Roepingenzondag

Het is vandaag Roepingenzondag. Deze speciale Zondag werd in 1963 door de kerk ingevoerd. Oorspronkelijk bedoelt om te bidden om oprechte roepingen tot het priesterschap, diakenschap en het religieus leven. En niet alleen dat. Meer en meer wordt gevraagd, geroepen, om oprecht Christelijk leven. Er is aan onze kant van de wereld een enorm tekort aan priesters dus het is niet vreemd dat er veel aandacht in de parochies wordt besteed aan deze Zondag. En ook niet dat de mensen aangespoord worden zelfstandige en oprechte Christenen te zijn. Er zijn immers steeds minder priesters en diakens hen daarbij te helpen.

Een zeer goede vriend van mij viert vandaag zijn 45 jarig priesterjubileum. Ik vind het nogal bijzonder dat hij dat juist vandaag, op Roepingenzondag viert. Nu ja, hij viert het niet met een groot feest ofzo, maar toch. Toen hij priester gewijd werd, was het Beloken Pasen. Dat is de Eerste Zondag na Pasen. Dat komt, het Paasblok is een beweeglijk blok. Anders dan Kerstmis, wat we elk jaar op 25 december vieren, heeft Pasen geen vaste datum. Er komen heel wat ingewikkelde berekeningen bij kijken, maar simpel gezegd vieren we Pasen op de eerste Zondag na de eerste volle maan in de lente.

Pasen is niet alleen het belangrijkste, het is ook het oudste feest voor Christenen. De Paastijd loopt tot en met Pinksteren. De tijd vóór Pasen begint met de Aswoensdag (of misschien zelfs met de drie dagen ervoor: Carnaval). Aswoensdag is het startsignaal voor veertig dagen vasten. Model voor deze veertig dagen staan natuurlijk de veertig dagen die Jezus in de woestijn doorbracht. En Hij was aldaar in de woestijn veertig dagen, verzocht van den satan; en was bij de wilde gedierten; en de engelen dienden Hem. Marc. 4, 13

De tijd in het kerkelijk jaar die niets met Pasen of Kerst te maken heeft, noemen we gewoon de Tijd door het Jaar. Het Kerstfeest is parallel getrokken aan het Paasfeest. Er zijn wel andere historische bronnen die het bestaan van Jezus bevestigen, maar daarmee hebben we nog niet zijn geboortedag te pakken. Vroeger was er geen aandacht voor data. De meeste mensen wisten niet eens precies hoe oud ze waren, in welk jaar ze geboren waren. Laat staan op welke dag…dus toen de mensheid de geboorte van Christus wilde gaan vieren, hebben ze gewoon maar een datum geprikt. Dat is natuurlijk niet helemaal waar…..op 25 december werd er al sinds mensenheugenis een feest gevierd ter ere van het terugkomende licht. Het was handig en verstandig dit oude, heidense feest om te dopen. De kerk heeft Kerst zoveel mogelijk gemodelleerd naar Pasen. Zo duurt de Advent (de tijd vóór Kerst) ook veertig dagen (meestal vier, soms vijf Adventszondagen) vieren we op driekwart van die tijd een lichter feest omdat “het bijna zo ver is”. In de tijd voor Pasen is dat Zondag Laetare en in de Advent Zondag Gaudete. Beide Zondagen zijn vernoemd naar het eerste woord in de gregoriaanse introïtus en hebben als liturgische kleur roze. Ook dat is niet toevallig: in de Vasten en de Advent is de liturgische kleur paars en op deze Zondagen wordt het paars verlicht met wit en iedereen heeft op de kleuterschool geleerd dat paars met wit roze wordt. En precies negen maanden voor Kerst vieren we Maria Boodschap (op 25 maart) De engel Gabriël kwam Maria vertellen dat ze een kindje zou krijgen en de menselijke natuur in aanmerking genomen, moest dat negen maanden duren.

Gabriël kwam bij haar binnen en zei: ‘Ik wens u vrede toe! U bent een gelukkige vrouw. De Here zij met u!’ Maria raakte daardoor in de war en werd bang. Zij vroeg zich af wat hij bedoelde. ‘Wees niet bang, Maria,’ zei de engel, ‘want God heeft besloten u heel bijzonder te zegenen. U zult zwanger worden en een zoon krijgen, die u de naam Jezus moet geven. Hij zal een groot man zijn en Zoon van de Allerhoogste worden genoemd. Luc.1, 28-32

Er staat eigenlijk nergens dat Gabriel Maria vráágt of ze Jezus wil dragen. Toch wordt uit de rest van de tekst duidelijk dat Maria gehoorzaamt. Of toestemming geeft. Of misschien slechts haar lot aanvaard…

En Maria zeide: Zie, de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar uw woord. En de engel ging van haar heen. Luc.1, 38

Van de zeven kardinale deugden wordt gehoorzaamheid genoemd als de belangrijkste. Ik mis mijn dubbelleven. Jarenlang had ik het beste uit twee werelden. De ene helft van de week leefde ik op het platteland, liep ik vele kilometers per dag door polder, duin en langs het strand met of zonder hond, werkte ik in de moestuin en deelde ik mijn dag in zoals het mij uitkwam. De andere helft van de week leefde ik in de stad en stond mijn agenda vol met afspraken, lessen, vergaderen, repetities, concerten en opnames. Minstens twee keer per week (meestal vaker) was ik ergens in een kerk muziek aan het maken of aan het studeren en tussendoor las ik, reisde ik en onderhield ik sociale contacten. Nu probeer ik gehoorzaam te zijn aan langdurig op dezelfde plek vertoeven….het valt niet mee! 😉

Ik heb altijd gedacht dat mijn roeping tweeledig was. Aan de ene kant God eren met mooie muziek. Qui cantat, bis orat (wie zingt, bidt dubbel) en Ad maiorem Dei gloriam (Ter meerdere glorie van God) en dat soort dingen. En aan de andere kant mijn liefde voor de muziek doorgeven aan mijn leerlingen. Beide roepingen zijn onverminderd in mijn ziel aanwezig, maar het werken eraan is weggevallen en ik bleef achter als een leeg omhulsel…

Vandaag, op Roepingenzondag, ga ik toch maar eens nadenken over hoe ik gehoorzaam kan zijn aan mijn roepingen zonder mezelf te verliezen en mijn nieuw gevonden kijk op het leven te integreren. Ik ben bezig met een plan al deze dingen samen te voegen en als het lukt, wordt het een prachtige tweede helft! Een tweede roeping, zeg maar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s