gezoem

God van de heerscharen, richt ons weer op. Lach ons weer toe en wij zullen gered zijn. Psalm 80, 20 Luister hier: https://kerkliedwiki.nl/God_van_de_heerscharen,_richt_ons_weer_op

Ik liep met de hond over straat. Het was nog relatief vroeg op de dag, maar toch al behoorlijk warm. We zochten de schaduw van de bloeiende lindebomen. Daar was het een kabaal van jewelste. In de bloesem van de lindebomen zaten bijen en hommels, honderden, misschien wel duizenden! Ze zoemden er lustig op los. Ik hoorde ze wel, maar ik zág ze niet. Ik heb minutenlang stompzinnig naar boven staan staren, tot Reinier er genoeg van had en aan de riem begon te trekken. We waren op weg naar zijn vaste zwemplek in de hemelwateropvang hier vlakbij en dat was hij niet vergeten! We slenterden verder en toen ik omkeek, zag ik een buurtgenoot die in zijn voortuin koffie zat te drinken onder de dichtstbijzijnde lindeboom naar boven staan kijken 😀 Goed voorbeeld doet goed volgen. (Leuk experiment: Ga op een willekeurige plek naar boven staan kijken en in een mum van tijd staan er mensen naast je ook omhoog te kijken.)

Ik dacht aan de volgende lezing: Daarom zeg Ik u: Weest niet bezorgd over uw leven, wat gij zult eten [of drinken], of over uw lichaam, waarmede gij het zult kleden. Is het leven niet meer dan het voedsel en het lichaam meer dan de kleding? Ziet naar de vogelen des hemels: zij zaaien niet en maaien niet en brengen niet bijeen in schuren, en toch voedt uw hemelse Vader die; gaat gij ze niet verre te boven? Wie van u kan door bezorgd te zijn één el aan zijn lengte toevoegen?  Mat. 6, 25-27 Niet dat ik zo Bijbelvast ben, maar ik heb een digitale Bijbel met een goede zoekfunctie 😉 https://www.bible.com/nl We kijken nu op Netflix de serie “Greenleaf” over een kerkgenootschap in Memphis en de clerus in die kerk slaan elkaar voortdurend met Bijbelverzen om de oren. Ze hoeven ze niet eens de verzen uit te spreken! Ze roepen gewoon naar elkaar: Mattheus zes, vers vijfentwintig (bijvoorbeeld) en dan weet iedereen waar het over gaat. Ik vind dat wel cool, maar ook een beetje over de top. Hoewel zoiets waarschijnlijk min of meer vanzelf gaat als je er dagelijks mee bezig ben. Ik ken toch ook de meeste psalmen met nummer min of meer uit het hoofd.

Anyways, ik had zo een teken vandaag hard nodig! Gods wonderbaarlijke schepping die mij middels gezoem laat weten dat er nog steeds schoonheid in de wereld bestaat. De laatste dagen heeft mijn toch al ernstig beschadigd vertrouwen in de mensheid weer een aantal klappen te verduren gekregen en ik vind het steeds moeilijker om dicht bij mezelf en dichtbij God te blijven als er zoiets gebeurd. Ik ga dan gewoon uit. Mijn geest schakelt mijn lichaam op sluimerstand en dat kan ik volhouden tot er voldoende veerkracht is opgebouwd om weer aan te gaan. Het kan een paar uur duren, maar ook dagen. Het is niet altijd even erg. In het slechtste geval houd ik niet alleen op met praten, maar ook met eten en drinken.

Het is een droevig schouwspel: het volk van Christus dwaalt op de bergen “als een kudde zonder herder”. In plaats van Hem te zoeken op de plaatsen waar Hij geweest is en in het verblijf dat Hij heeft opgericht, houden ze zich bezig met menselijke projecten, volgen ze vreemde gidsen en laten ze zich gevangen nemen door nieuwe meningen, ze worden de speelbal van het toeval of van het humeur van dat moment en slachtoffer van hun eigen wil. Ze zitten vol met angst, met verbazing, met jaloezie en met schrik, “onmondige kinderen die stuurloos ronddobberen en met elke wind meewaaien, met wat er maar verkondigd wordt door mensen die tot alles in staat zijn wanneer ze anderen listig en doortrapt op een dwaalspoor willen brengen” (Ef 4,14)* Dat alles omdat ze niet “één Lichaam, één Geest, één hoop op hun roep, één Heer, één geloof, één doop, één God en Vader van allen, die boven allen, door allen en in allen is” (Ef 4,5-6)* om er “rust voor hun ziel” in te vinden (Mt 11, 29)*. Kardinaal John Newman (1801-1890)

John Henry Newman (1801-1890)

Maar gelukkig ben ik gezegend met een groot zelfherstellend vermogen en een diepgeworteld geloof. Dus met bovenstaand advies van één van mijn grote helden zoek ik God waar ik Hem eerder vond (of: waar Hij mij eerder gevonden heeft) en kan ik opnieuw opstaan. Ik vind Hem in de psalmen, in de natuur en in muziek.

Kijk om u heen broeders en zusters (…); waarom zijn  er zoveel veranderingen en strijd, zoveel partijen en sekten, zoveel geloven? Omdat de mensen ontevreden zijn en bezorgd. En waarom zijn ze bezorgd, ieder heeft zijn eigen psalm, zijn eigen leer, zijn eigen taal, zijn eigen openbaring, zijn eigen interpretatie? Ze zijn bezorgd omdat ze niet hebben gevonden (…); dat alles heeft hen nog niet bij de aanwezigheid van Christus gebracht, die “de volheid van de vreugde en de eeuwige geluk is” (Ps.16,11)*.
Als ze met brood waren gevoed (Joh 6,35)* en geproefd hadden aan de druppels honing, dan waren hun ogen helder geworden, zoals die van Jonathan (1 Sam 14, 27)* en ze zouden de Verlosser van de mensheid hebben herkend. Maar ze hebben de onzichtbare dingen niet begrepen, daarom moeten ze nog zoeken, en zijn ze overgeleverd aan verre geruchten. (…) John Henry Newman

Hoewel ik denk Christus te hebben gevonden, blijf ik toch altijd zoekende. Hoewel ik ervaren heb de volheid van vreugde in dit ondermaanse, blijf ik toch vragende. Hoewel ik probeer mijn taal universeel te doen zijn, blijk ik toch vaak onverstaanbaar. Hoewel ik met brood en wijn ben gevoed, ben ik toch vaak hongerig. Hoewel ik onzichtbare dingen heb gezien en ervaren, ben ik toch nog steeds en dagelijks op zoek naar de Onzichtbare. Iedere dag word me meer duidelijk dat ik op pad moet gaan.

Ik heb een route uitgestippeld die ik naar verwachting in tien dagen kan lopen. Sommige stukken van Nederland zijn uitgebreid en overzichtelijk beschreven in wandelkaarten, compleet met knooppunten, bezienswaardigheden en beschrijvingen van natuurgebieden, dorpjes, supermarkten en restaurants die je onderweg tegen (kunt) komen, maar er zijn ook stukken van Nederland die volgens de wandelkaarten helemaal leeg zijn. Om toch te kunnen komen waar ik zijn wil, heb ik zelf een route uitgestippeld. Dat kan vrij makkelijk op de website van Wandelnet en ik vond het leuk om te doen. https://www.wandelnet.nl/?gclid=EAIaIQobChMIof-x7t_a8QIVEeJ3Ch2r_Qb-EAAYASAAEgJG4_D_BwE\ Maar ik ga lopen zonder gps of smartphone en heb dus heel ouderwets papieren kaarten bij me. Verdwalen kan ik niet omdat ik nergens aan vast zit en dat is ook precies de bedoeling! Mijn weg, hart en ziel maak/laat ik open zodat God mijn weg kan bepalen. En door mezelf te redden uit de klauwen van de duivel en over te geven in de handen van de liefhebbende God, doe ik misschien alles wat ik kan doen voor de wereld….

Gij zijt geroepen tot vrijheid, maar misbruikt de vrijheid niet als voorwendsel voor de zelfzucht; integendeel! dient elkander door de liefde. Gal. 5, 13

*Wij zullen dan niet langer als kinderen zijn, die zomaar van gedachten veranderen. Wij laten ons dan ook niet meer door van alles beïnvloeden. Ook niet door de verkeerde leer van slimme mensen die ons op een dwaalspoor willen brengen. Ef. 4, 14

*Er is maar één Heer, één geloof en één doop. En wij hebben allemaal één en dezelfde God en Vader, die boven ons allen staat, die in ons allen is en door ons allen werkt. Ef. 4, 5-6

*Voeg u naar Mij en wees mijn leerling, want Ik ben vriendelijk en nederig van hart. Bij Mij zult u diepe innerlijke rust vinden. Mat. 11, 29

*U leert mij hoe ik leven moet, mijn grootste vreugde is dicht bij U te zijn. Uw liefde is er tot in eeuwigheid. psalm 16, 11

*Jezus antwoordde: ‘Ik ben het brood dat leven geeft. Wie bij Mij komt, zal nooit meer honger krijgen. Wie in Mij gelooft, zal nooit meer dorst krijgen. Joh. 6, 35

*Maar Jonatan wist niets van zijn vaders bevel. Hij stak een stok in een honingraat en nadat hij van de honing had gegeten, voelde hij zich een stuk beter. 1 Sam. 14, 27

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s