Heimwee

Hiraeth (n) a homesickness for a home to which you cannot return, a home which maybe never was; the nostalgia, the yearning, the grief for lost places in your past. Especially in the context of Wales or Welsh culture: deep longing for something, especially one’s home.

Heimwee is een verschrikkelijke ziekte met een uiterst eenvoudige kuur. Namelijk naar huis gaan. Hoe dichterbij huis je komt, hoe beter je je voelt. Hiraeth is een begrip uit het Welsh dat niet zo eenvoudig te vertalen is naar het Nederlands. Het is een gevoelswoord, zoals gezelligheid een oer-Nederlands gevoelswoord is dat naar geen enkele taal accuraat vertaald kan worden. Hiraeth, verlangen naar thuis, verlangen naar een zijn zonder verlangen naar iets, iemand of ergens anders…Mijn hiraeth, mijn innerlijke kompas verlangt naar de hemel of in ieder geval naar een plaats dichtbij God. De plek waar ik op dit moment in mijn leven het liefste ben, is de moestuin. Dat voelt het meest als thuis voor mij.

laatste appels geplukt en gewassen; in totaal negen kisten waarvan twee meteen verwerkt/opgegeten moesten worden en de rest staat op zolder

Afgelopen week viel het mee met de sloop en de bouw. Maandag was het ergst; toen hebben ze de muur aan de binnenkant helemaal afgemaakt en een stelling gebouwd voor het metselwerk en de nieuwe schutting. Omdat ik er zelf zo ongelukkig van werd, heb ik voor de werklui een chocoladecake gebakken en die heeft Henk uitgedeeld. Daar waren ze erg blij mee. Dinsdag kwamen de slopers alleen de klinkers uit de stoep ophalen. Dat gaf wel een hoop lawaai en stof, maar met een uurtje of drie was het wel weer klaar. Woensdag gebeurde er helemaal niets. ? Behalve dan dat Henk bij de bouwmeester op kantoor werd gevraagd voor een gesprek. We waren al bang dat het allemaal nóg langer zou gaan duren door een personeelstekort, maar het bleek alleen dat hij graag wilde dat Henk een facebookpost verwijderde. Henk had namelijk mijn eerste blogje over de sloop gepost op fb omdat hij trots is op mij en om een beetje begrip te krijgen voor hoog-sensitiviteit en de problemen die dat in het dagelijks leven oplevert. Helaas hebben sommige mensen dit stukje totaal verkeerd opgepakt/uitgelegd en kreeg het bouwbedrijf allemaal heel negatieve reacties. Het is toch verschrikkelijk; vraag ik eens aandacht voor mezelf, gaat het nog naar iemand anders! Het blogje is nu ruim 1400 keer gelezen, maar het enige wat het mij heeft opgeleverd (behalve slapeloze nachten) is de zekerheid dat het goed is dat ik niet (meer) aan social media doe! (je kunt het hier: https://juniperpiarachel.com/2021/10/09/first-week-in-hell/ nog lezen. Donderdag is de fundering gesloopt en hebben ze het gat dichtgestort. Dit gaf een hoop lawaai, stof en andere overlast, maar ik ben bijna de hele dag op de tuin geweest. Laatste appels geplukt, fruitkooi opgeruimd, witlof ingekuild. De tuin wordt langzamerhand winterklaar. En vrijdag hebben ze de muur gemetseld tot ongeveer halverwege. Ik ben nog niet gewend aan de situatie en er ook nog niet blij mee, maar ik heb me al wel weer in zoverre aangepast dat ik af en toe alweer met mensen kan praten. Maar ik zal superblij zijn als eindelijk de nieuwe schutting er staat en ik niet met iedere kip die voorbij komt ineens een praatje moet maken. Ik laat sociale contacten altijd zoveel mogelijk aan Henk over en echt niet alleen omdat ik het motto Als je niks aardigs te zeggen hebt, kun je altijd nog je mond houden heel serieus neem, ook omdat ik negen van de tien keer echt geen idee heb wat ik moet zeggen of wat er van mij verwacht wordt.

Enfin, heimwee is dus een emotie die net zo dichtbij mij staat als eenzaamheid en misschien hebben die twee ook wel veel met elkaar te maken en gemeen. Misschien is eenzaamheid wel een soort heimwee naar iemand. En is heimwee misschien wel een soort eenzaam verlangen naar een plek waar je niet bent. Heimwee is meer afhankelijk van de plaats waar je bent en eenzaamheid meer van met wie je bent, maar verder toch min of meer inwisselbaar. Ik heb werkelijk geen idee naar wat of wie ik heimwee heb en ik vind hiraeth een uitstekend woord voor het gevoel dat ik zo goed ken.

ik heb nu een bouwhek als schutting; beter dan niks!
mijn tijdelijke slaapplek
de nieuwe muur; uiteindelijk schilderen we m wit net als de rest van het huis!

2 gedachten over “Heimwee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s