Thoreau en Augustinus

Augustinus leefde van 354 tot 430. Hij werd bisschop van Hippo nadat hij zich in 386 tot het christendom had bekeerd. Zijn moeder, Monica was christen, maar zijn vader Patricius, niet. Hoewel de geschiedenis verteld dat hij zich op zijn sterfbed alsnog liet dopen, is het duidelijk dat Augustinus in zijn jeugd veel tegenstrijdige boodschappen heeft meegekregen. Als student leidde hij een nogal losbandig leven. Hij schrijft daar zeer openlijk over in zijn Confessiones. https://www.bol.com/nl/p/belijdenissen/1001004006414160/?referrer=socialshare_pdp_www

Nog veel meer van zijn geschriften en preken zijn ons in geschreven vorm nagelaten. Hij is niet voor niets in 1303 door paus Bonifatius VIII heilig verklaard. Hij wordt zeer terecht gezien als één van de belangrijkste kerkvaders van de Roomse kerk. Toch is dat allemaal niet waarom hij mij zo aanspreekt. Augustinus’ denkraam en zijn kwetsbaarheid die hij zo openlijk en zonder schroom tentoonstelt, maakt hem voor mij tot een zeer aimabele en menselijke heilige. Veel van zijn uitspraken zijn ijzersterke oneliners die vandaag de dag nog net zo krachtig zijn en die mij persoonlijk aanspreken, ondanks de eeuwen die tussen ons in liggen:

Zolang we het niet kunnen verbeteren, zijn we gedwongen het te verdragen.

Soms loopt er zo iemand op aarde rond, iemand die zijn tijd ver vooruit is, zegt men dan. Augustinus, Leonardo da Vinci, Isaac Asimov. Misschien is dat wel een heel verkeerde opvatting en zijn dit tijdloze mensen, die ons armzalige stervelingen, komen wijzen op een andere, betere weg.

Zo lees ik nu Walden and Civil Disobedience van Henry David Thoreau, geschreven halverwege de 19e eeuw. Het is ongelooflijk hoe dit boek aansluit bij de huidige maatschappij. Reeds in 1845 pleitte Thoreau voor minder bezit, minder reisbewegingen en gezonder leven. Hij leefde zelf een aantal jaar volkomen zelfstandig en onafhankelijk in een klein huisje wat hij zelf had gebouwd, zoveel mogelijk zelfvoorzienend en een zo klein mogelijke ecologische voetstap op aarde achterlatend, al was dat natuurlijk in die tijd nog helemaal geen onderwerp. Hij zag toen al hoe de wereld zou ontsporen door de megalomane hebberigheid van de mens. The civilized man, schreef hij, is a more experienced and wiser savage. Oftewel we hebben niets geleerd en leven als barbaren met iets meer ervaring en in grotere luxe.

Men say they know many things

But lo! they have taken wings,-

The arts and sciences,

And a thousand appliances;

The wind that blows

Is all that anybody knows

Walden and Civil Disobedience is echt een boek dat je gelezen moet hebben. https://www.bol.com/nl/p/walden/9200000108319842/?referrer=socialshare_pdp_www

Ik kan niets veranderen aan de ellendige situatie waarin ik momenteel verkeer. Vastgelopen in een rouwproces na ontslag en daarbovenop een burndown omdat mijn talenten nutteloos en doelloos op de plank blijven liggen aangezien ik geen passend werk kan vinden, er geen werk ís. Zit ik thuis en probeer ik elke dag te minderen met alles, probeer ik op te ruimen, zowel fysiek als geestelijk. Ben ik zoveel mogelijk zelfvoorzienend dankzij de moestuin en het is juist de fysieke arbeid daar die zorg draagt voor mijn geestelijke gezondheid. Dat en het bidden van het getijdengebed, zoveel mogelijk muziek studeren en af en toe een zanger begeleiden tijdens een eucharistieviering. Ik doe mijn best om overeind te blijven en bid dat er spoedig minder van de duivel in de wereld te zien is en meer van God.

Zolang we het niet kunnen verbeteren, zijn we gedwongen het te verdragen.

lieve groet

Augustinus van Hippo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s