De brede en de smalle weg

Als u verdriet hebt, laat u er niet door overweldigen. Als u blij bent, geef u er niet aan over. Als u iets koopt, klem u er niet aan vast. Als u gebruikmaakt van wat de wereld biedt, moet u er niet in opgaan. Want de wereld zoals wij die nu kennen, zal niet lang meer bestaan. I Kor.7, 30-31

Toen ik een klein meisje was, hadden we een poster hangen van de brede en de smalle weg. Ik denk dat de meeste mensen dat plaatje wel kennen. Langs de brede weg staan kroegen en winkels en er is licht en vrolijkheid en veel mensen lopen daar. Maar aan het einde van die weg, hoog in de bergen, eindigt de weg in een immens vuur (de hel). Aan de andere kant is een smal pad door berglandschap met een beekje hier en een boompje daar. Weinig mensen lopen daar en de weg eindigt in een prachtig licht (de hemel)

Ik had altijd meer belangstelling voor de smalle weg dan voor de brede. Niet in de laatste plaats vanwege het bordje bij de poort: linksaf Dood en verdoemenis, rechtsaf Leven en zaligheid. Afgezien van dat, in mijn kinderogen overduidelijk, bordje was mij de smalle weg veel aantrekkelijker. Lekker wandelen door de natuur en dan de berg op, was en is mij veel aangenamer dan door de stad banjeren. Hoewel dat bij tijd en wijle ook best leuk is 😉

Wat mij ook opvalt aan deze poster is de mogelijkheid om ver op de weg nog over te stappen. Kijk maar goed, er zijn nog zeker drie bruggen voor de kloof tussen de brede en de smalle weg verdwijnt in de verte. Deze zijn natuurlijk bedoelt voor spijtoptanten die later in hun leven toch nog de smalle weg kiezen. Maar evenzogoed kunnen mensen die op de smalle weg lopen er nog voor kiezen alsnog het brede pad op te gaan…. Ze komen elkaar op de brug tegen.

Vlak na mijn doop in 2004 (ja, ik heb ook ergens een bruggetje genomen) kreeg ik deze poster van mijn zus en ook bij mij heeft hij lang gehangen. Tijdens de laatste verbouwing weggehaald en niet opnieuw opgehangen, ligt hij ergens in de kast. Ik moest er vanochtend aan denken toen ik de lezing uit Kor. las (zie boven) De wereld zoals wij die kennen zal niet lang meer bestaan…..niet dat de wereld nou speciaal zoveel anders is of wordt, maar het leven zelf is slechts tijdelijk.

Het leven van de mens is maar kort, net als een bloem bloeit hij even, maar als de wind erover blaast, is er niets meer over. Maar de goedheid en trouw van de Here zijn eeuwig. Psalm 103, 15-17

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s