Vrij

Ik weet zeker dat wat voor lijden wij hier ook doormaken, het in het niet valt bij de schitterende heerlijkheid die God ons straks zal laten zien. De schepping ziet verlangend uit naar het moment waarop zal blijken wie de kinderen van God zijn. De hele schepping is namelijk onderworpen aan dood en verval, hoewel niet uit eigen vrije wil. God heeft dat gedaan als gevolg van de zonde. Maar er is hoop! Ook de schepping zal bevrijd worden uit de macht van dood en verval en dezelfde heerlijke vrijheid krijgen als de kinderen van God. Rom. 8, 18-21

Toen ik nog twee of drie banen had en vrijwel elke dag aan het werk en het reizen was, voelde ik me een stuk vrijer dan nu. Terwijl ik nu, werkloos als ik ben, elke dag kan doen waar ik zin in heb. Vrijheid gaat dus niet over kunnen doen wat je wilt. In ieder geval geldt dat voor mij. Vrij zijn.

Ik had het er met Rob (mijn geestelijk begeleider) over. Hij vroeg: waar voor of waar van wil je vrij zijn dan? Het is een heel goede vraag waar ik nu al weer dagen over na loop te denken. Een antwoord op vrij waar VAN is er niet echt, maar ik denk dat ik vrij wil zijn voor God. Vrij om een persoonlijke relatie met Hem op te bouwen. Dat is niet heel moeilijk; ik hoef alleen maar stil te luisteren en te zijn en ik voel Hem. Maar op de een of andere manier gaat dat toch makkelijker als de dag ingedeeld is door externe factoren in plaats van een lege dag voor me die ik zelf helemaal in moet vullen. De verleiding is groot de dag de dag te laten en gewoon niks te doen, vooral als de hangmat lekker ligt, mijn spannende boek nog niet uit is en de Zondag dat ik als organist ergens mag invallen nog ver weg.

Ik zou willen zeggen vrij van verantwoordelijkheden, maar het is duidelijk dat een karrevracht aan verantwoordelijkheden mij meer vrijheid schenkt dan geen verantwoordelijkheden. En dan heb ik het nog niet eens over de financiële vrijheid die een karrevracht aan verantwoordelijkheden (meestal) met zich meebrengt.

En al ben ik nu vrij van verantwoordelijkheden op werkgebied, huiselijke verantwoordelijkheden gaan gewoon door en zijn storende factoren voor mij. De was moet gedaan, de hond moet uit, het bed moet verschoont enz. enz. Dan denk ik aan Teresa van Avila en haar beroemde uitspraak dat je God ook kunt vinden tussen de potten en de pannen. Het is waar. God is tenslotte overal en het enige wat ik hoef te doen is me voor Hem openstellen.

Vanochtend moest ik denken aan een benefietavond op teevee, lang geleden. Volgens mij was het voor Amnesty International. Heel veel BN-ers deden er aan mee, Herman van Veen, Wim de Bie, Kees van Kooten, Freek de Jonge (ik zei al: lang geleden! 😀 ) En natuurlijk dacht ik vooral aan dat prachtige lied van Willem Wilmink ‘Signalen’. Die avond gezongen door de hele gang, maar bekend geworden door Herman van Veen. Misschien gedateerd in die zin dat er heden ten dage andere conflicten, andere brandhaarden en andere scheidingsmuren zijn, maar zeker niet gedateerd in de zin van zoeken naar vrijheid, gerechtigheid en vrede. Luister hier: https://youtu.be/MacaWvpI7YQ

Hoe lang nog, Heer?

Verban uit ons hart alle gevoelens van afgunst en haat. Beziel ons met de geest van Uw liefde. Amen

Psalm 143

Een psalm van David.

Here, luister naar mijn bidden, hoor toch hoe ik smeek.

U bent trouw en rechtvaardig,antwoord mij dan ook.

Oordeel uw dienaar niet, want geen mens is in uw ogen rechtvaardig.

Mijn vijand achtervolgt mij. Hij wil mij doden en mij het dodenrijk injagen, de duisternis in.

Ik weet mij geen raad meer en ben zo verschrikkelijk bang.

Ik denk aan vroeger en aan wat U toen allemaal deed. Alles wat U hebt gedaan en gemaakt, trekt aan mijn geestesoog voorbij.

Ik strek mijn handen naar U uit. Ik verlang naar U zoals droog land naar water verlangt.

Geef mij snel antwoord, Here, want ik houd het niet meer uit. Verberg U niet voor mij, want dan kan ik beter sterven.

Laat mij ʼs morgens vroeg al uw goedheid en liefde ervaren. Ik vertrouw U volkomen. Laat mij weten welke weg ik moet inslaan. Alles in mij richt zich op U.

 Here, bevrijd mij van mijn tegenstanders, ik vlucht naar U.

Leer mij te doen wat U van mij vraagt.U bent mijn God, de goedheid Zelf. Uw Geest leidt mij op een effen weg.

Here, laat mij leven tot eer van uw naam. U bent rechtvaardig. Haal mij uit deze ellende en moeilijkheden.

Betoon uw goedheid en liefde en vernietig mijn tegenstanders. Ik ben uw dienaar. Slaat U ieder neer die mij naar het leven staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s