Bach en Bowden

Samen met een zangeres ben ik bezig een project te realiseren omtrent vrouwelijke componisten. We willen muziek gaan uitvoeren en lezingen houden. Dat alles wordt dan opgenomen en zal t.z.t. ook zeker op mijn soundcloudsite komen, maar dat is nog toekomstmuziek. Daarom studeer en bestudeer ik momenteel een heleboel composities van vrouwelijke componisten. Eén van die stukken is de Ballade opus 36 van de Australische componist Mary Bowden (1868-1950) Een fantastisch stuk dat heerlijk is om te spelen. Het begint met een bedrieglijk eenvoudig thema dat bruusk en stevig binnenkomt en heel abrupt wordt afgelost door een mierzoete passage die zacht en lieflijk kabbelt. De twee thema’s en sferen wisselen elkaar in een steeds hoger tempo op en het stuk eindigt met een apotheose waarin de twee thema’s samensmelten.

Ik speel het nu een week of twee en de eerste paar keren dat ik het eerste thema inzette, kwam het me zo bekend voor. Maar ik kon maar niet vinden waar het me nou zo aan deed denken. Ik ging het stuk beter kennen en zeer waarderen en liet het los dat het ergens op leek. Dacht ik.

Toen ik gisteren het laatste stukje van de moestuin aan het spitten was, speelde in mijn hoofd het klavierconcert in d mineur van J. S. Bach af. Het eerste deel bleef maar rondzingen. Niet heel erg, want ik houd erg van dat stuk, maar toch vreemd want waarom had ik dat nou opeens in mijn hoofd? Ik heb in jaren niet aan dat stuk gedacht of het gespeeld.

luister hier: https://youtu.be/ljLi9A0H8H4

Een opname van de ballade van Bowden kan ik niet vinden, maar ik ga het binnenkort opnemen. Nog even geduld a.u.b.

Later ging ik nog even piano spelen en toen trof het me als een bliksemschicht: de eerste vijf noten van de Ballade van Mary Bowden zijn exact hetzelfde als de eerste vijf noten van Bach’s klavierconcert! Ik vind het bijzonder grappig dat mijn hoofd de vraag (waar doet dit stuk me toch aan denken?) beantwoordt met een earwurm. Onbewust wist ik het antwoord dus al terwijl ik zelfs niet eens meer (bewust) nadacht over de vraag! Ik houd van mijn hersenen ❤

Op de tuin was het vandaag ook erg mooi, tussen de buien door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s