Bonen en kevers

Ze hebben heel veel verschillende namen: sperziebonen, herenbonen, prinsessenbonen, slabonen, Franse bonen…Wij zeggen meestal gewoon boontjes, maar we kweken de Tweelose dubbele witte zonder draad. 😉 Elke twee weken zet ik 16 plantjes (2 rijtjes van 8) vanaf eind mei tot begin augustus. Henk kweekt die plantjes op in het kweekkasje en op die manier hebben we maximale oogst. Elke plant geeft zo’n beetje een kilo bonen en niet alleen eten we er van tot we genoeg hebben; we vriezen meer dan de helft in voor de winter. Dat geldt voor de meeste groenten van de tuin: invriezen, wecken, fermenteren, in het donker bewaren. We doen er alles aan om zoveel mogelijk uit onze eigen tuin te eten. Het is even werk, maar dan heb je ook wat!

Sinds een jaar of vijf zetten we ook elk seizoen een paar rijtjes aardappels. Voor de prijs hoeft dat niet; ik koop bij de boer een zak van vijf kilo aardappels voor 2,50€, maar het is leuk om aardappels van eigen tuin te eten en bovendien hebben we in die jaren ook wat geëxperimenteerd met aardappelrassen. Aardappels zijn bijzonder gevoelig voor fytoftora; één van de redenen waarom we voorheen nooit aardappels hadden. Wij willen namelijk absoluut geen gif gebruiken. Helaas zijn niet alle moestuinders zo anti-gif en heb ik al een aantal keer onze moestuin met hand en tand moeten verdedigen tegen de gifspuit van een medetuinder.

Fytoftora is een schimmelziekte die alle nachtschadeplanten kan aantasten. Dus niet alleen aardappels, maar ook tomaten en paprika’s bijvoorbeeld. Bij de aardappels kun je de schade nog beperken wanneer je er vroeg genoeg bij bent, de ziekte op de bladeren herkent (aan roestige stipjes) en al het loof verwijdert. De aardappels onder de grond kunnen zich dan wel ontwikkelen, al worden ze minder groot dan als het blad er nog boven zou staan. Fytoftora is erg besmettelijk en reist door de lucht, dus als één tuinder het heeft is de kans groot dat alle tuinen aangetast zullen worden. Zeker wanneer er veel beweging is en mensen in elkaars tuin op bezoek komen. Als de tomaten of de paprika’s aangetast worden, heb je pech; de vruchten groeien helaas niet onder de grond en kunnen even makkelijk besmet raken als de bladeren. Tomaten worden zwart en oneetbaar 😦 Lees meer over deze ziekte hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardappelziekte

Dit seizoen is niet de fytoftora, maar de Coloradokever het grootste gevaar voor de aardappelplanten. Lees meer over deze exoot hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Coloradokever Het enige voordeel van deze kever is dat hij enkel en alleen de aardappels aantast. Veel van onze buurtuinders zijn al met de gifspuit in de weer geweest. Wij hebben niet één kever gevonden, maar toen ik gister aardappels ging rooien, vond ik toch een paar larven van de Coloradokever. Hoe verschrikkelijk ik het ook vind, deze larven worden doodgemaakt. Dat is de eerlijkste en zekerste manier om de Coloradokever terug te dringen. De enige manier om echt van de Coloradokever af te komen, is geen aardappels telen:

Opmerkelijk is dat de coloradokever in tegenstelling tot de meeste insecten niet gebonden is aan een bepaalde habitat. Ook het klimaat van een gebied speelt nauwelijks een rol voor de kever. Zowel in woestijnachtige gebieden in zuidelijk Noord-Amerika als in koele streken in Canada kan de soort worden aangetroffen. De larven en eieren van de coloradokever kunnen niet tegen vorst en in landen waar de bodem regelmatig bevriest zal de kever niet in staat zijn zich te handhaven. De enige voorwaarde waar een gebied daarnaast aan moet voldoen om coloradokevers te laten overleven is de aanwezigheid van aardappelplanten. *einde citaat*

Coloradokever

Dus volgend seizoen telen wij geen aardappels. Helaas zullen onze medetuinders het daar niet mee eens zijn en zetten zij niet alleen aardappels, ze zullen ook gif gaan spuiten tegen de kever én tegen fytoftora. Want de algemene gedachte is dat wat goed is voor één, ook goed is voor allen. Het is een lelijke gedachte, want het gif tegen de Coloradokever vermoordt ook andere kevers en alle andere vliegende insecten zoals bijen, hommels, vlinders . En er zijn er al zo weinig!

pruimenboom in onze moestuin

Ik zou graag willen zeggen dat mijn wantrouwen jegens de medische wereld is begonnen toen in 2010 Henk hartpatiënt werd door medisch falen. Maar voor die tijd had ik al zeker drie keer het ziekenhuis verlaten tegen medisch advies in. Ik ben ervan overtuigd dat ik zelf mijn lichaam het beste ken; ik woon er tenslotte al meer dan 50 jaar in. Ik weet dat mijn lijf slecht of niet reageert op chemische troep; van koortswerende middelen krijg ik meestal koorts en ook andere zogenaamde medicijnen doen veelal precies het tegenovergestelde van wat ze zouden moeten doen. Door de bank genomen willen artsen dit niet alleen niet horen, ze geloven het ook niet. Zij scheren iedereen over één kam. Deze symptomen, deze ziekte, dit medicijn. Ik ben het er vaak niet mee eens en verlaat dan de spreekkamer/ het ziekenhuis. Wat er in mijn lijf gaat, bepaal ik en niemand anders.

Wat goed is voor de één is niet per definitie ook goed voor een ander.

In mijn leven heb ik de wereld zien vermedicaliseren. Mensen gaan voor elk wissewasje naar de dokter. Vrouwen bevallen liever in het ziekenhuis dan thuis. Mensen worden getest op de meest vreselijke ziektes zonder dat ze zelfs maar symptomen hebben, komen vervolgens in een verschrikkelijk zware behandeling terecht en zijn zieker dan voor de diagnose. Ik probeer het echt te melden zonder waardeoordeel, maar ik kan me écht niet voorstellen dat je jezelf dat vrijwillig aandoet….Ik zeg altijd dat de enige keer dat een dokter mij nog mag zien is om te constateren dat ik dood ben. Natuurlijk ben ik verstandig genoeg om nooit nooit te zeggen. Ik bedoel ik zal maar een bot breken! maar het geeft wel aan hoe ik erover denk. Gezondheid is iets anders dan de afwezigheid van ziekte.

De laatste twee jaar (sinds maart 2020) is het natuurlijk helemaal uit de klauwen gelopen. Voor die tijd was (bijna) niemand bang om ziek te worden en werd er vrolijk op los geleefd. Sindsdien gaat het alleen nog maar over ziekte en wat daarbij komt. En de overheid spuit gif. Over alles en iedereen, zonder aanzien des persoons, zonder te kijken naar wat goed zou zijn, of beter zou kunnen. Ik verstop me al een tijdje door geen msm meer te kijken en zoveel mogelijk in mijn eigen leven te leven; muziek, schrijven, huishouden, lezen, moestuin.

Jezus vertelde nog een gelijkenis. ‘U kunt zich het Koninkrijk van de hemelen ook zo voorstellen. Een boer zaaide goed graan op zijn land. Maar op een nacht, terwijl iedereen sliep, kwam zijn vijand en zaaide onkruid tussen het graan. Toen het graan begon te groeien, schoot ook het onkruid op. De knechten gingen naar de boer toe en zeiden: “Het veld waar u dat goede graan hebt gezaaid, staat vol onkruid!” “Dat heeft een vijand gedaan,” zei hij. “Zullen wij het onkruid ertussen uittrekken?” vroegen zij. “Nee,” antwoordde de boer. “Want dan trekken jullie het jonge graan ook mee. Laat ze maar samen opgroeien tot de oogst. Dan zal ik tegen de maaiers zeggen dat zij eerst het onkruid bijeen moeten halen en verbranden. Daarna kunnen zij het graan in de schuur brengen.”  Matt. 13, 24-30

Ik herken dat uit de moestuin. Vaak kun je onkruid pas wieden als het plantje wat je gezaaid hebt groot genoeg is gegroeid zodat je onderscheid kunt zien. Soms kan het inderdaad verstandiger zijn het onkruid gelijk op te laten groeien met het zaaigoed om wortelschade te voorkomen. Maar dat geldt lang niet voor alle plantjes! Sommige plantjes hebben veel last van onkruid, waar andere sterk genoeg zijn om zelf het onkruid te verdelgen wanneer ze daar aan toe zijn. Het is altijd eerlijker te kijken naar individuele behoeftes en verlangens, dan iedereen hetzelfde toe te bedélen en vinden dat iedereen maar tevreden moet zijn (met hetzelfde). Hebben we daarvoor duizenden jaren evolutie doorgemaakt? Om eenvormig en onbeduidend te worden? Ik denk daar toch anders over!

Wat goed is voor de één, is niet per definitie goed voor een ander. Of, zoals mijn Vader jaren geleden in mijn poesiealbum schreef: wees jezelf en word zo iemand, lukt dat niet dan ben je niemand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s