arm of rijk

Als u volmaakt wilt zijn, ga dan naar huis en verkoop alles wat u hebt. Geef uw geld aan de armen en u zult rijk zijn in de hemel. Kom dan terug om Mij te volgen.’ Toen de jongeman dit hoorde, werd hij heel verdrietig en ging weg, want hij was erg rijk. Jezus zei tegen zijn leerlingen: ‘Voor een rijke is het bijna onmogelijk om in het Koninkrijk van de hemelen te komen. Je kunt zeggen dat het voor een kameel gemakkelijker is om door het oog van een naald te gaan dan voor een rijke om het Koninkrijk van God binnen te gaan!’ Door die opmerking raakten de leerlingen erg in de war. ‘Wie kan dan gered worden?’ vroegen zij. Jezus keek hen ernstig aan en zei: ‘Menselijk gesproken, niemand. Maar bij God is alles mogelijk.’ Mat. 19, 21-26

Afgelopen Zondag speelde ik orgel bij de eucharistieviering. Er was een koor, voor het eerst weer sinds ik weet niet hoe lang, en dat is altijd fijn muziek maken. De viering duurde lang, de preek was niet kort en bij de mededelingen moest er een vrijwilliger in het zonnetje gezet. Al met al lang genoeg voor mij om de boot te missen. Nu vind ik dat niet zo erg; het is een lekkere wandeling van de kerk naar de haven en een goede gelegenheid voor mij te ontprikkelen en na te denken. Na verschillend aanbod van diverse koorleden mij een slinger naar de haven te geven afgeslagen te hebben, werd ik op het kerkplein door de kapelaan gesommeerd in te stappen. Hij ging zelf ook naar het eiland en nam me mee in zijn auto. En hoewel ik een forenzenkaart heb voor de boot en dus voor half geld overga, scheelt dat mij toch weer een knip (bij de TESO betaal je per auto, niet per inzittende)

Onderweg hadden we het natuurlijk over de viering en over mijn en het geloof. Op een gegeven moment uitte hij zijn zorgen over mijn langdurige werkloosheid en dan vooral over het financiële plaatje. Ik wind er geen doekjes om: makkelijk is het niet! We houden ons hoofd boven water, vooral dankzij onze moestuin. Maar, zeg ik devoot en absoluut niet bescheiden, we mogen dan arm zijn wat betreft geld, we zijn rijk in alle dingen die er werkelijk toe doen. En ik meen dat ook. We hebben meer dan genoeg te eten, we hebben elkaar, we hebben een dak boven ons hoofd, we leven niet in oorlogsgebied en kunnen ons (min of meer) veilig voelen.

Verder heb niet veel nodig. Ik heb niks met kleren of sieraden en ik loop vrijwel altijd op mijn blote voeten. Er zijn van die dingen die elke maand betaald moeten worden en dat is soms wel een beetje lastig of krap, maar andere dingen laat ik makkelijk los. Bladmuziek heb ik genoeg en ik ben een groot fan van https://imslp.org/wiki/Main_Page (waar zowat alle klassieke muziek als bladmuziek te vinden is) en e-books kosten bijna niks. En dan! Ik word zo gedwongen om te onthechten en te ontspullen. 😀 Geld maakt niet gelukkig.

Koester geen ander verlangen dan, om uit liefde voor Christus, de onthechting, de leegte en de armoede binnen te gaan, wat betreft alles wat op aarde bestaat. U zult geen andere behoeftes ondervinden dan die waaraan u uw hart hebt onderworpen; de arme van geest is nooit gelukkig als hij zich niet in de geestelijke armoede bevindt; wiens hart niets verlangt, is altijd ruim.

De armen in de Geest (Mt 5,3) geven alles wat ze bezitten met grote vrijgevigheid. Hun vreugde bestaat uit het ervan afzien, door het weg te geven uit liefde voor God en voor de naaste. Niet alleen de goederen, de vreugde en de pleziertjes van deze wereld hinderen ons en vertragen ons op onze weg naar God, maar de geestelijke vreugde en troost zijn ook een obstakel op onze weg als we ze ontvangen of zoeken met een geest van bezit. Johannes van ’t Kruis (1542-1591)

Johannes van ’t Kruis
Lees meer over Johannes van het Kruis hier: https://heiligen.net/heiligen/12/14/12-14-1591-johannes.php

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s