roi magi

Een kind zonder conceptie en een maagdelijke geboorte, dát kan ik nog wel geloven, maar waar haal je drie wijze mannen vandaan??? 😀

De wijzen uit het Oosten. Toen nu Jezus geboren was te Bethlehem in Judea, in de dagen van koning Herodes, zie, wijzen uit het Oosten kwamen te Jeruzalem, en vroegen: Waar is de Koning der Joden, die geboren is? Want wij hebben zijn ster in het Oosten gezien en wij zijn gekomen om Hem hulde te bewijzen. Mat. 2, 1-2

De wijzen, de magiërs, de koningen, de sterrenkundigen, nergens in de bijbel staat wie ze precies waren, waar ze precies vandaan kwamen, hoeveel het er waren. Het aantal drie is waarschijnlijk afgeleid van de geschenken, drie in getal, die wél genoemd worden in de Bijbel. En zij gingen het huis binnen en zagen het kind met Maria, zijn moeder, en zij vielen neder en bewezen hem hulde. En zij ontsloten hun kostbaarheden en boden hem geschenken aan: goud en wierook en mirre. Mat. 2, 11 Toch zijn er zoveel verhalen rondom hen. Het is dan ook een zeer romantisch verhaal: een aantal mensen die, gestuurd en geleid door een ster, op pad gaan op zoek naar een iemand die naar verluid de wereld zal veranderen. Ze weten niets en gaan toch. Dat is wat geloof is: niet zeker weten waarheen je gaat en toch gaan!

In 2021 heb ik al 23 boeken gelezen. Gemiddeld lees ik 30 boeken per jaar, dus het ziet er naar uit dat ik dit jaar ruim boven mijn gemiddelde uit ga komen. Ik ben nu bijna aan het eind van het boek Revelation of the Magi. The lost tale of the Wise Mens’s journey to Bethlehem. (First English translation of a forgotten ancient manuscript) Toen ik het e-book kocht, dacht ik eerlijk gezegd dat het een roman was; ik had waarschijnlijk de toch overduidelijke ondertitel over het hoofd gezien 😉 Maar het blijkt een stokoud manuscript te zijn. Ik zou zelfs willen zeggen een apocrief Bijbelboek, maar ik ga daar niet over.

Het boek vertelt over de eerste verschijning van de ster en over de reis van de mannen naar Bethlehem. Ook wordt er een plausibele verklaring gegeven voor de namen die hen in de loop van de geschiedenis worden toebedeeld. Mocht je geïnteresseerd zijn in de verhalen áchter de Bijbel, dan is dit zeker een dikke aanrader!

https://www.bol.com/nl/p/revelation-of-the-magi/9200000005294106/?referrer=socialshare_pdp_www

Ergens in het boek staat dat de ster die hen de weg wees de zon deed verbleken als de maan op een zomerdag. Denk aan hoe de maan eruit ziet als je haar overdag kunt zien…..zo zag de zon eruit toen de ster scheen….

Wat me verder aanspreekt en opvalt aan dit verhaal is de stelligheid waarmee de ster duidelijk maakt dat Jezus voor werkelijk de gehele mensheid is gekomen, voor al onze zonden aan het Kruis is gestorven, voor ieders heil is opgestaan. This is the one that you saw who is in many forms that appeared to you, but is not deprived of either my love or the person of his glory. And no one exists over him or over his majesty to speak of how he is, exept me, and I and he, we are one in unspeakable glory. *einde citaat* Ik ben al langer overtuigd van het feit dat er hoewel er veel verschillende religies bestaan, er maar één God is die zich in verschillende vormen en op verschillende manieren openbaart. Om de mensheid te (kunnen) bereiken, past Hij zich aan opdat ieder Hem kan vinden.

Binnenkort ga ik ook op pad. Mijn pelgrimage zou eigenlijk vandaag beginnen, op de geboortedag van mijn vader (9 juni 1926) maar een lichte hielblessure heeft mij gedwongen tot enige uitstel. Ik heb weliswaar geen ster om mij te leiden, maar ik heb goede ANWB wandelkaarten gekocht 😉 Ik weet ook niet precies waar ik heen ga, al heb ik mezelf wel een einddoel gesteld. Ik ga op pad en laat de Geest mij leiden. Geloof is niet zeker weten waarheen je gaat, en toch gaan.

Journey of the Magi – Sassetta

2 gedachten over “roi magi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s