Aswoensdag

Elk jaar rond Aswoensdag wordt bij ons thuis de discussie gevoerd over wie welk Vastenoffer zal aanvaarden. Henk vindt dat hij als chronisch zieke (hij is hartpatiënt) helemaal niet hoeft te Vasten. Maar eerlijk gezegd deed hij al niet zo erg fanatiek mee toen zijn hart nog goed werkte. Ik heb al van alles verzonnen als Vastenoffer: 40 dagen geen boeken kopen (veel moeilijker dan ik van tevoren had bedacht!), geen alcohol drinken, niet roken, geen communie ontvangen. Dat laatste noemt men ook wel liturgisch vasten en ook dat was voor mij een hard gelag. Omdat wij als veganisten sowieso al geen vlees eten en verder ook zeer matig zijn met spijs en drank is het altijd zoeken naar een geschikt vastenoffer. Roken doe ik al jaren niet meer en ’s avonds een biertje en op Zondag een glaasje sherry met mijn moeder kan ik toch niet echt buitensporig noemen. Afgezien nog van het feit dat je op Zondag niet hoeft te vasten. En het afgelopen jaar was liturgisch vasten eerder gewoonte dan uitzondering, dus dat is ook niet echt een optie.

In het Katholiek Woordenboek wordt Vasten als volgt omschreven: zich beperken in het gebruik van spijs en drank. Deze vorm van boete kwam in de tweede eeuw op sommige tijden in gebruik. Als voorbereiding op het Paasfeest geldt vanaf de vierde eeuw de veertigdaagse vasten, die op Aswoensdag begint. (einde citaat)

Het is vandaag Aswoensdag. Ik heb nog geen vastenoffer aangenomen. Ik richt mij naar de lezing uit Jesaja:

Nee, het soort vasten dat Ik van u verlang, is dat u uw band met de zonde verbreekt. Dat u zich bevrijdt van het kwaad. Dat u ophoudt uw arbeiders uit te buiten, hen eerlijk behandelt en hun geeft waar zij recht op hebben. Ik wil dat u uw voedsel deelt met de hongerigen en dat u hulpelozen, armen en ontheemden in uw huizen ontvangt. Geef kleren aan wie het koud hebben en verberg u niet voor familieleden die uw hulp nodig hebben. Dan zult u stralen als de morgenzon. U zult snel genezen, uw vroomheid zal u voorthelpen, goedheid zal als een schild voor u zijn en de glorie van de Here zal u van achteren beschermen.
Jesaja 58:6‭-‬8 HTB

En naar vers 19 van psalm 51:

Het werkelijke offer waarop U wacht, is een aan U overgegeven geest van iemand die weet dat hij niet zonder U kan. En een hart dat geheel en al weet dat U de enige bent die helpen kan. Zulke mensen stuurt U nooit weg, mijn God.
Psalmen 51: ‬19 HTB

Ik zal dus doorgaan waar ik mee bezig ben, mantelzorgen voor mijn moeder, af en toe mijn zus bezoeken, eten uitdelen hier en daar, mijn klerenkast opruimen en bidden. En verder hard werken aan mijn eigen geestelijke gezondheid en stabiliteit. En dan hoop ik dat ik tegen Pasen, over veertig dagen, vers 10, psalm 51 kan voelen

Wilt U mij weer blijdschap en echte vreugde geven? Mijn lichaam en mijn ziel zijn terneergeslagen, maar U kunt mij weer oprichten en U laten prijzen.
Psalmen 51: 10 HTB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s