7 maal 7

Op een dag zei Jezus tegen zijn leerlingen: ‘Verleidingen zullen er altijd zijn. Dat is onvermijdelijk. Maar degene die de verleidingen veroorzaakt, zal het slecht vergaan. Hij zou beter af zijn als hij met een zware molensteen om zijn nek in de zee werd gegooid, dan wanneer hij een van deze eenvoudige mensen tot zonde bracht. Ik waarschuw jullie. Als je broer zondigt, wijs hem dan terecht. Als hij spijt heeft, moet je hem vergeven. Zelfs als hij zeven keer per dag tegen je zondigt. Als hij je telkens komt zeggen dat het hem spijt, moet je hem telkens opnieuw vergeven.’ De apostelen zeiden tegen de Here: ‘Geef ons een groter geloof.’ ‘Als jullie geloof zoveel kracht had als een mosterdzaadje,’ antwoordde Jezus, ‘zouden jullie tegen die boom zeggen dat die zich moet ontwortelen en zich in de zee moet planten. Hij zou direct gehoorzamen. Lucas 17, 1-6

Een mosterdzaadje is weliswaar klein, maar er groeit geen grote boom uit. Eerder een plant van ongeveer een meter hoog die lijkt op Fluitekruid met een schermachtige, gele bloem. Ach, zegt Henk altijd als deze lezing voorbij komt: Jezus was dan ook geen tuinder! (Henk wel 😉 ) Maar dat is natuurlijk ook niet de boodschap van Jezus. Hij probeert ons te vertellen dat het goede altijd het kwade zal overwinnen, al lijkt het soms alsof van niet. Hij probeert ons te leren dat vergeven altijd beter is en meer oplevert voor iedereen dan wraak. Wraak mag dan zoet heten te zijn, uiteindelijk smaakt het alleen maar bitter voor iedereen.

U die hard bent en niet in staat bent tot zachtmoedigheid, leer van de goedheid van onze Schepper en wees voor onze dienstknechten geen bittere rechters en scheidsrechters, terwijl u wacht totdat Hem die de sluiers van het hart weg zal nemen, zal komen, en de almachtige Meester ieder zijn plaats in het leven aan de overzijde zal toewijzen. Geef geen strenge oordelen om niet zelf geoordeeld te worden en doorstoken met de woorden uit uw eigen mond als door scherpe tanden. Want tegen dit soort misdaad lijkt het ons goed waakzaam te zijn samen met het Evangelie: “Oordeel niet, opdat u niet geoordeeld wordt” (Lc 6,37). Door dit te zeggen doet Hij niet de geest der onderscheiding en de wijsheid in de ban; wat Hij oordeel noemt, is een te strenge veroordeling. Verlicht dus zoveel mogelijk het gewicht van uw maat, als u wilt dat jouw daden niet te zwaar wegen op de schaal, wanneer uw leven wordt gewogen zoals op een weegschaal, bij het oordeel van God … Weiger geen  barmhartigheid opdat u niet van vergiffenis wordt uitgesloten wanneer u het nodig hebt. Asterius van Amasea (gestorven rond 410) Lees meer over deze heilige hier: https://heiligen.net/heiligen/10/30/10-30-0400-asterius-amasea.php

Asterius van Amasea

Ik las het boek Mysteries of John van Charles Fillmore. Het boek is niet nieuw (eerste uitgave 1948), maar bijzonder verhelderend en zeer goed te lezen. Vaak zijn theologische boeken hoogdravend of vol ingewikkelde taal, maar dat is hier echt niet het geval. Zelf heb ik het in het Engels gelezen omdat ik dat nu eenmaal graag doe, en ik vind nergens een Nederlandse versie. Wellicht dat het ergens nog tweedehands te verkrijgen is. De boeken van zijn hand (in het Engels) zijn wel allemaal als e-book verschenen. Het is een echte aanrader! Ik heb toch al veel boeken en verhandelingen over het evangelie, de persoon Jezus en ook over Zijn Boodschap gelezen maar dit steekt er echt met kop en schouders boven uit. Nu heb ik in mijn kennissenkring nogal wat theologen rondlopen. Ik heb ze allemaal gevraagd of ze dit boek hadden gelezen, maar geen van hen had zelfs maar van deze schrijver gehoord!

Fillmore analyseert het leven van Jezus en Zijn parabels zeer spiritueel. Hij vergelijkt/noemt Jezus het IK en zijn discipelen vertegenwoordigen gevoelens en aan de hand daarvan vertaald hij de lessen naar begrijpelijke, alledaagse taal. Hij doet dit per hoofdstuk; eerst een hoofdstuk uit de Bijbel en daar uitleg over en dan het volgende hoofdstuk. Het blijkt dat ook in de volgorde van de lessen die Jezus geeft (zoals opgetekend in Johannes) een bepaalde logica zit. In het laatste hoofdstuk, waarin verhaald wordt van de Opstanding legt Fillmore uit dat Jezus na Zijn Opstanding niet aangeraakt wil worden omdat Hij al opgestegen was in heerlijkheid en de aanraking zou Hem kunnen verwonden omdat Maria natuurlijk droevig was. De Geest, de Ziel (the Spirit) kent geen rouw. Kent geen lichamelijkheid of afwijzing of verdriet. Always keep to your highest thoughts and deny every suggestion of sorrow or loss. The children of darkness wear sackcloth and sit in ashes, but the children of the light rejoice, look up (äscend in every thought to the Father of life and light), and are set free thereby from the burden ofgrief and from belief in death and seperation. *einde citaat*

Nadat ik dit vanmorgen las, heb ik de hele tijd dit zinnetje in mijn hoofd: al wie in de Heer geloofd, gaat met opgeheven hoofd.

Ik denk altijd dat ik vergevingsgezind ben. Ik heb echter vaak weinig begrip of geduld voor mezelf. En het is even belangrijk voor jezelf goed en eerlijk te zijn. Sterker nog: het is van belang dat je eerst en vooral jezelf vergeeft en van jezelf houdt, zodat je dat een ander ook kan geven. Mijn opdracht (van mezelf aan mezelf) is dus de komende weken eerlijk en oprecht naar mezelf te kijken en te zien wat *ik* nodig heb. En zien of ik daaraan kan voldoen. Afgelopen week heb ik in ieder geval acht esdoorns, een els, zeven klimrozen, een winterjasmijn en twee hulstbomen geplant. Veel constructiever dan bomen planten kun je toch niet worden! 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s