Frans en Vincentius

we gedenken vandaag leven en werk van Vincentius van Zaragoza. Deze diaken werd in 304 gemarteld en gedood. Hij was weer zo een dappere Christen die zijn geloof niet wilde verlaten en liever als martelaar stierf dan Christus verraden. Ik vraag me af of er tegenwoordig nog zulke Christenen of zelfs maar zulke mensen rondlopen! Natuurlijk komt Frans van der Lugt Sj in gedachte, die Homs (Syrië) niet wilde verlaten ondanks het gevaar. In 2014 door twee kogels om het leven gebracht. Hij is een martelaar in onze eeuw. Lees zijn hele verhaal hier: https://www.jezuieten.org/person/frans-van-der-lugt/ Misschien is er dan toch nog hoop voor de wereld…

Enfin, Vincentius werd in een kerker gesmeten om daar de hongerdood te sterven, maar toen ze zijn lijk op kwamen halen leefde hij nog en getuigde met vaste stem van zijn Heer Jezus Christus. Vervolgens hebben ze hem gevierendeeld, gevild, geroosterd en in een put met glasscherven en spijkers gegooid, maar nog bleef hij in leven. Uiteindelijk werd stadhouder Dacianus bang, vooral voor de wraak van de mensen en haalde hem uit de put en legde hem in een zacht bed in een warme kamer om te herstellen. Daar stierf hij prompt.

Bedenk je eens hoe verschrikkelijk eenzaam het geweest moet zijn. Koud, bang en vol pijn in een donkere put, niet wetend of je ooit nog de zon zal zien schijnen. En het enige wat je in leven houdt zijn de gebeden en je geloof … Het verhaal wil dat Vincentius bezoek kreeg van Engelen in zijn gevangenschap; dat scheelt natuurlijk in de eenzaamheid. Zou Frans van der Lugt ook het genoegen van zulk hoog bezoek hebben mogen smaken? Het heeft minder lang geduurd; de kogels waren vrijwel direct dodelijk. Hij was misschien ook minder eenzaam. Hij bleef tenslotte in Homs omdat hij zijn mensen niet in de steek wilde laten….Toch zegt dat ook vrij weinig. Zelf ben ik het eenzaamst als ik onder de mensen ben. In mijn eentje ben ik vrijwel nooit eenzaam. Alleen zijn en eenzaam zijn zijn twee totaal verschillende dingen.

Vincentius is schutspatroon van rietdekkers, dakpanfabrikanten, pottenbakkers en wijnbouwers. Hoe langer een heilige in de kalender staat, hoe meer legendes en zegswijzen er over bestaan.

Wie das Wetter um Vinzenz war,
so wird’s sein im ganzen Jahr.
Schönes Wetter bringt Gewinn,
drum merk den Tag in deinem Sinn

en ook

Vinzent Sonnenschein,
bringt viel Korn und Wein.
Bringt es aber Wasserflut,
ist’s für beides nicht so gut

Gelukkig is het vandaag mooi weer! Zo kunnen we ons verheugen op een goede oogst. En na een hele week gedwongen binnen slapen vanwege een aanhoudende storm, kan ik vannacht weer heerlijk buiten slapen. Ik verheug me er nu al op 😀

Vincentius van Zaragoza

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s