle schepselen Gods zijn immers mijn naaste. Volgens een bevriend pater Karmeliet heb ik een Franciscaans hart. Ik vat dat op als een compliment!

met dank aan Henk voor het filmen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s