Thomas

Onlangs liep ik met Rob, mijn geestelijk begeleider, op straat na een intensief gesprek over de verschillen en overeenkomsten tussen de diverse kloosterordes en het belang van contemplatief versus actief leven. En hoe moeilijk het is een contemplatief leven te leiden, al wil ik dat nog zo graag, als je voortdurend afgeleid wordt door de (rest van) de wereld. We liepen naast elkaar in stilte zwaar van onze contemplatieve stemming. Ik begon mijn zin met: Thomas van Aquino, waarop Rob ad rem als altijd antwoordde “ik vroeg me al af wanneer we het eindelijk eens over Thomas zouden hebben!

Lees meer over Thomas van Aquino hier: https://www.heiligen.net/heiligen/01/28/01-28-1274-thomas.php

Thomas van Aquino

Thomas van Aquino zegt dat het allermooiste is wanneer je het actief Christelijk leven kunt combineren met een contemplatief leven. En dan bedoelt hij natuurlijk niet dat je de ene helft van de dag aan het werk bent en de andere helft van de dag aan het bidden; nee, het beste zou zijn wanneer je de activiteiten die de dag van je vraagt contemplatief kunt doen. Men moet zich dus oefenen in het contemplatief actief zijn. Dit vraagt heel wat van een mens! Ik probeer al jaren al mijn doen aan God te wijden (AMDG) en streef naar een kalm gemoed. Dat is niet de makkelijkste opdracht vooral gezien het feit dat ik nogal … nou ja, laten we zeggen van nature niet echt kalm ben 😀 😉

Een andere bekende Thomas is Thomas More (1480-1535) die in de rooms-katholieke kerk als martelaar wordt gezien, wat op zich heel bijzonder is want hij was humanist. Hij was de beste vriend van Erasmus en had levendige correspondentie met hem en liet ook zijn vier dochters hem regelmatig schrijven. Thomas More schreef het boek Utopia waarin hij naast de ideale samenleving beschreef ook kritiek kon leveren op de samenleving zoals hij de kende. Thomas More leefde in de tijd van Henry VIII die, zoals wellicht bekend, de kerk van Rome de rug toekeerde toen de paus hem een nietigverklaring van zijn huwelijk weigerde. Henry VIII stichtte toen de Anglicaanse kerk en stelde zichzelf (de koning van Engeland) als hoofd van de kerk aan zodat hij kon scheiden en opnieuw trouwen. Thomas More weigerde hieraan mee te werken en werd uit zijn ambt gezet. Dit is de reden waarom hij in de rooms-katholieke kerk als heilige en martelaar wordt gezien. Lees meer over en van Thomas More hier: https://heiligen.net/heiligen/06/22/06-22-1535-thomas.php

Thomas More

De beroemdste Thomas is natuurlijk Thomas Apostel, ook wel bekend als de Ongelovige Thomas. Omdat hij niet bij de andere apostelen was toen Jezus na Zijn Opstanding op bezoek kwam en hij niet zonder meer het verslag geloofde.

Een van de twaalf, Thomas (dat betekent Tweeling) was er niet bij. Toen de andere leerlingen hem vertelden dat zij de Here hadden gezien, wilde hij het niet geloven. ‘Ik kan het pas geloven,’ zei hij, ‘als ik de wonden van de spijkers in zijn handen zie en met mijn eigen hand voel dat Hij een wond in zijn zij heeft!’ Acht dagen later waren de leerlingen weer bij elkaar. Thomas was er nu ook bij. Zij hadden de deur op slot gedaan. Ineens was Jezus in hun midden. ‘Vrede,’ zei Hij. ‘Thomas, zie je mijn handen en mijn zij? Voel maar en twijfel niet meer. Geloof dat Ik leef!’ ‘Mijn Here en mijn God,’ zei Thomas. ‘Geloof je het nu, omdat je Mij ziet?’ zei Jezus. ‘Gelukkig zijn de mensen die in Mij geloven zonder Mij gezien te hebben.’ Joh. 20, 24-29

Thomas spreekt hier de allereerste geloofsbelijdenis uit: Mijn Heer en Mijn God, daarmee uitsprekend dat Jezus zowel mens als God is. Thomas is derhalve een belangrijke, misschien wel de belangrijkste apostel. Lees meer over Thomas Apostel hier: https://heiligen.net/heiligen/07/03/07-03-0100-thomas.php

Thomas Apostel

Er is een evangelie van Thomas. Dit verslag heeft de Bijbel niet gehaald, zoals veel belangrijke geschriften uit de Bijbel zijn gehouden. In het verslag van de magi (https://juniperpiarachel.com/2021/06/09/roi-magi/) komt het evangelie van Thomas vrij vaak voor. Thomas reist volgens de overlevering richting Azië om het evangelie te verkondigen. En het is dus niet onaannemelijk dat de magi en hij elkaar op enig moment zijn tegengekomen. Natuurlijk zijn alle bewijzen in de nevelen der tijd gehuld en kunnen we alleen maar lezen wat er wel is overgeleverd. En dat mogen we geloven, al is het verstandig dit alles met een korreltje zout te nemen. Al die oude geschriften (inclusief de Bijbel!) moeten we lezen in de wetenschap dat we met moderne ogen naar een oude beschaving kijken. Het is ons aan deze kant van de wereld al moeilijk voor te stellen hoe de mensheid leefde voordat er koud en warm stromend water was, laat staan dat we ons enige voorstelling kunnen maken van hoe te leven zonder schrift, afhankelijk te zijn van mensen die wel kunnen lezen en schrijven om ons te vertellen hoe en wat…..hoewel…..in deze tijd zit het gevaar meer in het feit dat iedereen op elk moment (van) alles kan opzoeken en dat we door de media, de overheid én de grote bedrijven voortdurend worden voorgelogen. Het is makkelijk om iemand na te lopen en veel moeilijker om zelf na te denken. Misschien zou het niet zo een gek idee zijn om als de ongelovige Thomas af en toe te zeggen: ik kan het pas geloven als ik het zelf heb gezien.

http://www.thomasevangelie.nl/ voor de originele tekst, een Nederlandse én Engelse vertaling, commentaren en meer.

Thomas en Jezus

2 gedachten over “Thomas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s