100 vragen

Deze oefening heb ik uit het boekje ‘Verlangen naar minder’ van Jelle Derckx (heel aardig en informatief boekje, zeker de moeite van het lezen waard) en hij heeft het weer uit het boek ‘How to think like Leonardo Da Vinci’ van Michael Gelb. Het gaat zo:

  1. zoek een plek waar je rustig en ongestoord kunt schrijven.
  2. schrijf 100 vragen op die je interessant vindt, maakt niet uit waarover
  3. kies tien vragen uit die jou het meest inspireren en schrijf deze ergens anders over
  4. maak een rangorde in deze tien vragen

Deze tien vragen en hun volgorde kunnen je heel veel leren over je verlangens, je passie en misschien zelfs wel een weg wijzen die je leven verbeterd.

Hier komen mijn 10 vragen:

vraag 1: Is Egel een meisje of een jongetje?

Sinds de sloop van ons buurhuis woont er een egel bij ons in de tuin. Onze verderop-buren hadden afgelopen voorjaar een nestje egels en één daarvan is de straat overgestoken om bij ons te komen wonen. Ik voer hem (of haar) elke avond. De meeste nachten hoor ik m scharrelen en brokjes knagen; als het erg koud is, hoor ik m niet. Ik hoop dat het een meisje is en we komend voorjaar baby-egeltjes door de tuin kunnen zien scharrelen ❤

baby egels zijn zó schattig!

vraag 2: Hoe komt het dat algemeen wordt aangenomen dat mannen meer van seks houden dan vrouwen terwijl in mijn ervaring dit juist andersom is?

In 2010 kreeg Henk zijn eerste hartinfarct. Dankzij een medische fout, maar daar gaat het nu niet over. Drie infarcten volgden en hij was zeer zwak en eigenlijk alleen maar bezig met in leven blijven en weer een beetje energie opbouwen. Inmiddels zijn we elf jaar verder en heeft hij, hebben wij een evenwicht en routine gevonden die ons allebei past. Natuurlijk gaat er weleens iets mis, maar dat is niet te wijten aan zijn of mijn lichamelijke gesteldheid; dat is gewoon leven! Maar seks was wel heel lang ver van onze gedachten en vele jaren hebben wij een zogenoemd Jozefhuwelijk gehad. Ik heb altijd veel meer behoefte gehad aan lichamelijke intimiteit dan de man in mijn leven en heb daardoor eigenlijk mijn hele leven lang geloofd dat ik meer man dan vrouw was totdat ik erachter kwam dat heel veel vrouwen vinden dat ze in hun relatie te weinig lichamelijke intimiteit krijgen/vinden. Het is blijkbaar heel normaal om binnen een huwelijk een (groot) verschil te ervaren in behoeftes. Natuurlijk is dat normaal! Het is alleen dat ik dat niet wist en dat ik een zeer scheve relatie heb/had met seks en er moeilijk over kon praten. Na bijna vijftien jaar huwelijk was het wel eens tijd dat daar verandering in kwam. Ik ben gewoon op een dag begonnen met praten over en vragen naar/om seks en lichamelijke intimiteit. En gelukkig lukt dat ook, al moest ik daarvoor wel eerst een aversie overwinnen en geplaag verdragen.

Jozefhuwelijk: een liefdevol huwelijk zonder lichamelijke betrekkingen (lees: seks)

vraag 3. Hoe leer ik sneller en beter accordeon spelen?

En die vraag zit dan gelijk vast aan vraag 4: Hoe komt het dat ik er zoveel moeite mee heb regelmatig te studeren? Vroeger studeerde ik altijd! Elke dag vele uren. En dat is ook meteen de sleutel: oefening baart kunst! Als ik net zoveel uren accordeon ga studeren als ik vroeger achter de piano en later achter het orgel zat, kon ik het in no-time. Maar op de een of andere manier lukt het me niet. Andere dingen doe ik wel met regelmaat en de dagen zijn over het algemeen keurig ingedeeld, maar ik kom er nauwelijks toe om muziek te maken. Wellicht is het genoeg geweest. Ik heb tenslotte al 47 jaar van mijn leven aan de muziek gewijd.

ik als dirigent van de fanfare D(oor) E(igen) K(racht); kerstliederen spelen in de boerenschuur (18-12 jl)

Vraag 5. Waarom regent het steeds ’s nachts?

Het eerste seizoen dat ik buiten sliep, viel het me op dat het ’s nachts bijna nooit regent. De meeste buien houden op rond middernacht en/of beginnen rond vijf uur ’s morgens. De laatste paar weken regent het steeds ’s nachts waardoor ik rap tussen de buien door mijn hangmat moet ophangen en hup! onder de tarp kruip. Ik vraag me af of dat tijdelijk is, gewoon een kwestie van seizoen, of dat het ergens anders door komt? Misschien is het ook wel gewoon zo dat ik gewoon té graag zonder tarp onder de blote hemel wil slapen en elke regenbui verstoort die droom.

onder de tarp blijf ik in ieder geval droog!

vraag 6. Hoe kan ik meer geld verdienen?

Nu ik al bijna twee jaar werkloos ben zonder uitkering raak ik aardig door mijn spaargeld heen. Zelf heb ik niet zo heel veel nodig en met hier en daar een zakcentje verdienen red ik me best. Maar Henk vindt het echt heel erg dat we zo arm zijn. Hij wil weleens ergens naar toe of een nieuwe contrabas kopen….ik gun hem dat van harte en vrijwel elke cent die ik verdien, geef ik aan hem. Het is denk ik toch zo dat ik (te) weinig verdien omdat het me (te) weinig interesseert. Misschien zou ik eens serieus werk moeten gaan maken buiten mijn vakgebied te solliciteren, gewoon om geld te verdienen. Alleen al de gedachte aan een sollicitatiebrief schrijven, zelfs voor een baan bínnen mijn vakgebied, stuit me tegen de borst en veroorzaakt een adrenalinestoot die zou kunnen leiden tot een paniekaanval.

geld is ook niet alles

vraag 7. Waarom zijn er zo weinig groene kleren te koop?

Toen ik nog voltijd als kerkmusicus aan het werk was, vond ik het leuk om op Zondag (of andere dagen dat ik in/voor de kerk aan het werk was) liturgisch juist gekleurd gekleed te gaan. In de (Christelijke) liturgie worden de volgende kleuren gebruikt: groen, paars, rood, wit en roze. De meest voorkomende kleur is groen. In die tijd viel het me op dat er bar weinig groene kleren te koop zijn. En dan: al enige tijd zoek ik af en toe de website van HolyClothing omdat ze daar een jurk hebben die ik heel graag zou willen hebben. En die is ook groen. Helaas ruim boven mijn budget, maar kijken kost niks! 😀

groene jurk van HolyClothing

Vraag 8. Wat helpt nou écht tegen jeuk?

Zelf gebruik ik altijd appelazijn tegen plekken die jeuken. Meestal is dat mijn hoofdhuid. Maar onze hond Reinier heeft altijd en overal jeuk en hij wordt gek van de jeuk en ik word gek van zijn gekrab 😦 Echt zielig voor mijn hondje. Ik doe hem twee of drie keer per week in bad en dat helpt wel even, maar het is natuurlijk ook een gewoonte geworden om te krabben….

Reinier, soms ligt hij ook gewoon lekker te slapen ❤

Vraag 9. Hoe houd ik mijn energie beter vast?

Ik denk dat ik het antwoord weet. Beter letten op tekenen van overprikkeling en eerder rust nemen. Geen negatieve energie in mijn omgeving toelaten. En soms wil dat zeggen dat ik bepaalde mensen uit de weg ga/moet gaan. Meer bewust de dag indelen en niet lukraak doen wat in mijn hoofd opkomt. Meer muziek maken. Meer contact maken met mensen die ik graag zie. Niet te lang wachten met aangeven/toegeven dat het niet goed met mij gaat.

Vraag 10. Hoeveel mensen lezen eigenlijk (regelmatig) mijn blog?

Het is een ego-dingetje….ik weet het. Maar zelfs al weet ik dat het niet belangrijk is, toch wil ik heel graag dat veel mensen mijn blog lezen en erdoor geïnspireerd raken…dus! Lees je mijn blog en doe je dat graag en raak je door mijn blog misschien zelfs wel geïnspireerd? LAAT HET ME DAN WETEN! Heel graag. Dank je wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s