delen

HAHAHAHAHA

Zelf maak ik altijd melk van havervlokken. Dat is snel en goedkoop. De overgebleven geplette havervlokken gooi ik op de composthoop. Vogels zijn er dol op! Vooral kauwen, kraaien en merels. Zelfs als we aan het werk zijn in de tuin, komen de vogels gewoon aangevlogen, inspecteren de composthoop, gaan lekker rustig zitten eten en vliegen alleen op als we te dichtbij komen of als we onverwachte bewegingen maken.

Het is mijn ervaring dat als ik de dieren met rust laat, zij mij ook met rust laten. (Helaas werkt het met mensen niet altijd zo!)

Hier in huis wordt zo min mogelijk weggegooid. We vangen het hemelwater op in een regenton en daarmee bewateren we de moestuin. Groenafval gaat allemaal op de composthoop, waar het nog eens zorgvuldig wordt uitgeplozen door vogels en insecten. Alles wat overblijft, spit ik komend voorjaar onder de grond en dan begint het hele circus weer van voor af aan.

Laatst lag ik, samen met Reinier in de hangmat en mijn boek was uit. Ik was te lui om op te staan om een nieuw boek of mijn e-reader te gaan pakken (ik had een heus papieren boek van mijn zus geleend) en ik lag dus een beetje dromerig Reinier te kriebelen en hij liet allemaal haren los. Logisch natuurlijk, want hoewel bulletjes maar een dun jasje aanhebben verharen ook zij wanneer het weer warmer wordt. Ik haalde hele polletjes haar van zijn vacht en gooide die naast de hangmat op de grond. Onmiddellijk kwamen er musjes aan die de polletjes haar oppikten en meenamen in hun snavel. Ik neem aan dat er nu een mussenfamilie lekker warm in een nestje vol met Reiniers haren slaapt. ❤

Reinier zijn lievelingsplekje

Oordeel niet, opdat u niet geoordeeld wordt; want met het oordeel waarmee u oordeelt, zult u zelf geoordeeld worden; en met welke maat u meet, zal er bij u ook gemeten worden. Waarom ziet u wel de splinter in het oog van uw broeder, maar merkt u de balk in uw eigen oog niet op? Of, hoe zult u tegen uw broeder zeggen: Laat toe dat ik de splinter uit uw oog haal; en zie, er is een balk in uw eigen oog? Huichelaar, haal eerst de balk uit uw oog en dan zult u goed kunnen zien om de splinter uit het oog van uw broeder te halen. Mat. 7, 1-5

Wat voor de een afval is, is voor de ander van grote waarde. Reinier heeft echt zijn wintervacht in de zomer niet nodig, terwijl de mussen een lekker warm bedje voor hun kuikentjes goed kunnen gebruiken. Ik maak van havervlokken melk en die gebruik ik om te bakken en in de koffie. De prut die overblijft heb ik niet van node, maar merels, kauwen en kraaien hebben er een heerlijke maaltijd aan.

Je weet je goed te verontschuldigen en je handelingen mooier voor te stellen, en je wilt de verontschuldigingen van anderen niet aanvaarden. Het zou eerlijker zijn om jezelf te beschuldigen en je naaste te verontschuldigen. Als je wilt dat men je verdraagt, verdraag ook anderen. Zie hoever je nog van de ware liefde en de ware nederigheid af bent, welke zich niet boos maakt of verontwaardigd is over iemand anders, maar over zichzelf. Het is geweldig om goed te leven in gezelschap van goede en vredige personen, dat bevalt natuurlijk iedereen. Iedereen heeft graag vrede en heeft meer genegenheid voor hen die denken zoals wij. Maar om in vrede te kunnen leven met harde mensen, kwaadaardigen en ongedisciplineerden die ons tegenstaan, is een grote genade, een lofwaardige en moedige manier van leven…  Degene die beter met het lijden om kan gaan, zal een diepere vrede bewaren. Hij is overwinnaar van zichzelf en meester van de wereld, vriend van Christus en erfgenaam van de hemel. uit: De navolging van Christus van Thomas à Kempis

Lees meer over Thomas à Kempis hier https://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_a_Kempis

Geef dus niet te gauw op over wat anderen doen. Je weet niet wat ze nodig hebben. Het enige is dat je niet oordeelt en zonder oordeel geeft. Wat ik niet nodig heb, en een ander kan het gebruiken, waarom zou je dan vasthouden aan wat je hebt? Als je het niet nodig hebt, geef het dan aan iemand die het goed kan gebruiken!

De bijl van Gods oordeel ligt al aan de wortel van de bomen: elke boom die geen goede vruchten draagt, wordt omgehakt en in het vuur gegooid.’ De mensen vroegen: ‘Maar wat moeten wij dan doen?’ ‘Als u twee jassen hebt,’ antwoordde hij, ‘geef dan één ervan aan iemand die er geen heeft. Als u eten over hebt, geef het aan iemand die honger heeft.’ Lucas 3, 9-11

delen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s