Zussen

Gister was ik even bij mijn zus. Mijn zus is zes jaar ouder dan ik. Toen zij haar eerste kindje kreeg, was ik 13. Haar eerste drie kinderen heb ik van heel dichtbij meegemaakt. Daarna was het contact vaak gatenkaas. Ik ben niet zo erg aanhankelijk en kan heel monomaan bezig zijn met iets, meestal muziek. Inmiddels woont alleen de laatste van haar (zeven plus nog wat bonuskinderen) kinderen nog thuis en wonen we zeer kort bij elkaar vandaan. Af en toe loop ik er binnen voor een kletspraatje en een kopje koffie. Vaak neem ik eten mee: zelfgemaakte pompoensoep van pompoen uit mijn eigen tuin bijvoorbeeld, vindt gretig aftrek. En één dag in de week haal ik mijn nichtje op, die gaat dan mee naar Ôtje. (= oma.)

Henk had de zolder leeggehaald om de verwarmingsbuizen te isoleren en in één van die dozen zat mijn Nintendo-64 (en nog een paar Nintendospelconsoles :D) en ik zat in no time weer totaal en volledig in Mario. Deze manie is niet nieuw en ik denk dat ik er een soort van verstandig mee omga. In de ochtend doe ik andere dingen, eten koken/voorbereiden, piano studeren, blogje schrijven enz. en dan na 14.00 mag ik gamen. Dat houd ik dan een paar uur vol en op het moment dat er van alles misgaat, stop ik er weer een poosje mee. Gister was ik in zo een pauze even naar mijn zus gelopen voor een kopje koffie.

Mijn zus kan ontzettend goed handwerken. En dan bedoel ik echt ONTZETTEND goed. Ze maakt van alles van papier en van stof en heeft echt twee rechterhanden. Ze is begonnen met origami (Japanse papiervouwkunst) en heeft haar vaardigheden uitgebreid met Stampin’Up en doosjes vouwen en ik weet niet wat allemaal. In haar huis heeft ze een studio waar je met een grote groep om de tafel kunt gaan zitten knutselen en nooit iets tekort komen. Papier, lijm, schaar, stiften, potloden, inkt, echt alles is er! Ik heb daar enorme bewondering voor; niet alleen heb ik die vaardigheid niet (ik heb echt twee linkerhanden!) ook het geduld ontbreekt mij. Het enige in dit genre wat ik graag doe, is kleuren. En meestal als ik daar kom en er is niet iets uit te zoeken (opruimen is mijn grootste hobby!) vraag ik om stiften en een kleurplaat. Zo ook gister. Ik zat lekker een boom met daaronder paddenstoelen te kleuren met prachtige stiften en ik word daar altijd lekker rustig van. Dus ik zeg: lekker zen. Waarop mijn zus zegt: tsja, kleuren….ik word er alleen niet rustig van. Ik kijk haar niet begrijpend aan …?… “Ik word er heel kwaad van,” zegt ze. Ik zeg niks en kleur verder. “Dan heb ik drie stukjes gekleurd en dan denk ik: flikker toch op met je kleurplaat!”

Na ongeveer een minuut moet ik opeens verschrikkelijk lachen. Mijn grote zus, nooit grof gebekt, die altijd zo geduldig zit te fröbelen, heeft een hekel aan kleuren! Ik vind het echt megagrappig en schiet in een lachstuip. Nu is zij degene die niet begrijpend kijkt, maar ik kan het niet uitleggen want inmiddels staan de tranen me in de ogen van het lachen. Als ik een beetje gekalmeerd ben, vraag ik: als je zo een hekel hebt aan kleuren, waarom heb je dan deze doos (met kleurboek en stiften) gekocht? Het antwoord is genoeg om opnieuw in de lach te schieten. “Ik haat kleuren, maar ik houd van kleurtjes”

Later bekeek ik het boek waarin ik zat te kleuren en inderdaad: elke kleurplaat is maar voor 10 of 20% ingekleurd. Niks voor haar! Ik moet er maar wat vaker heen om al die kleurplaten af te maken. In ieder geval heeft deze ervaring ervoor gezorgd dat ik mijn eigen kleurboek met kleurtjes weer tevoorschijn heb gehaald. Toch een heel andere bezigheid dan het kleuren online, wat ik ook doe. (zie mijn omslagfoto’s)

Waar zussen in kunnen verschillen en waar ze hetzelfde zijn…

mijn zus en ik (foto Leo Barnard)

Een gedachte over “Zussen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s