registrant en organist

Als baanloze organist neem ik vrijwel alle vieringen/diensten aan waarvoor ik gevraagd wordt. Zo zat ik Witte Donderdag en Goede Vrijdag in de rooms-katholieke kerk Petrus-en-Paulus, maar Paasochtend zat ik bij onze protestantse broeders en zusters in een dorpje hier verderop. Omdat het Pasen was en in die kerk maar een heel klein orgeltje staat (voor de kenners: prestant 8′, viola da gamba 8′, holpijp 8′, fluit 4′, octaaf’ 4′ en een lieflijk cornetje. Eén manuaal en het pedaal ligt zo scheef dat pedaalspel vrijwel onmogelijk is; waar ik de C verwacht, ligt de F) was ik naarstig op zoek naar een manualiter stuk dat toch de glans van Pasen had. En ik bedacht dat het handig zou zijn als ik een registrant had. Het slaat natuurlijk nergens op, een registrant bij zo een klein orgel, maar soms is dat gewoon handig. Henk vragen was natuurlijk een optie en ik weet zeker dat hij het had gedaan, maar ik weet ook dat het zeker niet zijn hobby is. Dus ik appte mijn nichtje C van twaalf of zij mee wilde naar de kerk “omdat ik eigenlijk een registrant nodig heb”, waarmee ik aangaf dat zij dat dan maar moest zijn. In plaats van het appje “wat is een registrant?” kreeg ik een appje terug met: oké! Het maakt haar niet uit, bij tante zijn is altijd goed 😉

samen met mijn nichtje Cecilia achter het orgel

Twee dagen later kwam dan toch de vraag wat is een registrant? Het korte antwoord: een registrant is de assistent van de organist. Hij slaat blaadjes om en doet op de gezette tijden registerknoppen open en dicht. En hij haalt koffie voor de organist natuurlijk! Ook heel belangrijk. C. staat altijd klaar om te helpen en ze kan niet alleen heel goed noten lezen, ook van blad zingen gaat haar moeiteloos af. Zo togen wij op Paasmorgen naar de kerk om muziek te maken AMDG*. Het was leuk. C heeft knoppen uitgetrokken en ingeduwd. 99% van de keren precies op het juiste moment. En keihard meegezongen met alle liederen 😀

*AMDG= Ad Maiorem Dei Gloriam = ter meerdere glorie van God.

Gisterochtend liep ik met de hond op straat en kwam ik de dominee tegen. Hij herkende me niet, waarschijnlijk omdat ik niet achter het orgel zat 🙂

Gistermiddag kwam er een jochie van acht voor het eerst op muziekles. Ondanks dat zijn voeten nog (lang) niet bij de pedalen kunnen, wil hij per se orgel spelen! Als docent maak ik me dan ongerust over zijn motorische ontwikkeling en hoe ik er voor kan zorgen dat zijn enthousiasme niet omslaat in verveling als blijkt dat het langer duurt om te kunnen wat hij wil kunnen dan hij geduld heeft. Als organist en liefhebber van het orgel, als musicus en zeker ook als kerkgaand Christen sta ik inwendig te juichen dat een jong iemand de weg naar het orgel heeft gevonden. Hij lijkt muzikaal aangelegd en intelligent, dus ik heb goede hoop over een paar jaar een kersverse kerkorganist te kunnen afleveren.

In korte tijd een registrant én een kerkorganist in opleiding! Misschien is er toch nog hoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s