Ubi Caritas

Ubi caritas et amor, Deus ibi est (Daar waar vriendschap is en liefde, daar is God)

meditazione sopra Ubi Caritas (2020) van Carlotta Ferrari (1970) Met excuses voor het geluid van mijn hometrainer. Ik probeer al jaren Henk ervan te overtuigen de vloer van studio twee (waar mijn hometrainer en mijn spinet staan) eruit te slopen zodat het plafond van studio één (waar mijn vleugel staat) hoog genoeg wordt voor een heus pijporgel 😀

Het is vandaag Witte Donderdag. Dat “wit” slaat op de liturgische kleur van deze dag. Elke dag, elke tijd in het kerkelijk jaar heeft een eigen kleur. Paars, rood, wit en groen zijn de liturgische kleuren. Roze is ook een liturgische kleur, maar die komt maar twee keer per jaar voor: Zondag Gaudete (=derde Zondag in de Advent) en Zondag Laetare (=vierde Zondag in de Vasten) En dan zijn er in de meeste parochies ook nog grijze en zwarte kazuifels voor uitvaarten. Paars is de kleur voor rouw. Ook de Advent en de Vasten zijn liturgisch paars. Rood is voor de martelaren, en ook voor Palmzondag. Wit is voor Hoogfeesten en groen voor alle andere gewone door-de-weekse Zondagen. Deze donderdag dus, de eerste dag van het Triduüm (=heilige drie dagen; Witte Donderdag tot en met Paaszondag) is liturgisch wit van kleur. Pasen is natuurlijk als hoogfeest ook wit van kleur. Goede Vrijdag heeft als enige dag in het kerkelijk jaar geen vaste kleur. Rood, paars, grijs mag allemaal en zelfs wit zou verdedigbaar zijn. Op Witte Donderdag gedenken we de instelling van de eucharistie en het priesterschap. Jezus viert met Zijn discipelen het Laatste Avondmaal en daarna wordt Hij door Judas verraden met een kus (vandaar komt de uitdrukking Judaskus) uitgeleverd aan de Romeinen en gearresteerd. Het is weer zo een viering die heel vrolijk en feestelijk begint en vervolgens een bijzonder emotioneel en pijnlijk einde heeft.

Iedereen kent wel het beroemde schilderij van het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci. Er zijn zoveel reproducties van.

Maar wist u dat er vlakbij een prachtige, originele reproductie te bewonderen is? In de abdij van Tongerlo (België) is een reproductie geschilderd in 1506, onder toeziend oog van de maestro zelf. Het is zeer zeker de moeite daar eens heen te gaan; het is ongelooflijk indrukwekkend. https://ciaotutti.nl/italie-dichtbij/leonardos-levensechte-laatste-avondmaal-in-tongerlo/

Het Ubi Caritas klinkt traditioneel in de viering van Witte Donderdag. Het laat ons weten dat God altijd aanwezig is, ook in lijden en dood. Soms voelen wij ons door God en iedereen verlaten. Witte Donderdag leert ons dat zelfs Jezus, onze Meester en onze Broeder, zich weleens verlaten en onzeker voelde. Alles mogen we aan Zijn voeten neerleggen en hoewel God ons niet altijd geeft waarom we vragen, Hij geeft ons altijd wat we nodig hebben!

Ubi caritas et amor, Deus ibi est.
Congregavit nos in unum Christi amor.
Exsultemus, et in ipso jucundemur.
Timeamus, et amemus Deum vivum.
Et ex corde diligamus nos sincero.

Ubi caritas et amor, Deus ibi est.
Simul ergo cum in unum congregamur:
Ne nos mente dividamur, caveamus.
Cessent iurgia maligna, cessent lites.
Et in medio nostri sit Christus Deus.

Ubi caritas et amor, Deus ibi est.
Simul quoque cum beatis videamus,
Glorianter vultum tuum, Christe Deus:
Gaudium quod est immensum, atque probum,
Saecula per infinita saeculorum. Amen.

Daar waar vriendschap is en liefde, daar is God Laat ons dus, nu wij hier tezamen zijn zorgen dat er geen verdeeldheid heerst! Geen wrok meer, geen onenigheid, moge Christus in ons midden zijn.

Daar waar vriendschap is en liefde, daar is God O Christus, God, toon ons Uw heerlijkheid met Uw heiligen die bij U zijn! Die vreugde zal zuiver zijn en zonder maat, en duren tot in eeuwigheid. Amen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s