psalm 130 en moestuin

https://juniperpiarachel.com/psalm-130-de-profundis-clamavi/

Psalm 130 is één van mijn 150 lievelingspsalmen. Voor mijn eindexamen koordirectie in 2011 had ik dan ook deze psalm als thema gekozen. Niet van alle psalmen zijn evenveel zettingen te vinden, maar psalm 130 is zeer rijk bedeeld in de (kerk)muzikale wereld. Mijn absoluut favoriete compositie op deze tekst is toch wel Arvo Pärt, voor mannenkoor, orgel en slagwerk. Deze mocht dan ook zeker niet ontbreken op mijn lijst! De kers op deze taart was dat mijn zus slagwerk kwam spelen!

https://youtu.be/7EFKCbMVLCc

Ik zing graag psalmen wanneer ik in de tuin werk. Als mijn hoofd tenminste niet grote orkestrale werken aan het afdraaien is 😉 Gister heb ik de laatste kruiwagens compost ondergespit. De rest van de tuin spitten is nu een peulenschilletje! We hebben ook zaad besteld. Dat geeft altijd een hoop hilariteit en speels gemopper, omdat ik altijd nieuwe dingen wil proberen en denk dat we te weinig zaad over hebben van het vorig seizoen. Terwijl Henk, als gecertificeerd biologisch-dynamisch tuinder, zo zijn eigen vastomlijnde ideeën heeft over hoe een moestuin ingedeeld dient te worden. Deze strijd levert al vele jaren een rijke oogst, dus we verheugen ons allebei op de zadenbestellijst en die geeft ook meestal het begin van de Groene Koorts aan. Ook in de winter zijn we vrijwel dagelijks op de tuin te vinden; al is het alleen maar om te kijken of de storm veel schade heeft aangericht. Andere tuinders komen haast nooit op de tuin tussen oktober en maart, dus we hebben altijd het gevoel dat het hele complex van ons is. Reinier mag los lopen en scharrelt over de paadjes en vindt overal wel iets te eten. Soms dwaalt hij te ver af en dan zetten we hem (even) aan de roop. Hij is het daar niet mee eens!

Maar uiteindelijk legt hij zich erbij neer. Al is het wel met de blik van het meest onbegrepen hondje van Nederland.

En dan mag hij weer los. Meestal heeft hij dan zijn lesje wel geleerd en blijft hij bij me. Hij helpt ook graag met graven. Al graaft hij niet altijd het goede gat, hij mag altijd helpen.

op de voorgrond de oude composthoop, op de achtergrond (naast de gieter) de nieuwe

De bodem was aan de oppervlakte een beetje bevroren. Vreemd genoeg maakte dat het spitten makkelijker. De grond was lichter dan vorige week met al die regen. De grond brak goed en direct onder de bevroren bovenlaag was de aarde weer zacht zodat de spa er vrij gemakkelijk doorheen brak. Een goede scherpe spa is wel onmisbaar! Na het spitten de spa weer goed afborstelen en droog bewaren. Al het tuingereedschap heeft baat bij schoonmaak na gebruik; zo gaan ze langer mee.

en klaar! de rest van de tuin omspitten gaat een stuk sneller


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s