nacht en morgen

Dankzij de steeds van richting veranderende wind is het buiten slapen een kwestie geworden van per nacht bekijken. Als de wind west, zuid of iets daartussenin is, kan ik buiten slapen zolang het niet harder waait dan windkracht zes. Mijn tarp en ons huis en het huis van de buren houden dan de meeste wind tegen. Als de wind noord is, oost of iets daartussenin wordt het lastiger. Henk is van plan mijn hangmat naar beneden te verhuizen, maar dat is nog niet gebeurd. Als mijn hangmat beneden hangt dan ben ik veel minder afhankelijk van het weer, maar ja dan ben ik weer verder van de hemel vandaan….en een belangrijke reden om buiten te slapen is de vrijheid die ik voel als ik niets dan lucht boven me heb. Enfin, ik zal wel merken hoe het is beneden te slapen als het zo ver is.

Iedere keer als ik mijn hangmat inricht denk ik: er komt een nacht dat ik weer alleen mijn hangmat hoef op te hangen. Geen slaapzak, geen isolatiematje, geen extra vest onder mijn kussen voor als het koud wordt (meestal tussen 4 en 6 ’s nachts). En met een beetje geluk zelfs zonder tarp. Dat is het allerfijnste. Slapen onder de blote hemel. Ik kan haast niet wachten!

In de nacht als ik buiten ben, voel ik mij dichterbij God. Ik had het erover met Rob en die vertelde dat hij daar onlangs over gepreekt had. Hoe de nacht je dichterbij God kan brengen omdat er dan veel minder prikkels zijn dan overdag. Luister naar de preek hier: https://youtu.be/crHBliHmXO8 (van 19.00 tot 24.21; je kunt natuurlijk ook de hele eucharistieviering bekijken 😉 )

Gisteravond dacht ik dat ik best buiten kon slapen, maar na een uurtje werd ik door noordenwind en harde regen weer naar binnen gejaagd. Buiten slapen geeft ook meer inzicht in de elementen. Op het moment van schrijven is de hemel blauw en schijnt de zon. Het lijkt op lente vanachter glas en over de bomen ligt al zo een lichtgroene waas vol belofte, maar de wind is nog fris en onderweg naar de kerk zagen we veel lepelaars die in plaats van in de open wateren achter de dijk in de beschutte sloten langs de kant van de weg aan het vissen waren. Zij passen zich aan en richten hun dag in naar hoe de wind waait, letterlijk. Misschien zou ik daar een voorbeeld aan kunnen nemen. Niet alleen mijn nachten, maar ook mijn dagen inrichten naar hoe de wind waait…

Ziet naar de vogelen des hemels: zij zaaien niet en maaien niet en brengen niet bijeen in schuren, en toch voedt uw hemelse Vader die; gaat gij ze niet verre te boven? Wie van u kan één el aan zijn lengte toevoegen? —Maakt u dan niet bezorgd tegen de dag van morgen, want de dag van morgen zal zijn eigen zorgen hebben; elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad. Matt. 6, 26-27, 34 NBG51

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s