OEFENING BAART KUNST

Mijn favoriete heilige aller tijden is natuurlijk St. Franciscus. Het is niet voor niets dat zijn dag (4 oktober) is uitgekozen tot werelddierendag. Het verhaal gaat dat hij preekte voor de vogels (omdat ze beter luisteren dan mensen, denk ik 😉 ) Hij is ook degene die de os en de ezel in de kerststal plaatste: Franciscus verlangde ernaar Christus zo getrouw mogelijk na te volgen. Alles wat daarbij kon helpen was welkom. Zo vroeg hij in 1224 toestemming aan de paus om in Greccio een levende kerststal in te richten. Op die manier zouden hij en zijn volgelingen zich nog duidelijker Jezus’ armoede voor de geest kunnen halen. Zijn levensbeschrijver vertelt het als volgt: ‘Toen liet hij een kribbe klaarmaken, daar stro in leggen, en er een os en een ezel bij zetten. En toen hij daarna zijn broeders had laten komen en de mensen toegestroomd waren, weergalmde het bos van de stemmen en maakten het heldere schijnsel van de talloze fakkels en de welluidende, melodieuze gezangen die eerbiedwaardige nacht stralend helder als was het dag; ze zorgden voor een bijzonder gewijde, plechtige sfeer. Vervuld van een diepvrome genegenheid stond de man Gods voor de kribbe; hij liet zijn tranen de vrije loop, maar werd tegelijkertijd doorzinderd van een onzegbare vreugde. Boven de kribbe werd de plechtige heilige mis gevierd en als diaken zong Franciscus het heilig evangelie. Daarna hield hij voor het aanwezige volk een preek over de geboorte van de arme Koning. En telkens wanneer hij diens naam wilde uitspreken, noemde hij Hem in de overmaat van zijn innige liefde het ‘Kind van Bethlehem’. (bron: https://heiligen.net/heiligen/10/04/10-04-1226-franciscus.php

Andere favoriete heiligen van mij zijn de heilige Rita, schutspatrones van de hopeloze zaken. Zij werd heilig verklaard in 1900. https://heiligen.net/heiligen/05/22/05-22-1457-rita.php En natuurlijk sint Antonius, schutspatroon van de verloren zaken. Als je iets kwijt bent, roep je zijn voorspraak aan met het volgende rijmpje: sint Antonius, beste vrind, zorg dat ik mijn … weer vind! En vergeet hem niet te bedanken wanneer je het verloren voorwerp weer teruggevonden hebt. Hij stierf op 36-jarige leeftijd en werd al een jaar na zijn dood heilig verklaard, een record dat nog steeds staat. https://heiligen.net/heiligen/06/13/06-13-1231-antonius.php En natuurlijk Titus Brandsma, al wordt hij pas binnenkort heilig verklaard, zijn leven en werk is een groot voorbeeld. Zeker in deze tijd. De lijst van heiligen die bewonder is nog veel langer, maar voor nu laat ik het hier even bij.

Moeder Teresa hoort niet in dit rijtje thuis en toch wil ik hier nog een citaat van haar delen. Gewoon omdat het zo ontzettend goed aansluit bij de huidige situatie in de wereld: Tegenwoordig is de meest verschrikkelijke ziekte in het Westen niet tbc of lepra; maar zich ongewenst, ongeliefd en in de steek gelaten voelen. Wij moeten de lichamelijke ziekten met medicijnen verzorgen, maar het enige geneesmiddel voor de eenzaamheid, de verwarring en de wanhoop is de liefde. Veel mensen in deze wereld sterven bij gebrek aan een beetje brood, maar er sterven er meer door een gebrek aan een beetje liefde. De armoede in het Westen is een ander soort armoede; het is niet alleen een armoede door eenzaamheid, maar ook een gebrek aan spiritualiteit. Er bestaat een honger naar liefde zoals er een honger naar God bestaat. *einde citaat* Laten we elkaar dus liefhebben met een honger die grenst aan fanatisme en elkaar altijd het allerbeste gunnen. De wereld lijdt enorm onder leugens en bedrog, gaat daar bijna aan onderdoor en alleen liefde kan dit alles overwinnen.

Ik ging een paar dagen lopen met volle bepakking om te trainen voor mijn bedevaart. Want oefening baart kunst en hoewel ik in goede conditie ben en veel en graag loop, draag ik toch meestal geen zware rugzak op mijn rug met daarin hangmat, slaapzak, brevier, eten en drinken. Ik ging vol goede moed op pad en begon in Den Helder over de dijk naar het zuiden te lopen. Bij de vuurtoren Lange Jaap nam ik een lange afstandswandeling (LAW) door de Donkere Duinen. Prachtig is het daar!

Lange Jaap

De Donkere Duinen zijn in plaats van met helmgras met gras, vlierbomen en mos begroeit, daardoor kleuren ze donkerder dan andere duinen, vandaar de naam. In de Donkere Duinen leven nog heel veel konijnen. Ook hier waren konijnenziektes rond als myxomatose en snot, maar minder dan in de rest van ons land. Dat heeft nog een groot voordeel, naast dat het ontzettend schattig is al die baby-konijntjes te zien rondhuppelen, namelijk de tapuit. Dat kleine zangvogeltje nestelt in verlaten konijnenholen en komt in deze duinen dus nog vrij veel voor. Ik heb er tenminste een hoop zien vliegen! 🙂

tapuit

Het lopen ging me vrij makkelijk af, al zeg ik het zelf. Ik stond niet op tijd, hoefde nergens per se heen of te zijn en genoot van het milde weer en de prachtige omgeving. Toen de LAW die ik volgde terug afboog naar het noorden, ben ik een andere LAW gaan volgen die verder naar het zuiden ging. De wandelkaarten van de ANWB zijn hierbij zeer behulpzaam. Alle wandelroutes en alle afslagen hebben een nummer en die kun je op de kaart makkelijk terugvinden, zodat je altijd precies kunt weten waar je bent. Later heb ik ook nog een stuk over het strand gelopen. Halverwege de middag brak de gesp van mijn rugzak. Ik heb dat provisorisch gerepareerd met een touwtje dat ik gelukkig bij me had, maar mijn tempo was toch ernstig vertraagd. Lopend met een zware rugzak die op half zeven hangt is niet fijn, dat kan ik u vertellen. Ik heb dus twee bomen gezocht om mijn hangmat tussen te hangen en besloot de volgende dag al terug te lopen. Dat kwam me sowieso beter uit want omdat ik slecht nee kan zeggen, heb ik nog twee vieringen staan in mijn agenda en daarvoor mag ik echt nog wel even orgel gaan studeren.

Twee bomen vinden die op redelijke afstand van elkaar staan, een beetje ondergroei hebben en niet te dicht op de weg of het pad staan is in Noord-Holland geen sinecure! Maar het is me gelukt en de volgende dag ben ik over het strand teruggelopen. Het waren twee heerlijke dagen en ik zie mezelf echt wel langer dan twee dagen lopen, maar eerst mijn rugzak repareren (en die twee vieringen spelen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s