Vrijheid

Slavernij lijkt iets van lang geleden. Het is niet een heel actueel onderwerp, behalve een paar jaar geleden toen Tony Chocolonely werd opgericht als aanklacht tegen de moderne slavernij. De chocola die ze produceren noemen ze nog steeds niet slaafvrij. Dat wil dus zeggen dat de omstandigheden in de cacaoplantages nog steeds niet optimaal zijn. Lees het hele verhaal over Tony Chocolonely hier:

https://tonyschocolonely.com/nl/nl/onze-missie/hoe-t-begon

Vandaag vieren we leven en werk van h. Josephina Bakhita (1870-1947) Josephina werd als 9 jarig meisje door slavenhandelaren ontvoerd en als slavin verkocht. En doorverkocht. En mishandeld en misbruikt. Uiteindelijk kwam ze in Italië terecht en bekeerde zich. De aartsbisschop van Venetië kreeg het voor elkaar haar vrij te laten verklaren door de Italiaanse regering; slavernij was immers allang afgeschaft! Ze trad in 1896 in bij de Zusters van de Liefde in Canossa. Lees haar hele verhaal hier: https://www.heiligen.net/heiligen/02/08/02-08-1947-josephina.php

Slavernij werd in Frankrijk reeds in 1794 afgeschaft; in Nederland pas in 1863. Nederland was daarmee één van de laatste landen in Europa om slavernij te verbieden. Alleen Portugal en Spanje waren nog later. Het is werkelijk ongelooflijk dat Josephina laat in de 19e eeuw nog als slavin Europa binnen is gekomen. Aan de andere kant is het pas in 2007 wereldwijd aanvaard dat slavernij geen goed idee is. De officiële lezing is dat slavernij in 2007 over de hele wereld werd verboden, maar je hoeft niet zo ver te zoeken om nog (sporen van) slavernij te vinden.

https://nl.qaz.wiki/wiki/Timeline_of_abolition_of_slavery_and_serfdom

Slavernij gaat natuurlijk over mensenhandel, macht en bezit. Maar misschien wel in eerste instantie over vrijheid. En hoeveel vrijheid heeft een modern mens? Zijn we niet allemaal slaven van de media, onze smartphone, regels en maatregelen? Niet dat ik het bezitten van een mens wil bagatelliseren, maar het afschaffen van slavernij zou nog veel dieper moeten of kunnen gaan. Als mens zouden we ook geen slaaf mogen zijn van onze eigen verlangens. We zouden vrij moeten zijn om in goede harmonie met onszelf, onze omgeving en naasten en met God te ontwikkelen en te ondervinden wat mooi is en waar we van groeien. In vrijheid kunnen groeien, dat lijkt me de ware zin des levens…..

Ondertussen trek ik mij op aan Josephina Bakhita die later in haar leven zei dat als ze haar ontvoerders zou ontmoeten, ze de voeten zou kussen. Immers als zij haar niet ontvoerd hadden, was ze nooit Christen geworden. En daarom is ze heilig verklaard; het was niet louter een politieke keuze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s