Thaise soep met Hollandse groente

De eerste dag van het nieuwe jaar vond ik een uitstekende dag om te beginnen met het onderspitten van de composthoop. Het was helder en droog, ik had verder niks te doen en een keer moet je toch beginnen! Bovendien lag het stuk waar de compost onder moet al een tijdje braak. Er stonden aardappels en nadat die gerooid waren, had Henk er met het zaaimachientje winterrogge gezaaid. Helaas vonden vogels dit zaaigoed een lekker hapje. In plaats van dat er net zo een mooi graanveld kwam als afgelopen seizoen, kwam er hier en daar een halm op. Jammer, maar goed vogels zijn ook schepselen Gods en ze moeten ook eten. Dan moet God ze ook maar te eten geven, mopperde Henk toen ik hem hierop wees. In zekere zin heeft Hij dat ook gedaan, was mijn weerwoord. Henk was niet onder de indruk….

winterrogge, laatste stukje augustus 2020

Vorig seizoen hadden we flink stuk winterrogge staan en omdat we het zo mooi vonden, hebben slechts steeds zoveel weggehaald als we de grond nodig hadden. Zo stonden er om en tussen de manshoge halmen zonnebloemen, sperziebonen en prei. Pas toen de winterprei echt in de grond moest, heb ik het laatste stuk winterrogge weggehaald en op de composthoop gegooid. En nu kom ik al die halmen weer tegen met het afgraven van de composthoop.

Enfin, de composthoop onderspitten is zwaar lichamelijk werk en zeer repetitief. Graaf een geul, haal een kruiwagen compost, stort dit in de geul, graaf er een geul naast en bedek de geul met de compost met de aarde uit de volgende geul enzovoorts. Je zou denken dat ik dan mooi tijd heb om over dingen diep na te denken. Het lichaam werkt, het hoofd hoeft er niet bij te zijn en kan dagdromen, filosoferen of, in mijn geval de Midsummernights Dream van Mendelssohn afdraaien. 😀 De meeste dagen zijn diepe gedachtes aan mij niet besteed; er komt altijd wel een muziekje tussen.

Tijdens het spitten vond ik nog zeven vergeten aardappels. Na een uur of drie op de tuin te hebben gewerkt, hadden we best wel trek. En ik had nog een stuk of tien bolle crackers over die ik gebakken had voor oudejaarsavond voor onder de (ook zelfgemaakte) paranotenkaas. In de koelkast vond ik ook nog prei, twee wortels en een handvol spruitjes. Ik heb toen alle groente (ook de gevonden aardappels!) in grove stukken gesneden en even gefruit in hete olie met gesnipperde knoflook. Toen heb ik er limoensap en kokosroom bijgedaan en het geheel laten staan op een laag pitje totdat alle groente gaar waren. Daarbij serveerde ik de bolle crackers die ik even opgepiept had in de oven. Het was erg lekker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s