ALL HAIL SEITAN

In de meeste supermarkten kun je tegenwoordig allerlei verschillende vegetarische en veganistische producten kopen. Deze producten zijn klaar voor gebruik, meestal hoef je ze alleen te bakken of te frituren. Je kunt ook minder bewerkte producten kopen, zoals tofu, tempeh en seitan. Die kun je dan naar eigen smaak marineren en verwerken. Tofu wordt gemaakt van gekookte sojabonen, tempeh van gefermenteerde sojabonen en seitan van tarwegluten. Tofu heeft eerder de consistentie van zachte kaas of kwark en weinig smaak; tofu neemt heel makkelijk alle smaken aan en is derhalve bruikbaar in hartige óf zoete gerechten. Tempeh heeft een heel grove structuur en een heel specifieke smaak. Tempeh doet het vooral goed in curry’s en ovenschotels. Seitan heeft een heel fijne structuur en kun je voor veel verschillende hartige gerechten gebruiken. Bij de Ekoplaza hebben ze zelfs seitansteaks, niet van “echt” te onderscheiden.

Zelf vind ik seitan veel lekkerder dan tofu of tempeh. En het is zo makkelijk om zelf te maken! In de koelkast kun je het zeker twee weken bewaren en je kunt het gebruiken voor van alles en nog wat. Kleingesneden in de pastasaus of in dunne plakjes op je boterham. Of in reepjes bakken met een uitje en serveren in een pitabroodje met augurk, fijngesneden sla en knoflooksaus: vegan shoarma! Mijn lievelingseten 😋

Wat heb je nodig: een oven, een (glazen) ovenschaal met deksel, een ruime liter (koude) bouillon (ik kook gewoon water en los daar twee groentebouillonblokjes in op, maar je kunt natuurlijk ook kant-en-klare bouillon kopen of bouillon trekken van ui en tuinkruiden), een kookwekker en veel geduld. En verder 300 gram tarwegluten, 10 gram bakkersgist (of 4 gram gedroogde gist), 1 theelepel zout, 4 eetlepels gistvlokken (nutritional yeast), 3 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel sambal, lauw water. Los de gist op in een klein beetje lauw water en laat 10 minuten staan. Meng de droge ingrediënten goed door elkaar en voeg de ketjap en de sambal toe en voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje het gistmengsel toe. Voeg zoveel lauw water toe dat er een mooie stevige bal deeg ontstaat. Laat deze op kamertemperatuur 10 minuten rijzen en sla even kort door. Laat nogmaals 10 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven op 140*C en vul de ovenschaal met de bouillon. Leg de bal deeg in de bouillon, lepel een paar lepels bouillon over de bovenkant en zet 40 tot 45 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven, draai de seitan om, giet er een paar lepels bouillon over en zet 40 tot 45 minuten in de oven. Haal de seitan uit de oven en laat hem afkoelen op een rooster. Bewaar de bouillon! Die kun je later weer gebruiken voor een soepje.

seitan

Soms bak ik gewoon een paar stukjes seitan in wat margarine als ontbijt. Vandaag had ik daarbij een restje wortelsalade en een appel.

mijn ontbijt 😀

Ik zou zeggen: probeer het eens uit! Tarwegluten kun je gewoon in de winkel kopen, zo ook gistvlokken en gedroogde gist. Bakkersgist is iets ingewikkelder, ik heb er lang naar gezocht en uiteindelijk vond ik het bij de geweldige webwinkel Pit & Pit, waar ik vrijwel al mijn ingrediënten koop. https://www.pit-pit.com/

Eet smakelijk en lieve groet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s