fiat voluntas tua

Nu iets over het bidden. Wees niet zoals de schijnheiligen: die bidden zo dat iedereen het kan horen en zien, op de hoek van de straat en in de synagoge. Zij hebben hun beloning al. Als u bidt, ga dan uw kamer in, doe de deur achter u dicht en bid tot uw Vader in het verborgene. En uw Vader, die ziet wat er in het verborgene gebeurt, zal u belonen. En wees bij het bidden niet langdradig en gebruik geen zinloze woorden, zoals de andere volken doen. Want die denken dat hun gebeden worden verhoord als zij veel woorden gebruiken. Doe niet zoals zij. Bedenk dat uw Vader precies weet wat u nodig hebt, al voor u Hem erom vraagt! Bid daarom dit gebed: Onze Vader in de hemel, laat uw naam alle eer ontvangen. Laat uw Koninkrijk komen. Laat uw wil op de aarde worden gedaan, net zoals in de hemel. Geef ons vandaag het eten dat wij nodig hebben. Vergeef ons onze schulden, zoals wij anderen hun schulden vergeven. Breng ons niet in beproeving, maar verlos ons van de duivel. Want als u de mensen vergeeft wat zij verkeerd hebben gedaan, zal uw hemelse Vader ook u vergeven wat u verkeerd hebt gedaan. Maar als u hen niet vergeeft, zal uw hemelse Vader ook u niet vergeven. Mat. 6, 5-15

Uw wil geschiedde…of zoals in deze vertaling staat Laat Uw wil op aarde worden gedaan, net zoals in de hemel. Het lijkt slechts een bede te zijn. In de zin van dat wij hopen dat op aarde Uw wil gedaan wordt, zoals ook in de hemel slechts Uw stem geldt. Zoiets. Maar zou er niet iets actievers achter kunnen zitten? Zou het niet zo kunnen zijn dat van ons gevraagd wordt Zijn wil te horen en te verstaan? En ook te doen dan, natuurlijk!

Mijn ervaring met leven is dat je niet zoveel keus hebt. Het lijkt misschien of ik mijn wil doe, maar meestal loopt het toch anders. De mens maakt plannen en God lacht. Afgelopen week ben ik begonnen met looptraining in volle bepakking. Ik heb niet gewogen hoeveel mijn rugzak weegt en ik heb niet bijgehouden hoeveel kilometers ik gelopen heb. Ik ben op pad gegaan, heb uren gelopen en toen ik in een bos aankwam, heb ik een fijn plekje gezocht om te picknicken. Het was niet een plek waar ik mijn hangmat op kon hangen dus na een uurtje ben ik verder gelopen op zoek naar een plek waar dat wel kon en heb ik heerlijk geslapen onder de blote sterrenhemel. Natuurlijk waren er een boel insecten (lang leve de klamboe!) en ook vogels, maar ik heb verder verbazend weinig dieren gezien. Ik heb een muis gezien en een rat gehoord en dat was het wel zo’n beetje… Nog een paar van dit soort trainingsdagen en nachten en ik ga serieus op pad, om weken weg te blijven….hopelijk!

met mijn hangmat kan ik overal slapen zonder al teveel sporen achter te laten

Het lopen zonder speciaal doel, gewoon om te lopen, geeft veel ruimte in mijn hoofd voor andere zaken. Ik geef mijn voorliefde voor duidelijkheid en orde over aan mijn voeten die de weg volgen die op het moment het fijnst voelt. Met de wind in het gezicht of juist in de rug, onderweg naar beschutting van de zon (dáár zie ik schaduw) terwijl in mijn hoofd psalmen en gebeden rondzingen. Soms blijft een zin hangen en denk ik uren na over een betekenis die wellicht niet voor de hand ligt, maar toch belangrijk is om achter te komen. Uw wil geschiedde…

Teresa van Avila leefde van 1515 tot 1582. Zij was Karmelietes en een zeer bijzonder mens. Zij was een mystica die vele visioenen heeft gehad en beschreven. Zij had ook vele levitatie ervaringen. Het verhaal wil dat ze tegen haar medezusters zei: als ik weer opstijg, trek je me aan mijn habijt naar beneden! Zij heeft prachtige werken geschreven die tot op de dag van vandaag de moeite van het lezen waard zijn. Zij schrijft (natuurlijk) ook over het Onze Vader, en in het bijzonder over deze zin. “Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel”. Goede Meester, wat is het heerlijk voor mij te bedenken dat U de vervulling van uw wil nooit aan mijn ellendige omzichtigheid liet! In wat voor toestand zou ik mij bevinden Heer, indien het van mij zou afhangen of uw wil vervuld werd of niet. Vandaag vertrouw ik U in alle vrijheid de mijne toe, hoewel niet belangeloos, want na een lange ervaring is me bewezen hoe nuttig het is mijn wil geheel en al aan de Uwe te onderwerpen. O, mijn vriendinnen, wat een voordeel vinden wij erbij of welk een verlies, zo we ons niet houden aan de beloften die we de Heer doen in het Onze Vader! *einde citaat* Ik vind het zo een mooi voorbeeld van omdenken (avant la lettre) Natuurlijk! Niet belangrijk wat ik wil, niet belangrijk wat de mens wil, uiteindelijk is het toch God wiens wil gedaan wordt. Ik kan tegenstribbelen en mijn eigen weg stug blijven volgen, maar uiteindelijk komt mijn weg toch uit daar waar God wil dat ik ben. Zou het niet sneller en minder pijnlijk zijn als ik direct Zijn weg en Zijn wil volg? Maar zo werkt het niet! Het is voor mij niet alleen moeilijk om achter te komen wat Zijn wil dan precies inhoudt, Zijn gave van vrije keus bepaalt mijn weg en pas bij totale vrijwillige overgave wordt het duidelijk wat vrijheid precies betekent.

 Teresa: Ik wil je dus waarschuwen en je in herinnering brengen wat zijn wil is. Vrees niet dat deze bestaat in het schenken van rijkdom, genot, eer noch al die dingen van hierbeneden. Hij heeft je lief. Hij waardeert te zeer wat je Hem geeft. Hij wil je met gulheid terugbetalen, vermits Hij je in dit leven reeds zijn Koninkrijk geeft. Bemerk dus dochters, wat Hij gaf aan Hem die Hij het meest liefhad en je zult begrijpen waarin zijn wil bestaat. Dat zijn zijn gaven hier op aarde. Degenen die Hij minder liefheeft, geeft Hij minder in verhouding tot de moed die Hij in ieder van ons bemerkt en volgens de liefde die wij Zijne Majesteit toedragen. Hij ziet dat wie Hem veel bemint, veel kan lijden voor Hem. Wie weinig liefheeft kan dit weinig. Ik ben er innig van overtuigd dat onze krachten om een lichter en een zwaarder kruis te dragen zich afmeten aan onze liefde. *einde citaat* Ik was altijd overtuigd dat God veel aandacht geeft aan die mens van wie Hij veel houdt. En goddelijke aandacht betekent niet dat alles van een leien dakje gaat, misschien wel juist niet. In de platitude: kracht naar kruis resoneert een zekere waarheid. Als je veel te verduren krijgt in je leven, krijg je ook veel kracht de lasten te dragen. Teresa leert me dat het eerder andersom is. Hoe meer ik van God houd, hoe meer Hij me te dragen geeft omdat Hij weet dat ik het kan dragen omdát ik zoveel van Hem houdt.

Teresa: Al mijn raadgevingen die je in dit boek zult vinden hebben als doel: ons geheel en al aan de Schepper geven, onze wil aan Hem overlaten en ons onthechten van de schepselen. Je moet nu reeds begrepen hebben dat dit belangrijk is. Ik dring er dus niet langer op aan. Ik zal alleen maar zeggen waarom onze goede Meester hier voornoemde woorden plaatst. Hij die weet wat wij allemaal te winnen hebben door ons aan de dienst van zijn eeuwige Vader toe te wijden. Zo bereiden wij ons voor om in korte tijd het doel van onze reis te bereiken en het levende water te drinken aan de bron die je kent. Want zo we onze wil niet totaal aan de Heer overgeven opdat Hij in ons zou handelen naar de zijne, zal Hij ons nooit toestaan er aan te drinken. *einde citaat* Ik laat mijn voeten de weg volgen en gebruik mijn eigen gezonde verstand om veilig te reizen. Ik reis zoals Teresa dat deed, lopend. (Hoewel ik me meen te herinneren dat ze vaak reisde met een paard en wagen vanwege haar broze gezondheid) Ik loop en denk en zing en bid en loop. Het enige boek dat ik steeds meeneem is mijn brevier, maar misschien ga ik ook de boeken van Teresa nog maar eens herlezen.

Vind hier de boeken van Teresa:

https://www.bol.com/nl/p/innerlijke-burcht/9200000048487141/?referrer=socialshare_pdp_www

https://www.bol.com/nl/p/het-boek-van-mijn-leven/9200000010818031/?referrer=socialshare_pdp_www

https://www.bol.com/nl/p/weg-van-volmaaktheid-en-kleinere-werken/9200000048616972/?referrer=socialshare_pdp_www

Helaas geen van allen beschikbaar als e-book.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s