spinnetje

Mensen met arachnofobie kunnen dit verhaaltje misschien beter overslaan 😉

Gister tijdens het eten koken liep er een mini-spinnetje over het aanrecht. Ik dacht: wat is de wereld enorm groot als je zo klein bent! De reis over ons aanrecht (toch echt niet het grootste aanrecht) is voor deze spin een heuse wereldreis! Het was echt een superklein spinnetje, kleiner dan een speldenknopje, kleiner dan de fruitvliegjes die ze probeerde te vangen. Henk vroeg later: wat heb je ermee gedaan? Ik heb haar lekker laten lopen!

Grappig. Als ik zoek op “spinnetje” krijg ik vooral kinderliedjes op YT als resultaat, maar dit even geheel terzijde. https://youtu.be/Gf2CgUWp45s en ook https://youtu.be/KSzqEtwnYpw en ook: https://youtu.be/X6EsHiAIM2s (1e verhaaltje)

Veel mensen zijn bang voor spinnen. Ik denk dat het komt omdat spinnen vooral bestaan uit poten, althans voor onze ogen. Algemeen bekend dat pootjes eng en oogjes lief zijn. Daarom vinden de meeste mensen zeehonden ook zo schattig: geen pootjes en enorme ogen. Daarbij voorbijgaand aan het feit dat zeehonden gewoon jagers zijn en goed hard kunnen bijten. Spinnen daarentegen zijn zeer nuttig omdat ze insecten vangen en eten. En vooral natuurlijk muggen en fruitvliegjes want daar hebben wij mensen het meest last van 😉 In onze keuken woont al een paar weken een kruisspin op het plafond. Ze heeft een langwerpig web gebouwd langs de lamp en komt niet lager dan dat. Ze heeft door dat ze veilig is zolang ze op het plafond blijft. Ze smult van de fruitvliegjes en iedere dag is ze weer een stukje groter.

spinnetje; kijk, van dichtbij heeft ze enorme ogen en is ze opeens superschattig!

Zo zit de natuur in elkaar. Helaas willen mensen zich nog weleens proberen te onttrekken aan de natuurlijke orde van dingen. Ik zie al mijn mede-aardbewoners als schepsels van God en voor Hem zijn ze allemaal even lief of geliefd. Ik hoef gelukkig niet van iedereen te houden, maar het is echt makkelijker om positief naar elk levend wezen te kijken en pas negatief te kijken of te denken wanneer daar reden toe is. Een krokodil die allebei je benen afbijt, mag je gerust onaardig vinden, maar dat is geen reden om van tevoren alle krokodillen onaardig te vinden. Een mens die je onheus heeft bejegend mag je gerust een rotzak vinden en dat ook zeggen, maar dat is nog geen reden om alle mensen (ik typte eerst ‘mannen’…..een Freudiaanse vertyping?! Een interessante vergissing in ieder geval!) af te serveren. Dit is moeilijker dan ik denk of graag zou willen….

Een van hen, een bijbelgeleerde, nam het woord. ‘Meester, wat is het belangrijkste gebod in de wet van Mozes?’ Jezus antwoordde: ‘Heb de Here, uw God, lief met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dit gebod is het eerste en het belangrijkste. Het tweede gebod komt op hetzelfde neer: “Heb uw naaste net zo lief als uzelf.” Deze twee geboden zijn de basis van de hele wet en de profeten.’ Mat.22, 35-40

Waarom zouden alleen mensen mijn naasten zijn? Alle levende wezens zijn door God geschapen en in die zin zijn zij allen mijn broeders en zusters. Of zoals Hans Bouma (dominee en mede-oprichter van de VeganChurch) ze noemt: medeschepselen. Meer over VeganChurch hier: https://veganchurch.nl/

Zoals de heilige Alfonsus Maria van Liguori (1696-1787) schreef: Om God veel te kunnen beminnen in de hemel, moet men Hem eerst veel beminnen op aarde. De graad van liefde voor God aan het einde van ons leven zal de maat van onze liefde voor God zijn in eeuwigheid. Willen wij de zekerheid verwerven om niet meer van dat hoogste Goed gescheiden te worden in het huidige leven? Laten we ons dan steeds sterker met de banden van onze liefde verbinden, door tegen Hem met de Bruid uit het Hooglied te zeggen: “Ik heb Hem die mijn hart liefheeft, gevonden: ik heb Hem vastgegrepen en ik laat Hem niet meer los” Maak dat ik U bemin en dat ik door U bemind word; ik verlang niets anders. *einde citaat Ik zou daaraan toe willen voegen: elke daad, elk woord van liefde voegt toe aan de liefde voor God omdat elk woord van liefde de graad van liefde in en voor Zijn schepping doet groeien.

Lees meer over de heilige Alfonsus van Liguori hier: https://heiligen.net/heiligen/08/01/08-01-1787-alfonsus.php

Alfonsus van Liguori

Dus….als je weer eens een spin of een ander klein diertje tegenkomt in huis, onderdruk dan de eerste impuls en in plaats van plat te slaan vang het dier met een potje en een blaadje papier en zet ze weer buiten of ergens anders waar je er geen last van hebt. Het is een kleine daad van liefde die grote gevolgen kan hebben. Is het niet voor jezelf, dan toch zeker voor het diertje! Kijk maar naar dit korte tekenfilmpje (1:17): https://youtu.be/QQwpQLkQGPs

P.S. er bestaan ook speciale diervriendelijke insectenvangers https://www.bol.com/nl/nl/p/timto-insectenvanger-spinnenvanger-spider-catcher-vliegenvanger-snapy-insectenkijker-insectendoos-insectenpotje-voor-kinderen-vlieg-wants-wespen-leerzaam-ontdek-de-natuur-diervriendelijk-milieu-binnen-bang-voor-spinnen/9300000025041838/?bltgh=pDMOv1faGuPUqR692ndBPg.2_9.10.ProductTitle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s