Vriendschap is een gave Gods

Henk en ik kijken graag samen een serie. Dat is al begonnen toen we elkaar nog maar net kende en ik hem liet kennismaken met Star Trek Voyager. Die serie liep toen nog en ik vond het, als trekkie, helemaal niet erg om helemaal opnieuw te beginnen. Daarna konden we samen naar alle andere Star Trek series kijken. Inmiddels hebben we Netflix en is het een stuk eenvoudiger om een serie te vinden die we allebei graag willen zien. Het voordeel van Netflix is dat je meteen de volgende aflevering kunt kijken. Het nadeel van Netflix is….dat je meteen de volgende aflevering kunt kijken! Maar wij zijn heel zuinig en kijken één, hooguit twee afleveringen per dag. Zo zagen we A series of unfortunate events, Under The Dome, The Messiah, Rick and Morty (die kijken we momenteel voor de derde keer!), Disenchantement, The Crown en op het moment zijn we verslingerd aan Homeland. Een andere serie die bijzonder veel indruk heeft gemaakt is The Vikings.

Ongelooflijk goed gecast en geschreven. Natuurlijk enorm gedramatiseerd; de historische feiten die we over Ragnar Lothbrok weten zijn op de vingers van één hand te tellen, maar het is werkelijk zeer boeiend. Naar aanleiding van de serie lees ik nu The saga’s of Ragnar Lodbrok van Ben Waggoner en The children of Odin (The book of Nothern Myths) van Anon E. Mouse. Natuurlijk heb ik al eerder kennis genomen van de Noorse mythologie en ook de Edda gelezen, maar door deze serie werd mijn nieuwsgierigheid (opnieuw) gewekt. Ik las inmiddels ook Dunstan: One man. Seven Kings. van Conn Iggulden, wat ook over een historisch figuur gaat, twee generaties na Ragnar. Ook in het verschrikkelijk dikke boek Sarum (over de geschiedenis van Engeland vanaf de prehistorie tot nu) van Edward Rutherfurd komen de aanvallen van Vikingen voor. Allemaal prachtige boeken om te lezen!
Hoewel de geschiedenis van Ragnar verder onbekend is, wil ik hier toch even over de serie schrijven. Het hele verhaal heeft bijzonder veel indruk op me gemaakt en ik zal vertellen waarom. Om dat uit te kunnen leggen moet ik toch een kleine samenvatting geven van het verhaal zoals de serie het volgt.


Ragnar ging als eerste Noorman richting het westen varen. Hij kwam uiteindelijk in Engeland en ze vinden daar enkel een klooster. De Vikings zijn verbijsterd over het feit dat er alleen mannen wonen in wat zij als een dorp of stad ervaren en zien er geen enkel bezwaar tegen alle monniken om te brengen en de schatten uit de kapel mee naar huis te nemen. Ragnar is echter anders en ziet ook de enorme rijkdom van het land zelf. In Scandinavië is het leven hard. Er is weinig mogelijkheid om landbouw te bedrijven en de mensen sterven vaak gewoon van de honger. Ragnar ziet meteen mogelijkheden groente, fruit en graan te verbouwen en verlangt ernaar zich in dit rijke, vruchtbare land te vestigen. Om de gewoontes en de taal te leren laat hij één monnik in leven en neemt hem mee naar Scandinavië. In de loop van de serie zie je de vriendschap tussen de beide mannen groeien. Aethelstan (de monnik) leert Ragnar zijn taal, maar leert zelf ook de taal van de Noormannen. Hoewel hij zich zo goed en zo kwaad het gaat aan zijn christelijke normen, waarden en gewoontes houdt, zie je ook hoe hij beetje bij het veelgodendom van Ragnar adopteert of accepteert. Voor Ragnar geldt hetzelfde, alleen dan andersom. De vriendschap wordt steeds hechter en Ragnar en Aethelstan maken ook veel spirituele reizen samen. Er is een heel mooie scene waarin Aethelstan uitlegt hoe hij worstelt tussen de twee geloven.

https://m.youtube.com/watch?v=vgoD_8hncoA


Een andere heel mooie scene laat zien dat Ragnar met hetzelfde dilemma worstelt. Hij vraagt Aethelstan hem een van zijn gebeden te leren en dan bidden ze samen het Onze Vader https://youtu.be/kmyAXaOdxJE


In seizoen 3 wordt Aethelstan vermoord door een andere, zeer jaloerse vriend van Ragnar (Floki) die niets begrijpt van de vriendschap tussen die twee en evenmin de verscheurdheid die ontstaan is in Ragnar tussen de twee geloven. Floki is zelf standvastig in zijn geloof, hardnekkig zou ik zelfs willen zeggen en begrijpt niets van geloofstwijfel.
Tijdens de hele serie wordt steeds weer opnieuw duidelijk gemaakt, zonder enig waardeoordeel dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn in beide geloven. Dit is iets wat ik zelf ook zeer zeker ervaar bij het leren over veelgodendom. De zoektocht naar God of spirituele ervaringen zijn gelijk, alleen hoe het ingevuld en uitgelegd wordt verschilt. Misschien is het zo dat God beelden stuurt die begrijpelijk zijn en uit te leggen, ook wanneer de ontvanger geen besef heeft van het christendom
Ragnar begraaft Aethelstan op de plek waar hij het Onze Vader leerde. Hij zegt dan tegen Aethelstan: this is as close as I can get you to your god. Ragnar zet het plan dat hij samen met Aethelstan heeft beraamd om Parijs te veroveren gewoon voort. Tijdens het beleg van Parijs wordt hij chronisch ziek, maar hij neemt wel zijn verantwoordelijkheid als koning en gaat zelf overleggen met de stadhouder en bisschop van Parijs. Hij verrast vriend en vijand door als voorwaarde te stellen dat hij gedoopt wordt. Waarom wil je gedoopt worden, wordt hem natuurlijk gevraagd. Hij zegt dan dat hij na zijn dood met Aethelstan verenigd wil worden en dat die nu eenmaal in de christelijke hemel is. Waarop de bisschop zegt dat Ragnar, zelfs als hij gedoopt wordt naar de hel zal gaan in plaats van naar de hemel. Ragnar zegt daarop: that is not your decision to make. En hij laat zich dopen.
Zie hier deze scene: https://youtu.be/UX0HPtXzWFk


Hoe groot is geloof dan? Als hij zijn eigen geloof verraad of verlaat, niet omdat hij denkt dat het geloof van de ander beter is, maar omdat hij zeker weet dat God of de goden altijd zullen kiezen voor de liefde die bestaat tussen hem en zijn vriend. Ik ben zo onder de indruk van hiervan! Ik vind het echt prachtig.
Ik heb lang nagedacht waarom dit zo een indruk op me gemaakt heeft en ik denk dat er twee belangrijke dingen een rol spelen. Ten eerste is het de hele vriendschap duidelijk dat de Christen iets voor heeft op de Viking. Het voelt alsof de Heelheid, de volledigheid van het geloof in de heilige Drie-Eenheid voor een ieder die oprecht zoekt naar God onweerstaanbaar is. En dat komt dan natuurlijk omdat het over de Ware God gaat, dat is tenminste wat ik geloof. Ten tweede is het voor mij heel duidelijk dat vriendschap onweerlegbaar een gave Gods is. Twee mannen van zo een verschillende achtergrond, verder bij elkaar vandaan is bijna niet denkbaar, toch de kans krijgen een grote liefde voor elkaar te laten groeien. Juist omdat ze allebei, op hun eigen manier, op zoek zijn naar God. Hoewel geloof en spiritualiteit in beider levens heel belangrijk is voor ze elkaar leren kennen, komt de werkelijke verdieping pas als ze elkaar leren liefhebben en van elkaars spiritualiteit en levensinzicht durven leren. Voor mij een heel duidelijke boodschap dat liefde en God synoniem is. Het doet me ook denken aan het verhaal in de Bijbel waarin Jezus gevraagd wordt wat de belangrijkste wet is en Hij antwoordt: heb God lief boven alles en je naaste als jezelf.
‘Meester, wat is het belangrijkste gebod in de wet van Mozes?’ Jezus antwoordde: ‘Heb de Here, uw God, lief met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand. Het tweede gebod komt op hetzelfde neer: “Heb uw naaste net zo lief als uzelf.” Deze twee geboden zijn de basis van de hele wet en de profeten.’
Mattheüs 22:36‭-‬37‭, ‬39‭-‬40 HTB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s